Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Стратиев: Когато си в Париж, е безсмислено да продължаваш да рисуваш това, което си знаеш

БНР Новини
6
„Дъждовен ден в Париж”

Под заглавие „От Paris в Париж” в София е открита изложба на известния художник Иван Стратиев. Тя е плод на пребиваването му в града на Сена след двумесечна работа в ателиетата на Съюза на българските художници в Cité Internationale des Arts. Заглавието на експозицията е оригинално. Причината – тя е разположена в столичната галерия „Париж”. Ето какво разказва за Радио България Иван Стратиев:

„Клекнал автопортрет”Всяко пребиваване в такъв град като Париж, особено за художници, такива като мене, които са пристрастни, се отразява много положително. Самият досег с града, с огромния брой музеи, с изложби, които непрекъснато се сменят, носи просто невероятни преживявания и емоции за много хора и за  всеки художник, разбира се. Възможността да прекарам по-дълго време там, както бе в моя случай, с един престой от около два месеца и да имам ателие на брега на Сена, на 10 минути от катедралата Notre-Dame de Paris, бе наистина голяма привилегия. И всъщност, най-голямото изкушение е, че човек иска хем да гледа музеите и галериите и да следи културния живот, а и много му се иска да рисува и трябва да се разкъсва между двете неща. За мене голямата дилема всъщност беше как да ги съчетая.

Попивайки атмосферата на Париж, Иван Стратиев работи в Cité Internationale des Arts сред събратята си артисти от цял свят: художници, музиканти, писатели…

Една от традициите на това място е да се правят Дни на отворените врати. В тези ателиета де факто почти всеки обявява изявата си в един от дните или по-скоро в една от вечерите там. Това става в страницата на Cité Internationale. И всъщност, всеки един може да посещава чужди ателиета и да покани хората в своето ателие. Това се превръща в една малка изложба. Така и аз направих едно такова ателие на отворените врати, което даде възможности за интересни контакти, преживявания. Преживях емоции, които човек няма как да постигне на друго място, освен там.

„Портрет на един антиквар в Париж”Как определя художникът своя стил на рисуване?

Рисувам в доста стилове, нямам нещо конкретно, което да е веднъж и завинаги установено. Въпреки че може да се каже, че имам доста реалистични неща, които правя, сюрреалистични, метафизични. Но когато човек е в Париж, там информацията го залива с такава сила, че според мен да робуваш на собствения си стил, е безсмислено да продължаваш да рисуваш това, което си знаеш. И специално в тази изложба аз съм си дал всъщност правото или някакъв вид свобода, както и галеристите ми я дадоха, да направя неща по-експериментални в най-различни стилове. Така че тук могат да се видят и работи, правени, както се казва, от натура, на пленер, или пред самия пейзаж, през кубистични творби, импресионистични произведения, включително и до някои сюрреалистични намеци. Разбира се, не всички работи, които са показани в сегашната изложба, са правени в Париж, но повечето са рисувани там. Или пък са започнати, или са измислени като проекти там.

Колкото до името на експозицията, това не е първата изложба на български художник, който е излагал в галерия „Париж”, след като е работил във френската столица. Преди години Валентин Топалов например имал шанса да работи в парижките ателиета, направил изложба в галерията.

Снимки от изложбата: Венета Павлова 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14