Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата на новия президент да заема независими от НАТО и ЕС позиции ще е нулева

БНР Новини
Илиян Василев и Андрей Райчев
Снимка: БГНЕС

Петият президент на България Румен Радев прекрачва прага на „Дондуков” 2 с образа на проруски ориентиран политик заради изказванията си в предизборната кампания и пред чуждестранни медии, че европейските санкции срещу Русия трябва да отпаднат, както и че Крим де факто вече е руски, тъй като там е забит руският флаг. И макар че новият държавен глава потвърди евроатлантическия избор на страната ни по време на клетвата си в парламента, остава въпросът дали той наистина ще успее да излезе от сянката на досегашния си облик, продължавайки прозападната политика на Росен Плевнелиев, или ще остане лоялен на БСП с произтичащия от този избор произточен уклон и международна изолация.

Въпросът е дали Румен Радев ще успее да премине плавно от предизборната тематика към статуса на президент с реални отговорности, защото всичко казано оттук нататък ще се интерпретира като държавна позиция – коментира бившият ни посланик в Русия и политически анализатор Илиян Василев. – А тук вече има опасност, тъй като, както посочи и президентът Росен Плевнелиев, изобщо не става дума за интерпретация на събитията в Крим (Международният наказателен съд в Хага обяви анексията на полуострова за недопустим акт и това определение важи за цялата система на международното право). Що се отнася до санкциите срещу Русия, това е висящо във въздуха съждение – има санкции за Крим, други са за Източна Украйна, срещу конкретни лица, икономически мерки. Така че „Санкциите трябва да отпаднат” не е прецизна позиция.

В този смисъл, равна приближеност до Европа и Русия, в опит за някакъв сложен политически баланс от страна на новия български президент, не е позиция, която ще се толерира от партньорите ни в НАТО и в ЕС.

Проблемът на България и на президентите й е, че ние не влизаме с огромен багаж от доверие нито в НАТО, нито в Европейския съюз – продължава анализа си Илиян Василев. – Поради дългите години властване на партийната номенклатура – и преди 1989 г., и след това, ние трудно доказваме устойчива съпричастност и интеграция на вътрешната ни ценностна система с евроатлантическата. Затова и свободата на президента да заема балансиращи или независими от ЕС и НАТО позиции, да ги наречем „специфични” или „отклоняващи се”, ще бъде нулева.

Все пак не бива да предпоставяме всичко и е разумно да дадем на Румен Радев минимален срок, преди да започнем да го критикуваме, призовава анализаторът.

Той самият е поставен в трудно положение, тъй като партията, която го излъчи, сега се разграничава от него – казва Илиян Василев. – Просто на БСП не й е удобно да влезе в предизборната кампания със статут на партия на властта заради правителството, което ще бъде излъчено от нейния президент. Румен Радев пък има голям шанс да си извоюва сфера на независимост в следващите четири или пет години, защото не е партиен човек. Въпросът обаче е доколко ще може да държи в ръцете си кормилото на президентската власт и каква ще бъде ролята на Илияна Йотова, чиято партийност е доста изпъкнала.

Приемственост в президентската институция на този етап не е възможна, смята още Илиян Василев. Първата причина е, че Росен Плевнелиев, по думите му, е издигнал президентството до голяма човешка висота, която трудно се отдава на други хора, а втората – защото Румен Радев ще настрои срещу себе си тези, които са го издигнали и подкрепили. Важното е той да разбере, макар и не веднага, че държавният глава е добре да следва линия, която не е зададена от партиите, а от висшите интереси на страната, добавя накрая анализаторът.

Според социолога Андрей Райчев пък новият президент трябва да прекрати политиката на Росен Плевнелиев, която е донесла само вреда на България. Той е на мнение, че за страната ни е полезно в рамките на Европейския съюз да бъде в максимално добри отношения с Русия, защото е въпрос на изгода. Русия е основен доставчик на енергийни ресурси за България, даде пример социологът. По думите му, сто процента е сигурно, че Румен Радев ще бъде евроатлантически настроен президент. Той вече се е еманципирал от БСП, заяви Андрей Райчев и допълни: Не виждам ситуация, при която Корнелия Нинова да му диктува какво да прави. Най-голямото предизвикателство пред Румен Радев ще бъде свързано с посланието, което ще изпрати с избора си на служебен кабинет, каза още социологът. Целият народ ще го гледа, затова той трябва да подбере не просто популярни личности, а хора, които могат да вършат работа, заключи Андрей Райчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51