Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремно – „Дни на предизвикателствата”

БНР Новини
Снимка: predizvikatelstva.com

„Дни на предизвикателствата”възникват, като приятелски срещи в „Дома на киното” между пътешественици, алпинисти и планинари и постепенно през годините се трансформират в място, където хиляди екстремни спортисти и любители се спускат на една вълна, обменят опит и споделят постиженията си в областта на алтернативните спортове, като катеренето, алпинизма, извънпистовото каране на ски, планинското колоездене, парапланеризма, ветроходството, гмуркането, гребането в бързи води и още много други. За 12-и пореден път срещата вдъхнови хиляди активни и търсещи приключения хора у нас да предизвикат границите си и да разширят хоризонтите си.

Елиза Стоева, един от организаторите на събитието, определи като експериментално тазгодишното провеждане на фестивала. За първи път събитието бе в почивните дни. Така, от една страна, присъстваха повече фенове, които живеят извън София, а от друга, бе включена още една активност на открито, която се състоя в Боровец. Там се проведоха състезания по колоездене, катерене и планинско бягане.Снимка

СнимкаБеше време да предложим нещо, което действително да ангажира както феновете, така и професионалистите. Иначе „Дни на предизвикателствата”, като фестивал е среща на хората, занимаващи се с екстремни спортове, туризъм в планината и любители на природата. Така имат възможност да обменят опит и да споделят какво им се е случило през годината. Разбира се, всичко това се случи благодарение и на специалните гости от чужбина. Традиция е, освен участието на български спортисти, отличили се в различни дисциплини през годината, към тях да се включват и гости от различни държави. Така и те могат да споделят своя опит и да се похвалят със страхотни постижения, като покоряването на едни от най-големите върхове в света.

В Боровец катерачите на големи стени Николас Фаврез и Шон Вилянуева от Белгия показаха тънките моменти в катеренето заедно с Мартин Маровски и Виктор Варошкин. Друг спорт, който привлече доста желаещи, бе планинско колоездене със световния шампион по ендуро маунтинбайк Жером Клемец. Той е един от малцината спечелели всички състезания по света в сериите за ендуро. Гуруто на две гуми не пропусна да се снима с феновете си и да раздаде автографи. От българска страна представител бе планинският водач Тони Петков, който поведе бегачите по горските пътеки. И тук интересът не беше малък, тъй като все повече хора припознават градското и планинско бягане, като възможност за здравословен начин на живот и опознаване на нашите планини.

СнимкаНякои от акцентите по време на „Дни на предизвикателствата” бяха наградите на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Също така, призове раздаде и Българският колоездачен съюз. За втора година бе връчена и наградата „Хижа на годината”, която отиде при хижа „Яворов”. Нейната основна цел е да обърне внимание върху състоянието на хижите в България, които меко казано са на ръба на своето съществуване и се борят да предложат на своите посетители в планината базови удобства. А какво още?

"Дневната програма предостави добри идеи за здравословен начин на живот. Интересни уъркшопове на изложителите, бяха например по оказване на първа помощ в планината и в града. Това са важни умения дори да сте преминали шофьорски курсове и задължителните часове в БЧК. В крайна сметка е важно да напомняме какво може да се случи в бедствени ситуации и как можем да помогнем на ближния".

СнимкаВсяка година „Дни на предизвикателствата” дават трибуна и на най-активните природозащитни неправителствени организации. По време на фестивала бе представена кампанията „За Пирин”, чийто посланик е обичаният от цяла България алпинист Боян Петров. Той показа и презентация за пътя му към страховития връх Нанга Парбат, който бе неговият трети осемхилядник за този сезон. Този планинец заслужава адмирации, защото неговата упоритост не стихна, дори когато едва не загуби живота си в автомобилна катастрофа.

Подобно на Боян, „Дните” ни предизвикват да бъдем по-здрави, да надскачаме себе си и да постигаме нещо ново всеки ден.

Снимките са предоставени от организаторите на „Дни на предизвикателствата”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20