Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данислав Кехайов: За мен народната музика не е просто професия, това е „агрегатното ми състояние”

Снимка: личен архив

Дори неизкушеният за фолклора слушател би бил очарован от гласа на Данислав Кехайов. Преди време той предизвика истинска сензация в социалните мрежи със спонтанния видеоклип, заснет преди време под ротондата на Капитолия в Юта, САЩ (Utah State Capitol). Неговото изпълнение на родопската песен „Руфинка“ събра стотици хиляди споделяния и коментари. За мнозина този откъс, с времетраене около минута, е откритие за красотата на традиционната ни музика, а за нейните почитатели – повод за гордост.

Данислав Кехайов, чийто 50-годишен юбилей отбелязваме тази година, е посветил талант и познание в служба на българския фолклор. Многопосочно е призванието му в сферата на народната музика – певец с повече от 400 записа в БНР и богата дискография, учител по музика, радиоводещ, организатор фестивали. Неговата популярност го отвежда през 2010г. в Санкт Петербург, където е избран за председател на „Славянски път“– международна организация, създадена в помощ на деца и студенти, които изучават традиционното изкуство на славянските народи. Отскоро Данислав Кехайов присърце се е заел с художественото ръководство на Ансамбъл „Пирин“– Благоевград, с амбицията да възвърне блясъка и световната му слава

Данислав Кехайов е роден в гр. Несебър, наследник е на музикална фамилия. Майка му е от старозагорското село Главан. Както сам признава, първата му работа и до днес, когато отиде там, е да учи песни, приказки, легенди от стари хора. По бащина линия наследява любовта към македонската песен, поради егейските корени на дядо си. Умения, които са особено полезни за настоящата работа в “Пирин“. Щастлива среща с преподавателя в Котленското музикално училище Руско Стефанов го увлича сериозно в обучението по музика. Неговите родители не го насърчават да продължи в тази посока. След завършване на Немската гимназия в Бургас, където е подкрепен като народен певец от учителката си по музика Мария Маркова, тойпродължава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и АМТИИ в същия град. В момента подготвя своята докторантура, свързана с мъжкото фолклорно пеене. Пословично е желанието на именития ни певец да развива и усъвършенства своите дарования и познания. Известен е по света от многобройните си концертни турнета. През 2005 г. Данислав Кехайов е почетен като име от Американския биографичен институт (American Biographical Institute, Северна Каролина) за изключителни заслуги и принос в изкуствата.

Като си направя равносметка, за мен народната музика и фолклор не е просто професия – споделя певецът. – Имам чувството, че това е агрегатното ми състояние. През всичките тези години не спирам да се задълбочавам в необятната материя на фолклора. Колкото повече научавам, толкова повече осъзнавам, че имам още да уча.Много отдавна разбрах, че не ми е достатъчно само да пея. Поради това последователно специализирах музикална педагогика, театрална драматургия, арт мениджмънт. Инициатор съм на много интересен фестивал на етносите, ръководител съм на Общинска школа по изкуствата и ансамбъл „Слънчев бряг“ в Несебър. От две години и половина съм директор и главен художествен ръководител на може би на най-атрактивния фолклорен ансамбъл в България. За мен беше голямо предизвикателство да поема тази тежка машина. В ансамбъла работят 85 човека, всички са известни артисти. Това, което прави ансамбълът, е на много високо професионално ниво. В момента подготвям два нови спектакъла паралелно и дано успеем да ги покажем през следващата година. Организираме концертни турнета в България и чужбина. Бих искал да реализирам повече нови проекти, свързани с певческата ми кариера записи и концертна дейност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30