Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият комплекс „Старинно Карлово” пази бита на възрожденските българи

БНР Новини
Бухаловият хан
Снимка: starinnokarlovo.com

И Карлово, подобно на Пловдив и други градове, има своя старинна част. Тесните калдъръмени улици ни отвеждат до красиви къщи, изградени от камък и дърво в типичния възрожденски стил. Пет от тези емблематични за града паметници на културата бяха реставрирани и обединени в туристически комплекс „Старинно Карлово”.  Възстановяването им е дело на общината в Карлово, която с европейски средства е успяла да превърне пет полуразрушени сгради в истинска туристическа атракция.


През XVIII – XIX в. градът е бил силно развит в стопанско отношение. Кипяла е активна търговска дейност. За това свидетелства мащабната сграда на Бухаловия хан, в който са отсядали пътуващите търговци. Нейният първи собственик е бил Кирко Бухалов и от неговата фамилия е останало названието на хана. Къщата днес е адаптирана като център на занаятчиите и място за демонстрация и възстановка на характерни народни традиции. С какво още Бухаловият хан, Патевата къща и другите части на  възрожденския комплекс привличат туристите, посетили Карлово, разказва Атанаска Зелянова – етнолог и аниматор по професия.


При нас може да се насладите на сръчността на занаятчиите, които имат работилници и представят своя труд. В хана са изложени занаяти като тъкачество, плъстене, дърворезба, дървопластика, бродерия, плетиво. Направата на прочутата калоферска дантела е занаятът, към който има най-голям интерес у посетителите. Всеки може не просто да наблюдава как занаятчийката изработва самото изделие, да разгледа готови изделия, а и да се включи в изработката им. Не са малко и учениците, които ни посещават, за да усвоят различни техники от занаятите. Има голям интерес главно към дърворезбата и тъкачеството. Много високо се цени и калоферската дантела, но тя е по-сложна, затова по-трудно се усвоява от по-малките. Главният стремеж, който следваме, е да запазим всеки занаят, да го предадем на поколенията, за да може той да се предава в бъдеще. Да не бъде загубен, забравен и заменен изцяло от фабричното производство. Занаятите са важни, защото те са връзката с предците ни.


Всеки от занаятчиите в Карлово с готовност предава занаята на по-младите. Най-много посетители идват в дните около празниците, защото мястото е подходящо за изработване на подаръчни предмети, такива, каквито децата обичат да подаряват на своите родители. Важна част от бита, който се пресъздава в комплекс „Старинно Карлово“ са и цветята и билките. Общото между всички реставрирани къщи е, че в техните дворове се отглеждат различни билки, а на первазите на прозорците цъфти типичното за българския дом мушкато. И още от Атанаска Зелянова:

Патевата къща
Къщата на билките и етеричните масла се нарича Самодивска къща, това е Патевата къща, тя е сред магнетичните обекти на комплекса. В нея „господар“ е карловската маслодайна роза. Там на едно място посетителят се запознава и с билките в нашия край, и с техните лечебни свойства. Аниматорът в къщата разказва на гостите за традициите на розопроизводството и козметиката с етерични масла.


Част от билките, които се представят в Самодивската къща, могат да се видят засадени в дворовете на всичките ни къщи. Сред тях са салвия, лавандула, розмарин, здравец. В къщата се помещава мини дестилерия, по образец на старите розоварни в града. Там посетителите могат да видят самата технология за извличане на растителното масло, като според сезона се използват цветовете на роза, лавандула, здравец. Това е една от причините да отглеждаме на място най-различни ароматни билки. Туристите имат възможност да опитат чай от роза и от лавандула, чиито аромати са неизменна част от духа и уюта на карловската къща.


Билковите ракии, които могат да бъдат дегустирани, допълват това преживяване. Имаме ракия с жълт кантарион, риган, но акцентът е върху т. нар. гюлова ракия – направена от маслодайна роза. Освен тях, от нашия край ще ви предложим и много видове козметика, направена на основата на маслодайната роза.


Друга атракция в Бухаловия хан е кафето, приготвено по стара технология, т. нар. кафе на пясък. То се вари в медно джезве, което, поставено в горещ пясък, се загрява от всички страни. Така готовата напитка има много приятен вкус. По традиция в Карлово към кафето ще ви предложат и типичното бяло сладко или конфитюр от ароматни рози, а също и от смокини.

Снимки: Гергана Манчева и starinnokarlovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10