Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнобой в прогнозите за българската икономика

БНР Новини
Снимка: архив

Ръстът на Брутния вътрешен продукт /БВП/ в България през тази година ще бъде 2,6%, казва Министерството на финансите. Авторитетната рейтингова международна агенция Moody’s дава по-добра прогноза – 2,7%. Най-щедър е Международният валутен фонд, който предвижда, че българската икономика ще нарасне през тази година със завидните 3%. Разликите в прогнозите на пръв поглед не са големи – няколко десети от процента. Но когато става дума за БВП от над 45 млрд. евро, всяка десета от процента означава много пари и е изключително важна. Общото пък е, че и трите есенни прогнози са по-добри от пролетните.

На какво се дължат всички тези, ако не съществени, то чувствителни различия в оценките и очакванията на експертите?

Най-голямо недоумение буди крайно консервативната оценка на българското министерство на финансите. Въпреки че формално погледнато прогнозата му е по-добра от тази от пролетта, през последните месеци и министърът Владислав Горанов, и премиерът Бойко Борисов не се умориха да повтарят, че ръстът в икономиката на България тази година ще бъде рекорден и не по-малък от 3%. Премиерът по едно време до такава степен се увлече в оптимизма си, че заговори за над 4%. Сега оптимизмът доста е пооохладнял и министерството го обяснява със забавянето в потреблението и със спада на публичните инвестиции главно заради забавянето на европейските субсидии. Още по-нерадостна се очаква да бъде картината догодина, когато икономическият ръст допълнително ще се забави.

За разлика от българските власти, от Moody’s никога не са обещавали и виждали над България да се излива рогът на изобилието. То и затова кредитният рейтинг на страната е доста скромен и по-скоро обезкуражаващ за потенциалните инвеститори. Е, агенцията поне го потвърди, а не го намали, което стана с доста други по-развити и по-богати от България страни в последно време. Тази сдържаност и предпазливост намират израз и в прогнозите на агенцията за икономическия ръст в страната през тази годинас – 2,7%. Добро постижение за Европа и посредствено за света.

Най-изненадващи са оценките на експертите на Международния валутен фонд, които само преди 20-ина дни бяха на инспекция в страната, провериха всички и всичко и накрая ревизираха прогнозата си нагоре до 3%. Дали се заразиха от оптимизма на българските власти, дали откриха някакви специални предимства на българската икономика, не е много ясно. Ясно е обаче, че и трите институции единодушно прогнозират, че идва краят на добрите времена на по-динамичния растеж и че от догодина предстои захлаждане и забавяне. Преобладава мнението, че основната причина за това е извън самата България. Напрегнатата международна обстановка поражда колебания в бизнес средите и предпазливост по отношение на дългосрочните проекти, реална е опасността една чувствителна част от кохезионните фондове на Европейския съюз, които са един от основните източници на публични инвестиции в България, да бъдат съществено намалени и средствата пренасочени за финансиране на мерки срещу мигрантската криза. А всичко това неизбежно ще рефлектира върху малката, но много отворено и чувствителна на външни влияния българска икономика, която болезнено понася всички неблагоприятни явления и тенденции на международните пазари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00