Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътуващият хор“ от Франция с концерти в Пловдив и София

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Le Chœur Voyageur“ е основан в гр. Бордо от студенти по етнология и музикология, възпитаници на Université de Bordeaux Montaigne. От самото начало хорът си поставя задача да изнася по два концерта месечно в Южна Франция, в селища, чиито жители сравнително рядко могат да се радват на хоровото изкуство. Младите музиканти решават също да посещават по една страна годишно, да опознават музикалната ѝ култура, да се срещат със свои връстници и колеги. Оттам и името на състава – „Пътуващият хор“. Посещението у нас е в сътрудничество с два хорови състава, с които ще делят сцената. В Пловдив – с Академичен народен хор към АМТИИ с диригент проф. Костадин Бураджиев и в София – с „Христина Морфова“, непрофесионален женски хор към читалище „Д-р Петър Берон“ с 80-годишна история и богата творческа биография.

Ето какво сподели Таня Никлева – диригент на хор „Христина Морфова“:




Хор „Христина Морфова“
За нас е сериозно предизвикателство, но и чест да имаме съвместен концерт с този университетски хор. Френският състав е много добър, с много добра професионална подготовка на хористите, с интересен и труден репертоар. Постарали сме се в нашата част от програмата да включим произведения от съвременни български и чужди автори, ортодокс, творби, писани специално за нашия хор и разбира се – български фолклор.




Диригент на „Пътуващия хор“ е Алексис Дюфор, който представи колегите си за Радио България. 

Нашият хор е основан през 2004 г. Освен концертите във Франция, досега сме се срещали с публиката в няколко страни – Португалия, Испания, Германия, Италия, Мароко, Великобритания, където имахме концерти в Лондон и др. Някои хористи са студенти в Консерваторията на Бордо, но има и учители по музика, ученици… Хорът обединява хора с различни интереси. Всички певци са между 18 и 30 години – това е задължително условие. Репертоарът ни е много голям, изпълняваме образци от световната хорова музика от Ренесанса до наши дни, религиозни произведения, старинна музика, традиционни песни на различни народи от Европа, Африка, Северна и Южна Америка.




Лайла Серано, една от хористките, е сред основните инициатори на пътуването до България. Преди време чух песни на „Мистерията на българските гласове и се влюбих в тях – разказва Лайла. След това се срещнах с проф. Бураджиев, участвах в курс по вокална подготовка при него. Влюбена съм и в музиката на група „Оратница“, на прекрасния хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева и още много други български музиканти. От Лайла научихме и кои са българските песни в репертоара на „Пътуващият хор“ – „Седенкарска“ (музика Петър Льондев), „Полегнала е Тудора“ (музика Филип Кутев) и „Момне ле, мари хубава“ (от сборник „Родопски народни песни“).

Карен Кулакян, също участник в хора, допълва:

Повечето от хористите, а ние сме 37, не знаят много за България и за културата на вашата страна. За всички ни е интересно да дойдем тук, да научим повече, да чуем българска музика. Ето защо част от нашето турне е в Пловдив, там имаме един концерт, заедно с Академичния хор в Академията за музикално и танцово изкуство. Искаме не само да се изявим и да покажем част от нашия репертоар пред българската публика, но и да се запознаем с местни музиканти, да научим повече за фолклорната традиция, да обменим музика с колегите си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15