Световноизвестни солисти в програмите на Софийска филхармония тази седмица

Теодосий Спасов и Емануел Росфелдер
Снимка: sofiaphilharmonie.bg

Софийска филхармония кани своите почитатели на два концерта, в които гост-диригент е Константин Илиевски. Първият е днес. Програмата е съставена изцяло от авторска музика на Теодосий Спасов, а организаторите я представят така: В деня, когато някои честват любовта, а други виното, Теодосий Спасов и неговият кавал ще ни поднесат пролетта с цялото й опиянениe, с мечтателното или закачливо настроение, с ритуалите, лумналите огньове, хвърчилата и задявките. Пиесите, които „първият кавал на планетата“ ще представи като солист, са общо 12. Сред тях са „Сей боб“, „Огнен празник“, „Цигански танц“, „Хвърчило“ …

Теодосий Спасов е събрал в произведенията си национална музика от различни региони – казва диригентът Константин Илиевски. – Мелодичният и ритмичен материал не е само български, има и румънски, турски, македонски, сръбски, цигански… Пречупени през призмата на неговото композиционно виждане, те получават завършен вид и специфичен облик. Партиите на отделните групи в оркестъра са изключително виртуозни. Много интересна музика.

Следващият концерт е на 16 февруари, един от солистите е Емануел Росфелдер – известен виртуоз на китарата. Той ще изпълни произведението на Хоакин Родриго „Фантазия за един благородник“. Концертът ще започне с увертюра „Сън в лятна нощ“ от Менделсон. От същия композитор е Концерт за две пиана, който ще изпълнят Алина и Николай Шаламови. Дуо Шаламов е сред най-успешните клавирни дуа, спечелило първа награда в своята категория и наградата на публиката на престижния конкурс ARD. В края на програмата ще прозвучи Симфониета от бразилския композитор Вила-Лобос, произведението е посветено на Моцарт.

Няколко думи и за диригента Константин Илиевски, когото се надяваме да ви представим в някоя от следващите ни срещи. Той е преподавател в консерваториите в Братислава и Виена, успешно се изявява като диригент в България, Словакия, Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Холандия, Италия, Русия и САЩ и др. В България има постоянен ангажимент с камерен ансамбъл „Дианополис“ в гр. Ямбол, а освен като гост на Софийска филхармония често дирижира филхармоничните оркестри във Видин, Плевен и други наши градове.


Още от рубриката
Снимки: архив

Авторски концерт на Христофор Раданов, посветен на Деня на народните будители

Софийският духов оркестър, дирижиран от Христофор Раданов, ще изнесе концерт на 1 ноември, в Дом на културата „Искър“, от 18.30 ч. Програмата е посветена на Деня на будителите. Съставена е изцяло от авторски произведения и аранжименти на г-н..

публикувано на 01.11.17 в 10:25
От ляво на дясно: Марио Ангелов, Цветан Троянски и Огнян Весков

„Красив звук“ в пъстрата програма на концерта „Еуфония“

Музика от различни времена и стилове, изпълнена на инструмент, чието име означава „красив звук“ ще чуем на 31 октомври в Първо студио на нашата медиа. Идеята за проекта е на Цветан Троянски, който има богат опит с медните духови инструменти...

публикувано на 31.10.17 в 11:14
Джейсън Моран, Дони Маккаслин и Джошуа Редман

„Пловдив джаз фест“ – с дръзко, смело и отворено лице

За трета поредна година „Пловдив джаз фест“ се организира от джаз певицата Мирослава Кацарова и компанията ѝ „Блу Ем“. Събитието е част от афиша на града като Европейска столица на културата през 2019 г. И тази година програмата на фестивала ще..

публикувано на 29.10.17 в 08:05