Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Радославова: С вдъхновение и упоритост може да постигнеш всичко

Снимка: личен архив

Евгения Радославова е изпълнител с активна концертна дейност. България, Германия, Унгария, Тунис, Израел са само част от страните, в които е била на сцената като солист или като част от различни камерни състави. Родена е в България, но от десетилетия живее в Австрия. Получава магистърска степен в Университета за музика и изящни изкуства – Виена, където в момента преподава.

Дипломира се в две специалности – концертно пиано при проф. Ноел Флорес и камерна музика при проф. Аведис Куюмджян. Преди това е завършила с отличие и златен медал НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров”, а неин учител е забележителният български пианист и педагог проф. Антон Диков. В „българския си период“ става лауреат на конкурсите в Сенигалия (Италия), Общобългарско състезание, Национален конкурс „Светослав Обретенов” и „Усти на Лабем” (Чехия).


През последните години редовно преподава в майсторски класове, член е на жури в различни международни конкурси за млади изпълнители, записала е няколко компактдиска. Сред най-успешните ѝ проекти е албумът „Фантастия“, осъществен заедно с Михаел Крен – австрийски класически саксофонист, един от най-известните в Европа млади инструменталисти от младата генерация. Програмата от албума „Фантастия“ е представяна в различни страни на Европа и навсякъде е посрещната с интерес от меломани и специалисти.

Ето и още подробности за съдържанието на диска – разказва Евгения:

Евгения Радославова и Михаел КренЗаписахме произведения сопран и алт саксофон, които са премиера както за Австрия, така и за Европа. А някои пиеси досега не са записвани за саксофон и пиано. Например известната Сонатина за пиано от Равел, която записахме в обработка за сопран саксофон и пиано. Също и Сонатата за обой и пиано на Пуленк, която обработихме за сопран саксофон. Дискът съдържа и творби, създадени в оригинал за саксофон. Например Рапсодията на Клод Дебюси. Тя има интересна история – композиторът я пише за американската саксофонистка и меценатка Елис Байер Хал, която не е имала много добри инструментални възможности и  Дебюси се съобразява с това в соловата партия. По-късно различни композитори правят обработки на същото произведение и всеки добавя по нещо към партията на саксофона. В камерния вариант, който изпълняваме, оркестровата партитура е предадена с доста трудна фактура и затова много рядко се записва. Същото важи и за Фантазията на Хектор Вила Лобос – в клавирната партия има почти неизсвиряеми неща. Този компактдиск беше приет много възторжено от публика и критика, музиката беше излъчена многократно по австрийски, немски радиостанции, в България също. Получихме много добри критики в пресата. Премиерните концерти в Австрия бяха много успешни, по-късно представихме програмата в различни страни на Европа – Германия, Словакия, Италия, Русия. В България гостувахме на Салона на изкуствата в НДК и в програмата на Международния фестивал „Аполония“ през миналата година. Радваме се, защото дуото ни е съществува само няколко години – от 2014-а. Тогава беше първият ни концерт заедно и веднага установихме изключително музикално единомислие.

Наред с участията в български фестивали, през миналата година Евгения и Михаел Крен взеха участие в благотворителни концерти у нас, а през 2017-а имат покани за различни фестивални и концертни изяви в Украйна, Русия, Чехия, Португалия. Освен в Университета за музика във Виена, Евгения има класове по пиано и в различни музикални учебни заведения.

Преподавам на различни възрасти и нива – продължава тя. Особено интересно е с по-възрастните, които тепърва започват да се учат. Имам ученици в пенсионна възраст, някои от тях работят с огромно въодушевление и желание. Което доказва, че няма възраст, ако човек иска да се развива. Работата ми с тях затвърди убеждението, че с упоритост и вдъхновение всичко може да се постигне. За тях, както и за по-малките ми ученици записах една поредица „Пиано, пиано“, която също намери одобрението на публиката. Първият диск, в който изпълнявам кратки романтични и импресионистични пиеси, беше сред десетте най-продавани компактдискове в Германия. В същата поредица е съвместната ни програма с флейтиста Матиас Шулц също кратки и лесни за изпълнение произведения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15