Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличия за журналисти, предавания и програми на БНР

БНР Новини
Мария Пачкова и Венцислав Николов
Снимка: sbj-bg.eu

Сдружението на испаноговорящите журналисти в България в партньорство със Съюза на Българските журналисти (СБЖ) за четвърта поредна година проведе конкурса за журналистически публикации „Светове и цветове”. На церемонията по връчването присъстваха посланиците на Аржентина и Куба, временно управляващите на посолствата на Испания и Венесуела, почетният консул на Еквадор, представители на ръководството на СБЖ.

Тази година в конкурса бяха номинирани общо 17 журналисти и предавания в различни направление и категории.

В направление „За професионална и гражданска етика” награда получи предаването „12+3” на програма „Хоризонт” на БНР. Повод за отличието са серия интервюта по актуални обществени проблеми по света и у нас.

Наградата "Светове и цветове" в направлението „За екология, култура и традиции” взе програма „Христо Ботев” за предаването „Нашият ден”.

Наградата „Обединител на култури” Сдружението на испаноговорящите журналисти връчи на Радио България на БНР, а индивидуално и на нашите бивши колеги Мария Пачкова и Венцислав Николов от испанска редакция. С това отличие се разпознават личности и институции, допринесли за връзките между културите и за представянето на България пред света.

Ето какво сподели при награждаването си Мария Пачкова:

Радвам се, че колегите оценяват мен и моя труд. По-голямата част от дейността ми като преводач премина в испанска редакция на Радио България. За мен това беше една истинска школа. Научили сме толкова много от нашите по-стари колеги и имахме прекрасни моменти, така че работата ни там беше песен.

От своя страна Венцислав Николов посвети отличието си на Радио България и допълни:

В Радио България има колеги, с които сме работили дълги години и на тях дължа вдъхновението, с което съм работил, като журналист и преводач. Също бих искал да посветя наградата и на онези пионери, с които преди повече от 50 години започнахме да изучаваме испанския език и култура. Искам и вие младите след години да споделяте, че сте продължили и обогатили онова, което ние, пионерите, започнахме.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25