Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските агенции за изборите в България

Много водещи руски агенции и медии пишат за състоялите се на 26 март предсрочни парламентарни избори в България.

Под заглавие „България отново предпочете прозападна партия на парламентарните избори”, агенция „РИА Новости” пише, че за пореден път е победила партията „Граждани за европейско развитие на България”, която има зад гърба си вече два незавършени мандата. „Лидерът на партията Бойко Борисов след обявяване на резултатите от екзитпола заяви готовност да отчете предишните си грешки и при формирането на правителствения кабинет, и в дейността му, но само времето ще покаже дали тази политическа формация ще използва и изпълни докрай своя трети мандат”, коментира агенцията. Твърде сложно бе да се предвиди изходът от вота, тъй като ГЕРБ и БСП по време на цялата предизборна кампания бяха с почти изравнени позиции. Сега обаче има един по-важен въпрос – ще може ли ГЕРБ да създаде коалиционно правителство, отбелязва също „РИА Новости”.

Агенция ТАСС пише в подробна статия на тема изборите в България, че „политическата интрига продължава да се заплита, и да се разсъждава за бъдещето на страната реално може само след обявяването на окончателните резултати от изборите”.

Агенция „Интерфакс” публикува информация за състоялия се вот в България под заглавие „Българските социалисти признаха поражението си на парламентарните избори”. Като обобщава основните моменти в изказванията на лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова, агенцията коментира в заключение, че „БСП подкрепя по-тесни връзки с Русия и се обявява против санкциите на ЕС срещу Русия. ГЕРБ, обратно, смята за необходимо да следва политиката на ЕС, включително и по въпроса за санкциите против Руската Федерация”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25