Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академичен старт за хората в пенсионна възраст – мисията е възможна

Снимка: архив

Какво да прави човек, когато е натрупал богат житейски и професионален опит, но се налага да сложи край на активната си трудова дейност, поради простата причина, че е достигнал възрастта за пенсиониране. Въпросът стои на дневен ред за много мъже и жени, навлезли в своите „златни години” – 60+ в България. За да излязат от порочния кръг на „нищо правенето”, който включва гледане на телевизия и посещения при лекаря, група интелектуалци от „третата възраст” създадоха в София Национален български университет „Трета възраст”.  Моделът е познат в Европа и се базира на университети, които поддържат знанията, уменията и защитават интересите на възрастните хора. Откриването на първата академична година премина при голям интерес с лекции за здравословния начин на живот, храненето и лечението на болести, типични за зрялата възраст. Учебното заведение предвижда обаче и курсове за професионално надграждане, квалификация и преквалификация на пенсионери. Ето какво каза в тази връзка ректорът му Ганчо Попов, специалист по икономика на човешките ресурси:

СнимкаПреди да създадем нашия университет направихме социологическо проучване за това, какви проблеми вълнуват хората в страната ни. Всички посочват на първо място умението да ползват успешно компютър и мобилните приложения.  Възрастните хора у нас страдат от това, че са останали сами в домовете си и няма на кого да се зарадват. Обърнахме се с молба за техническа помощ към всички министерства и вече имаме предоставени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 10 настолни и 10 преносими компютъра. Вече договаряме с кметове на някои общини да изпратим такава техника и там, за да може в пенсионерски клубове също да гостуват наши преподаватели и да помагат на хората при работата с компютър. За наша радост срещаме разбиране и ни осигуряват зали в обществените сгради, без да искат заплащане. Преподавателите също идват без възнаграждение от нас. Следващият модул от лекции, които подготвяме, е посветен на защитата на гражданските права и механизмите за имуществени и финансови измами.

Университетът „Трета възраст“ ще развива и собствена научно-изследователска дейност, като се фокусира върху социалната система и проблемите, касаещи пенсионерите. Чрез обединение на съществуващите в страната граждански структури и клубове, негови преподаватели и приятели ще формират „група за натиск“ при решаване на наболели проблеми. Над 2 милиона български пенсионери живеят на прага на мизерията и в това отношение д-р Ганчо Попов набелязва първите стъпки, които ще предприеме екипът му:

Лично моя инициатива е написването на призив, в който заявяваме, че пенсиите трябва да бъдат с долна граница 170 евро. А пари в държавата могат да се намерят. Например като се потърси отговорност от тези, които потрошиха за неизгодни сделки стотици милиарди от продажба на държавни предприятия и за да вземат комисионни, сключваха договори с неизгодни условия. С тях трябва да се занимава прокуратурата. Решили сме да изпратим нашия призив до редица национални и международни институции. Искаме да ни обърнат внимание, защото ние не заслужаваме такава съдба. Нека припомним, че сме нацията, дала култура, държавност и много таланти на Европа, заявява ректорът на университета за „третата възраст” в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05