Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова призова за създаване на общ регистър за интеграцията на децата-бежанци

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

За създаване на общ регистър, с който да работят всички институции, които имат отношение към интеграцията на деца-бежанци апелира вицепрезидентът Илияна Йотова. Под нейния патронаж преди дни в София се проведе Международна конференция под надслов „Пътят на мигрантите – проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“.

Според Илияна Йотова фокусът трябва да бъде насочен не само към квалификацията на обучаващите, които работят с децата-бежанци, но и към съдържанието на самото обучение, което не е само език, а и култура, ценностна система, българските закони и Конституцията. По време на конференцията бе поставен акцент и на работата с българските образователни институти, защото учители и родители на българските ученици често отхвърлят децата-бежанци.

Снимка
Част от разрешаването на проблемите с интеграцията на децата минава през спешната необходимост от промяна в Дъблинското споразумение,
посочи Илияна Йотова. По думите й, то вече не може да отговори на реалностите, на предизвикателствата и поставя в неравностойна ситуация всички държави от външната граница на ЕС.

Сред препоръките, които направи вицепрезидентът, бе и тази за изпращането на специалисти в зоните на „горещите точки“, за да се окаже навременна помощ на децата. За една от най-уязвимите групи – непридружените деца, интеграционните процеси биха имали най-голямо значение.

Към февруари 2017 година непридружените деца, които не са обхванати от нашата образователна система, са 972 от 1380. Много от тях изчезват от приемателните центрове след регистрация, и така стават лесна жертва на трафиканти и лесно се радикализират, попаднали в неподходяща среща и при липса на грижи и образование, отбеляза Илияна Йотова. Тя посочи като пример, че само в Германия през миналата година са изчезнали 9 хиляди регистрирани деца. Оставаме с усещането, че се лутаме в лабиринта от какви ли не възможни политики, забравяйки, че зад всичко това стоят хиляди лица на човешката трагедия, най-грозното, от които без съмнение е трагедията на децата-бежанци, заключи Йотова.

Редактор: Атанас Ценов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51