Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се родят приятелства и връзки, за които различността не е от значение

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

БНР Новини

На 27 януари отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.  На тази дата през 1945 година са освободени оцелелите от един от най-големите концентрационни лагери в Европа - „Аушвиц“. Макар в началото лагерите да са служели за разправа с противниците на нацистите, там, наред с евреите, намират  смъртта си и хора с увреждания, роми , славяни. Нашата отговорност е да преминем отвъд формалните церемонии и отмятането на поредната дата в календара с паметни събития, заяви по повод на възпоменанието председателят на Организация на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар:

На 27 януари трябва заедно да си спомним геноцида на милионите невинни хора, които нацисткият режим и неговите съюзници, класифицираха като нехора заради тяхната етническа принадлежност,  заради техните възгледи, сексуална ориентация или други причини. Трябва да си спомним всички измъчени, унижени и убити, жертви на криминалната идеология на националсоциализма. Техните животи бяха ограбени, а те самите - лишени от човешкото си достойнство. Трябва да си спомним и оцелелите, за които ужасът от войната никога няма да избледнее. Те все още са сред нас, но с всяка изминала година остават все по-малко. Заедно с тях избледнява и паметта за най-тъмния период в човешката история. Така, както всички отговорни за извращенията по време на Втората световна война трябва да получат своята справедлива присъда, така не трябва да забравяме и тези, които рискуваха собствения си живот, за да помогнат на хилядите обречени да умрат

Снимка

На организираната пресконференция по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста бе представен и предстоящият съвместен проект на ОЕБ „Шалом“ със Столична община, насочен към образованието на деца от различни социални групи. Още за него от Наталия Тодорова, координатор на проекта за България:

Проектът се казва Бейт.Основната му идея е да трансформира градската среда в платформа за дебат и диалог сред децата.  Събираме в сърцето на столицата, на място, което е наситено с историческо и културно наследство, деца от училища в различни райони на града. Използвайки тази градска среда, ние насърчаваме децата да си служат с нея като с учебник, от който могат да извлекат изключително много информация. Мотивираме ги да работят заедно един с друг, с хора, които досега не са срещали. Окуражаваме ги да изследват средата и историята на града си, да се запознаят с другите му жители. Ще търсим заедно исторически въпроси, за които ще говорим, ще ги интерпретираме и ще им дадем ново значение.

Целта на проекта е в рамките на два дни да накара деца, които никога не са се срещали, да създадат нещо заедно, да се опознаят, да преодолеят различията помежду си  и да си бъдат полезни взаимно. Така ще се родят приятелства и връзки, за които различността не е от значение. Тази година проектът ще се проведе за първи път в София през май и юни. Мястото е пространството около Ларгото, като средище на различни религии и култури.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25