Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-те най-търсени професии в България – нисък социален статус и елементарна квалификация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тези дни стана известна класация на десетте най-търсени професии в момента в България. Тя предизвиква много въпроси, буди много тревоги и говори много ясно за състоянието и перспективите на българската икономика.

Първият и основен извод, който всъщност е от доста време известен и авторите на изследването само го потвърждават, е че на трудовия пазар има глад на работна ръка, не достигат работници и служители, въпреки че формално погледнато безработицата е над 8%. Търсене обаче има на определени категории работна сила и точно това показва тази класация. Най-търсени са техническите специалности – те са 50% от десетте Топ професии. В това на пръв поглед няма нищо лошо, тъй като живеем в епоха на технологии и иновации, на роботи и компютри. Тревога обаче буди обстоятелството, че в тази категория най-търсени са обикновените работници, шофьорите, работниците в ресторантьорството и хотелиерството, операторите на машини и чак на последно място информатиците. С изключение на тези последните, останалите в повечето случаи са нискообразовани работници, с елементарни умения и компетенции, с изключително ограничен иновационен потенциал, с нисък социален статус. Но това се търси от българската икономика, значи и тя е на такова равнище – нископроизводителна, нискотехнологична, слабоиновационна, слабоконкурентна. Изглежда, че има все пак и насърчителни изключения, след като в Топ 10 на най-търсените професии се нареждат и инженерите, лекарите и мениджърите, счетоводителите и финансистите, т.е. така наречените бели якички, средната класа. А именно те са тези, които придават качество и добавят стойност към стоките и услугите.

Заслужава да се отбележи още един факт. Тази класация е за 2016 г., но на практика различията с предишното й издание за 2015 са несъществени. Това говори за трайни тенденции, а не за временни явления. И точно те будят тревога.

В момента в България хората с диплома за висше образование са около 23% от населението. В развитите страни с напреднала и високотехнологична икономика този процент надхвърля 30%. Съществува национална програма, според която до 2020 г. висшистите в страната трябва да достигнат 36%. Наблюдаваната на пазара на труда тенденция буди подчертан песимизъм в това отношение, още повече, че и броят на студентите в последно време постоянно намалява. Към това тези дни се добавиха и скандални факти за заплащането на цвета на българската научна интелигенция, т.е. за оценката, която обществото и властите дават за нейното значение в настоящето и бъдещето на страната. В най-престижното научно-изследователска институция в страната, каквато е Българската академия на науките, един професор получава заплата от 450 евро, докато една секретарка без особено образование в държавната администрация взема 330 евро. Как при това унизително заплащане младите български научни таланти да бъдат привлечени на работа в научните центрове и институти, където да разработват иновативни технологии и методи за индустрията, търговията, селското стопанство, транспорта, съобщенията и т.н.!? Да не говорим за включването им в списъка на най-търсените професии.

Много пъти се е казвало, че България няма на какво друго да разчита освен на човешкия си потенциал, тъй като освен него има единствено красива природа. Красивата природа радва очите и води туристи, което е добре, но не е достатъчно да осигури просперитета на цял един народ. В съвременните условия и по-специално в случая с България решението е интелигентният растеж. А той не става само с шофьори, келнери и общи работници, които иначе много добре се пласират в развитите страни, в които вече никой от местните не иска тези нископлатени и нископрестижни професии. Нищо чудно при това положение, че призът за най-добрия шофьор на такси в Чикаго беше спечелен тези дни от българин, че българка се нареди сред десетте най-добри маникюристки в САЩ, а и кой не е чувал за прочутия полски водопроводчик във Великобритания!?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00