Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България излиза от сянката на конкурентите си и очаква рекордно туристическо лято

БНР Новини
На летище Бургас кацнаха първите 169 организирани израелски туристи за новия туристически сезон.
Снимка: БТА

Ръст от 18,6% на чуждестранните туристи за първите два месеца на 2017 г. отчете националната статистика. За този добър резултат допринесе най-вече зимният туризъм, след като страната ни предложи едни от най-добрите в цяла Европа снежни условия за скиорите.

През 2016 г. България е посетена от 10,6 млн. чужденци, каза министърът на туризма Стела Балтова на съвместна пресконференция с ръководството на Националния статистически институт. От тях 2,35 млн. са транзитно преминали през страната. Останалите 8,25 млн. са реални туристически посещения, при които има направена поне една нощувка. Тенденцията за плавен ръст на българския туризъм от 2009 г. насам продължава с едно единственото изключение през 2015 г., допълни Балтова.

Резултатите от завършилите през март международни туристически изложения в Берлин и Москва, както и отзивите в специализираните туристически медии показват, че България излиза от сянката на конкурентите си и това лято отново ще постигне рекордни резултати по брой чуждестранни туристи.

Като дестинация България се превръща в нещо повече от алтернатива на Турция, с атрактивни плажове за семеен туризъм и по-добра туристическа инфраструктура. Това е преобладаващото мнение на германските туроператори, изразено пред авторитетното туристическо издание FVW.

Подобни са и прогнозите на руските туроператори. „Вестник АТОР” /издание на Асоциацията на туроператорите в Русия/ съобщава за увеличение с 10-20% на ранните резервации за тази черноморска дестинация.

Летищата Варна и Бургас общо отбелязват значителни ръстове на планираните полети за летния сезон на редица пазари спрямо 2016 г.: Холандия – 57%, Франция – 40%, Чехия – 31%, Словакия – 21%, Швеция – 15%, Полша и Финландия по 9%, Германия – 6%.

От април тази година Министерството на туризма ще започне да предоставя данни на туристическия бизнес за броя на самолетните полети до летищата във Варна и Бургас за предстоящия летен сезон, каза министър Балтова на съвместната пресконференция с НСИ. Така хотелиерите ще планират по-добре заетостта на хотелите си. Сергей Цветарски съобщи, че очаква туристическата статистика сериозно да се подобри с въвеждането на Единната система за туристическа информация, която ще свърже в реално време онлайн регистрите на хотелите с общините и институциите. Защо обаче такава все още няма, ще научим от служебният министър на туризма Стела Балтова:

Единната система за туристическа информация би следвало да бъде въведена септември-октомври тази година. За да може да бъде въведена, трябва да бъдат направени следните неща. Трябва няколко регистъра да бъдат свързани един с друг и няколко институции да подават данни и да ползват данни от тях. Основният регистър ще бъде този за хотелите. Втори регистър ще е този на Министерството на туризма. Те ще бъдат свързани с Националния статистически институт, с общините, с НАП, МВР. За да можем да създадем единната система за туристическа информация, трябва да има обществена поръчка. Това, което заварих тук, беше обявена обществена поръчка, която се обжалва и разговарях с всички възможни институции кога ще получим отговор от Комисията за защита на конкуренцията. Към днешна дата нямаме никакъв отговор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15