Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимен празник на Витоша

БНР Новини

Сред сняг в изобилие, слънце и безоблачно небе хиляди столичани и гости на София отбелязаха на Витоша, за втора поредна година, Световния ден на снега. Инициативата, която обединява стотици известни зимни курорти в 46 страни по света, цели да популяризира снежните спортове сред децата.

Старт на спортния празник дадоха най-малките участници скиори, които се спуснаха в паралелен слалом по пистата „Стената”, до хижа „Алеко”. Ски учителите ентусиазирано насърчаваха слаломистите да дадат най-доброто от себе си. В това празнично състезание всички са победители, защото са заменили съботното мързелуване с ранно ставане и снежни спортове. А планината не закъснява да награди всички, напуснали още в зори топлите си домове:

СнимкаХубав слънчев ден, нещо което е много рядко на Витоша, но днес времето е с нас и всички сме много щастливи – отбелязва Марина Шойлева от Сдружението на „Витошките ски и сноуборд училища”. – Днес е ден на снега и на слънцето. Целта на този празник е колкото може повече деца да излязат извън София, за да дойдат в планината, на снега и да се включат в най-различни зимни дейности. Всички малчугани, които се включиха в паралелния слалом, взеха награди и ние се радваме, че по този начин успяхме да мотивираме повече дечица да се качват на Витоша и да карат ски. Някои от децата участваха в състезанието по ски бягане. За нашите най-малки ученици е конкурсът за най-добра снежна фигура. Има и спускане с велосипеди на сняг, което е много оригинално и интересно. Изобщо за всекиго по нещо.

СнимкаНиколай е на 13 г. и за първи път се качва на ски през този сезон:

Тук съм да се забавлявам и да поспортувам. Много ми харесва да съм навън, тук е свежо, слънчево.

Долу в ниското е София, потънала в сивкава мъгла. За всички в планината обаче денят е прекрасен и зареждащ.

Феноменално – отбелязва дългогодишният ски учител Пламен Тепавичаров. – Слънчице, а долу мрачна София. Какво по-хубаво от това усещане, че си се измъкнал от студения град. А като е слънчево и настроението също е много добро, какво повече от това?

За първи път на Витоша имаше спускания с велосипеди по сняг. По трасето с дължина 800 метра състезателите демонстрираха завидни умения. Какво е усещането да караш велосипед на снега?

СнимкаРазлично е – отбелязва Свилен Малчев. – Като цяло тези колела са доста по-различни от нормалните и самото преживяване е уникално. Невероятно приятно е и много забавно. Преди около 5 години ми беше първото състезание на сняг. За разлика от карането през лятото, ако паднеш на снега не боли толкова. През зимата е по-различно усещането на трасето и терена, а иначе това, което ме запали да практикувам този спорт, беше снимка на велосипед за сняг.

И ако още се колебаете дали да си прекарате почивните дни на открито, в планината, не се съмнявайте, че ползите са много. Ще прогоните не само вирусите и депресията, ще срещнете усмихнати и приветливи хора и най-важното ще погледнете отвисоко на сивото ежедневие!

Снимки: Дарина Григорова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01