Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Playtime – нов албум на Йордан Владев

Снимка: личен архив

Йордан Владев е мултиинструменталист и се справя еднакво добре не само като изпълнител, но и като разказвач на музикални приказки. Доказателство за това е поредният му албум, озаглавен Playtime. В него музикантът е  включил осем пиеси.

Албумът съдържа пиеси, които определям стилово като джаз, но в тях има и фънк елементи, преобладават неравноделни размери. Композиците са изцяло авторски. В Playtime участват и приятели, мои колеги. Аз свиря на няколко инструмента– пиано, китара и бас. Заедно с мен участва и моята съпруга Таня Никлева-Владева, която е хоров диригент, но тук свири на флейта. Друг много добър музикант, с който съм в партньорство, е пианистът Калин Жечев. Андрей Велков е барабанист и перкусионист, който също има своето място в Playtime. За участията ни „на живо“ съм поканил италианския басист Даниеле Феббо, който в момента следва в НМА „Панчо Владигеров“. А за последната пиеса съм поканил Николай Николов, който също свири на бас. Този албум  успях да издам след тригодишен труд. Това беше стара мечта – да направя инструментален албум и то конкретно с тези пиеси.

По-често композирам театрална, филмова и детска музика. Може би затова едва сега намерих време за Playtime. Официалната му премиера бе в края на миналата година в „Студио 5”, в НДК. Имаме покани да изпълняваме пиесите от албума на различни фестивали. Аз съм доволен до сега от публичната изява, която той получи.

Йордан Владев сподели още, че това е десетият му, а може би и единадесети авторски албум. За него не е важно колко албума е направил, а какво е посланието, което музиката му носи на хората. Занякои от предишните си проекти разказва отново авторът на  Playtime:

Първият беше изцяло с авторски, детски песни. Вторият обаче бе в колаборация с деца от детска актьорска работилница „Хлапета“. В него целта ми беше те да участват със свои идеи за мелодии и текстове. Така че той е наш, общ проект. Няколко песни от албума съвсем заслужено влязоха в учебниците по музика – като „Камилска история”, а песента „Коза” спечели конкурса за детска песен „Сладкопойна чучулига” в Бургас. Следват проекти с музика за филми и спектакли, като някои от тях са особено важни за мен. Сред тях са „Жълтата гостенка” и „Сердирикон”. Вторият е направен по древни легенди от времето на древна Сердика и бе представен в откритите руини до Ротондата в центъра на София.

Освен като инструменталист, аранжор и композитор, Йордан Владев е известен и като преподавател в Музикален център АrtLibitum, който е създал заедно със съпругата си.

Това беше друга моя мечта, която реализирахме преди седем години. Искахме повече хора да сбъднат като нас своите мечти, докосвайки се до музикалното изкуство в различни негови форми. Като всяко начало, и това беше доста трудно, но успяхме да развием много успешно АrtLibitum. Сред желаещите да се занимават с музика не са само деца. С мои колеги преподаваме различни инструменти – пиано, китара, бас китара, флейта, ударни, поп, рок и джаз пеене. При нас се изучават и дисциплини като тонрежисура, дирижиране, оркестрация, аранжиране, работа със синтезатори и т.н. Това са специалности, търсени от хора, на които им е трудно да съвместят желанията си с висше музикално образование. Тук те получават конкретно обучение по дадена специалност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15