Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Държавата” – творческата провокация на Алекс Мануилов

БНР Новини
Снимка: личен архив

Гражданското общество не се състои в това веднъж да излезеш на протест, то трябва да е организъм, способен да провежда диалог между отделните свои представители. Гражданското общество следва да е фактор, който е жив и буден при всяка несправедливост в държавата, който трябва да реагира незабавно на всеки удар, на всяка грешка, която правят управляващите. Думите са на младия режисьор и сценарист Алекс Мануилов, който успява да побере цялата палитра от проблеми на едно съвременното общество в своя текст-пърформанс „Държавата”.

Авторът вече е познат сред театралната критика със своята драматургия и оригинални виждания като режисьор, но с „Държавата” успява да прикове вниманието на най-изтъкнатите театроведи и изследователи. От тях получава оценката, че подходът му е напълно новаторски и непознат до сега в театралното изкуство.

Преведен на пет европейски езика, текстът на Алекс Мануилов в продължение на две години „разговаря” с многонационалната чуждестранна публика. От скоро обаче „Държавата” има своето българско превъплъщение. То е много ярко, близко до отделния човек и същевременно пряко въздействащо върху сетивата на младата публика. В София новаторската творба говори от първо лице с гласа на Пламен Горанов, младият мъж, който българите запомниха с акта на самозапалване в знак на несъгласие с конкретни несправедливости в държавата. Пламен се вмъкна като тема много категорично в мен, той се появи и сякаш каза –„ето, тук съм аз, аз съм част от държавата и трябва да се съобразите с мен!“– казва режисьорът Алекс Мануилов:

Аз лично бях много засегнат емоционално от това, че човек може да се самозапали заради проблеми в държавата. Това все пак е краен, отчаян, екстремен акт, който показва колко много неща сме объркали в страната, в която сме събрани тук – в България. Пламен даже не беше единствения, той е един от всички 13 или 14 човека, които посегнаха на живота си чрез самозапалване. Повечето бяха здрави на външен вид хора, млади и с професия. За мен беше естествено в даден момент да взема тази тема. Това се случи точно в представлението „Държавата”. Подходът в театъра да се намалява ролята на актьорите и да се увеличава участието на публиката не е нов. С него се постига усещането, че се дава повече власт, повече пространство на зрителите, отколкото на твореца. Също така публиката застава от страната на твореца, тя е участник и това е безкрайно интересен процес – казва Алекс Мануилов.

Основната концепция е за това, че трябва да дискутираме, да се опитаме да кажем какво е демокрацията за нас и как функционира тя. И не само да го кажем, но и да покажем, да го изживеем чрез някакъв сценичен, театрален, пърформативен модел – това беше моята идея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14