Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романтичните места в България, които ще ви накарат да преоткриете любовта

БНР Новини
6
Снимка: личен архив

Има места, които въздействат не само с красотата на природата, но и с атмосферата, която създават. И както се случва с героите на „Пътуване в Италия” на Роберто Роселини, ще ви отведат на пътешествие към себе си, за да откриете любовта и да погледнете с други очи на човека до вас. Ако жадувате за доза романтика сред недокосната красота на планините, в уютна селска къща или на брега на морето – България е страната, която може да ви го предложи. На това мнение са и авторите на „101 романтични места в България” Елина Цанкова и Иван Михалев, които след успеха на „101 отбивки” и „Нови 101 отбивки” ни канят да открием местата, които си струва да посетим с човека до нас. Кои са те? – научаваме от Иван Михалев:

СнимкаНие сме ги разделили условно на шест категории. Това са селски идилични кътчета, където човек може да се скрие от стреса и шума на големия град. Следват градовете със своите оазиси, подходящи за уединение и романтични срещи. Има и места и сред природата и край морето. Има и дворци или места, наподобяващи замъци, които много хора намират за романтични. В последната категория са винарните. Естествено виното и любовта вървят ръка за ръка и в България празнуваме едновременно Трифон Зарезан и Деня на влюбените.

Снимка

СнимкаСред романтичните места попадат и язовирите, където човек може да си наеме кану, да се наслаждава на красиви планински пейзажи и чист въздух. Такъв например е язовир Широка поляна в Западните Родопи, на 1500 м надморска височина, който според авторите на пътеводителя е един от най-красивите в България. В романтичната класация попадат също прочутите Крушунски водопади, старопланинското село Костенковци и етнографският комплекс Дълбок дол, който е слабо известен на туристите, нищо, че е само на 15 км от Троян.

Много са романтичните места в България – продължава Иван Михалев – и чрез тази книга искаме точно това да покажем, че България освен място за ски, морски или културно исторически туризъм е една много романтична дестинация. Достатъчно е само да излезете извън София. Те са около нас, много от тях са доста наблизо. Такова е и мястото, което ние избрахме за корица на книгата. Това е едно вълшебно лавандулово поле, което се намира съвсем близо до София. Изключително зареждащо е, освен красиво и романтично, то ухае. Достатъчно е човек да се разходи между тези лилави редове, подредени като по конец. Безкрайно лилаво море, което отпуска сетивата, освобождава от стреса и е силно въздействащо. Благодарни сме на собственичката, която ни разреши не само да го снимаме, но и да кажем къде се намира.

СнимкаХубавото на тези места е, че се посещават обикновено през почивните дни и ако човек наистина иска пълна романтика, достатъчно е само да си вземе почивни дни и да отиде там в работен ден, когато има по-малко хора.

СнимкаНие сме показали тези места, защото в тях наистина има нещо специално. Когато си там, чувстваш прилив на енергия, приповдигнато настроение. Затова смятаме, че те са изпълнени с романтичен заряд и могат да ви накарат да се влюбите, не просто в околните забележителности, но и в човека до вас. Те предразполагат към любов. Всички тези места сме ги посетили лично, описанията в тях са абсолютно точни. Това е тяхната добавена стойност - малко информация, красиви снимки и точни упътвания.

СнимкаАвторите, на романтичния пътеводител не са пропуснали и красивите български градове като Пловдив, Варна и Бургас, които привличат туристите през всички сезони на годината. А сега през зимата, ако не сте привърженици на снежните спортове и пейзажи, тези градове ще ви очароват с атмосферата и уюта си и ще ви накарат да се влюбите не само в тях, но и да преоткриете любовта си към човека до вас.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10