Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистичният проект на Християн Бакалов „Малко бъдеще”

БНР Новини

За няколко дни в България се завърна Християн Бакалов, за да ни представи една поредица от творчески работилници, водени от него и подкрепени от Националния фонд „Култура към Министерството на културата. Той е възпитаник на Държавното хореографско училище в София, което завършва през 1991 г. В същата година е ангажиран в трупата на „Младия балет на Франция” в Париж. Кариерата му на танцьор продължава в Националния хореографски център Claude Brumachon в Нант. С тази трупа в продължение на години участва в световни турнета в Европа, Латинска Америка, Африка и САЩ. В София той представи първия етап от своя мащабен проект Small Future – „Малко бъдеще”, който се провежда в рамките на „ДНК” – пространството за съвременен танц и пърформанс в НДК. Запитан не е ли малко странен този негов проект, той отговори:



СнимкаТрябва да ви споделя, че и в Брюксел, където работя по този тип проекти и спектакли, зрителите доста са изненадани. „Малко бъдеще” е част от един друг проект за пърформънс-инсталация Big Future, който ще бъде реализиран в Белгия през месец юни. Идеята е да работя с аматьори, да участват хора от всички социални и възрастови групи, без разлика от физическа кондиция, хора в неравностойно положение, хора с увреждания. Всички, които искат да преживеят нещо различно и вдъхновяващо, и заедно да изградим един уникален интерактивен спектакъл. Зрителят на „Малко бъдеще“ ще бъде въвлечен в една непозната творческа среда, където ще изследва непознати форми на възприятие на изкуството. Той ще бъде далеч от ролята на пасивния наблюдател, ще има възможност да се превърне в съучастник в спектакъла. Аз записвам реакциите им и когато те се видят, ми споделят, че такова преживяване не са изпитвали досега – разказва с ентусиазъм Християн.

Интересно е да разберем, как един българин успява да се наложи сред артистичните среди във Франция и Белгия. Християн Бакалов е изключително благодарен на съдбата и повече от 25 години винаги е успявал да реализира това, което носи в сърцето си. Имал е и няколко нелеки травми, спомня си, че когато е счупил крак, точно тогава започнал да участва като изпълнител в пиесите на световноизвестни режисьори като Jan Fabre, Jérôme Bel, Ivo Dimchev, с които продължава да работи и до днес. Не му е било лесно, но, според него човек трябва да е подготвен, когато иска да работи с най-добрите и да прави нещата, както ги чувства, без компромиси, да реализира мечтата си на сто процента. Това са точно тези моменти, които ни предразполагат да отидем на друго ниво в собствения си живот, в собствения си път, да се изкачим едно стъпало по-нагоре, да се извисим над собствената си кондиция – споделя хореографът.

С присъщата си чувствителност на артист, ето какво още ни сподели:

Основното послание, което искам да отправя чрез моето изкуство и хората да го почувстват, е, че всички сме равностойни на тази земя, заредени сме с много красота и много щедрост, с любов към ближния. С нея би трябвало всеки ден да се събуждаме и заспиваме и да не забравяме, че ние всички сме пътници в този живот, едни туристи, едни мигранти на живота…Нека помним, че това наше преминаване през този живот ни е дадено, за да можем да споделяме, да се усъвършенстваме, да дадем и да получим съответно от човека до нас – ни пожела Християн Бакалов, един успял българин.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14