Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАТ „изрови томахавката” срещу опасните шофьори

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От началото на тази седмица влязоха в сила последните промени в Закона за движение по пътищата, съдържащи невиждани и безпрецедентни нови наказания, глоби и други санкции срещу опасните шофьори. По-голямата и по-добрата част от обществото ги аплодираха, някои дори поискаха още по-голяма строгост и нулева толерантност за тези безумци на волана, които са в основата на т.нар. от медиите „война по пътищата” на страната. Причините за изравянето на томахавката от страна на пътната полиция са много, но един ТВ водещ много точно и кратко ги определи като „липса на плашещи и обезкуражаващи наказания и липса на контрол за спазването на закона”.

А че по българските, неотговарящи и на най-елементарните европейски изисквания за качество, безопасност и спокойно пътуване пътища се води истинска война с около 1000 жертви годишно и десетки хиляди ранени и осакатени завинаги хора изобилието от доказващи факти е изумително. В България има всичко на всичко две и половина недовършени магистрали, отговарящи с много условности на европейските представи за подобни пътни артерии. Т.нар. главни пътища, т.е. от национално значение, са на равнището на сходните пътища в Европа от 70-те години на миналия век. Второкласната пътна мрежа между малките населени места в последно време прилича повече на трасета за мото-крос, отколкото на съоръжения, по които трябва нормално да се придвижват моторни превозни средства – половин метрови дупки в асфалта, цели затрупани от свлачища участъци, некачествени и безотговорни на две-на три направени повърхностни ремонти. И навсякъде, и по всяко време на денонощието и през всеки сезон агресивни, нагли и неспазващи никакви правила шофьори, които карат 15-20-годишни, но мощни и бързи автомобили.

България е една от трите най-опасни и с най-много жертви по пътищата страни в Европа. Проблемът не е само икономически, политически и строителен. Той е национален и дори международен, защото по тези пътища се движат и стотици хиляди чуждестранни товарни и пътнически автомобили.

При тези нерадостни обективни условия, особено важен става контролът върху автомобилното движение. Новите промени в Закона за движение по пътищата не могат да оправят самите шосета и магистрали, но могат да направят живота тежък на всеки опасен шофьор. Ако се спазват. Публична тайна е, че 60% от наложените от пътните полицаи парични глоби въобще не се плащат и никой не си търси парите и отговорност от виновните. Сега влиза в сила една от най-радикалните мерки, освен, че паричните глоби се вдигат почти двойно и стават направо разоряващи за повечето безпарични българи. И електронните системи на пътната полиция и приходната агенция ще следят автоматично дали се плащат или не. Тогава санкциите вече стават астрономически и няма как да не накарат да се замислят и най-лудите глави. Сега вече на виновните ще се свалят регистрационните табели и те няма да могат да карат колите си.

Дали тази крайна мярка ще се прилага в предвидените от закона случаи от пътните полицаи, още не се знае. Тя едва ли е и магическата пръчка, която ще донесе мира по българските пътища. Но че е по-плашеща от всичко останало /да не споменаваме влизането в затвора, което е почти изключение при пътните произшествия/ и по-радикална, е ясно. Засега предпоставките за успех на тази крута мярка са добри, защото обществото я одобрява, а вероятно и ще помага за прилагането й. Войната на българските пътища трябва да бъде прекратена дори и да е нужно полицията да изрови томахавките срещу опасните шофьори. Успех и да чукнем на дърво. Каузата си заслужава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20