Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Отвъд скока” – документален филм за първата българска световна рекордьорка Йорданка Благоева

БНР Новини
Снимка: архив
Преди пет години в кабинета на един от изтъкнатите ревматолози в България, проф. Златимир Коларов, влиза една от най-добрите български лекоатлетки и първата носителка на световен рекорд за България във високия скок, Йорданка Благоева. Докато обсъждат лечението за болното й коляно, проф. Коларов е очарован от земния, ведър и позитивен човек, който стои пред него. Така се стига до въпроса – Данче, има ли правен филм за вас и кариерата ви? Тя отговорила отрицателно, а на предложението на професора да се направи подобен филм, тя скромно отказва. Но идеята вече е зародена.

Валентина Фиданова-Коларова и проф. Златимир КоларовПроф. Коларов отвъд медицинските си ангажименти пише книги, председател е на съюза на лекарите-писатели „Димитър Димов” и е съпруг на режисьора-документалист Валентина Фиданова-Коларова. И когато семейство Коларови виждат, че в началото на 2017 се навършват 70-години от рождението на Благоева, отново й се обаждат със същото предложение от преди години. Упоритостта сломява скромността й и поставя началото на „Отвъд скока”. Снимките за филма са направени в рамките на 15 дни през лятото на 2016 година.

Първите снимки направихме в Горно Церовене, нейното родно село. След това отидохме в Монтана, където е минало юношеството на Йорданка Благоева и където прави първите си рекорди. Срещнахме се с много хора, които пазят любовта си към нея. Почти никой не я наричаше Йорданка, а се обръщаше към нея с думите – „Данче, здравей!”. След това снимахме в дома й, с нейните деца и внуци.

Филм за волята да побеждаваш, за непоколебимия и непреклонен спортен дух, за вярата в собствените си сили, филм за патриотизма, филм-опит да надникнем и да разгадаем формулата на успеха. Така режисьорът Валентина Фиданова-Коларова и сценаристът проф. Коларов определят „Отвъд скока”. И какъв по-добър избор за главен герой от Йорданка Благоева. На 24 септември 1972 г., на международен турнир в Загреб, тя подобрява световния рекорд във високия скок с постижение от 194 см. – това е първият световен рекорд в леката атлетика за България. През 1973 г. печели злато на Европейското първенство в зала в Ротердам като прескача 192 см. – нов световен рекорд в зала. Същата година е обявена за лекоатлетка номер едно в Европа. Следват два олимпийски медала – сребърен от Мюнхен 1972 и бронзов от Монреал 1976. Равносметката е, общо пет световни рекорди и участие на четири Олимпиади. Но освен като голям спортист, филмът разкрива Благоева и като осъществен и добър човек.

Йорданка Благоева на Олимпиадата в Мюнхен, 1972 г.
Хората, с които се срещнахме, сякаш се бяха наговорили – казваха наистина само най-доброто за нея. Най-същественото й качество, което оценяват е, че въпреки рекордите и спортните постижения тя не се е възгордяла, а е останала здраво стъпила на земята. Второ – тя е правила много дарения през годините. Например в родното й село с нейни средства е построен часовника пред общината, изградена е детска площадка, участвала е във възстановяването на старата селска църква и е дарила много ценни икони за нея. Построен е параклис край язовир „Батак“ – „Възнесение Господне“, на мястото на манастир от древна България, а до него е поставена чешма. Освен това всяка година, на Йорданов ден, по стар стил 19 януари, когато е рожденият й ден, тя идва и прави дарения, заедно с кмета организира събирането на река Огоста и хвърлянето на кръста за здраве, а за човека, който го вади – винаги има някакъв подарък, лично от Йорданка Благоева. Пред градския стадион на Монтана е поставила паметна плоча на името на първия й треньор Петър Димитров. При него постига първите си големи успехи. – разказва Валентина Фиданова-Коларова.


Днес шампионката и основателка на аеробиката в България е преди всичко щастлива майка и баба на пет внучета. Бихме искали филмът да бъде пример и призив към днешните млади хора за повече хъс при постигане на мечтите и с повече гражданска любов в душите си. – каза след премиерната прожекция на филма проф. Коларов.
А развълнуваната Йорданка Благоева сподели: Заглавието е много точно – „Отвъд скока”! Благодаря на съдбата, че ми е дала възможност да се реализирам. В залата са моите деца и внуци, във филма се чувства болката на децата ми, че не съм била до тях, когато са били малки. Но нима и днес хиляди български деца не растат в самота заради липсата на родителите си, които изкарват прехраната си в чужбина. Благодаря на всички вас, че ви има, че сте моите приятели!

”Отвъд скока” ще бъде прожектиран в кино „Одеон” в София, в началото на март, а след това ще отпътува за редица международни фестивали.

Снимки: БГНЕС, bgathletic.com и личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00