Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Бате Николай се смее, за да излекува бъдещето на България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Любимецът на няколко поколения българи – актьорът Николай Николаев, напоследък все по-често влиза в ролята на клоуна д-р Коко и със смеха и фокусите си помага на тежко болни деца в болница „Пирогов“. Бате Николай, както всички го наричат приятелски, е завършил ВИТИЗ заедно с именитите наши актьори Тодор Колев, Ванча Дойчева, Иван Налбантов. Играе в Народния театър „Иван Вазов“ до настъпването на демократичните промени в страната ни. После заминава за Италия, където няколко години работи в най-големия цирк като клоун. Когато станах на 60 години, ударих чертата на свършеното и след 28 години на сцената на театъра, реших да изуча изкуството на клоуна – казва актьорът.

СнимкаАз съм един щастлив човек. Преди 8 години претърпях сложна операция вследствие на раково заболяване. След като излязох от болницата, реших остатъка от живота си да посветя на болните деца на България. Тогава създадох единствената досега у нас Клиника по смехо и психотерапия. Грижим се за пациентите в болница „Пирогов“, а те са деца от цялата страна. Резултатите са удивителни. Децата биват изписвани с 5-6 дни по-рано. Приоритетът ми е една система за лечение, която създадох и дори патентовах.  Тя няма нищо общо със смешките, които правят в други болници. Виждали сте как във всяка болница в Западна Европа има щатен медицински клоун. Той влиза в стаята, прави някакъв фокус или смешка на децата и си тръгва. Обикновено е с бяла престилка, има червен нос, но носи лекарски слушалки, спринцовки и децата изпитват ужас от него. Моята система е друга. С моя партньор казваме, че сме клоуни-лекари, а децата започват да се смеят. След това им показваме няколко фокуса, които специално за тях наричаме вълшебства и те остават очаровани. Освен смешките, в лечението съм включил и водотерапия, с което уча децата да пият чиста вода. В болницата, а и навън на децата се продават всякакви газирани и оцветени напитки, пълни с подсладители и консерванти. Това обаче е трудно да се забрани. Затова измислих трик – давам чаша с вода на децата и им обяснявам, че това е най-голямата им награда, защото ние-хората, сме направени от вода. Обяснявам им, че когато тичат и когато се изпотяват, от телата им не излиза пот от газирани лепкави сокчета, а излизат прозрачни капки вода и това е доказателство,че трябва да се пие чиста вода.

Актьорът е стигнал и по-далеч в експериментите си с полезната вода. Преди време заедно с известния български професор по физика Живко Желев разработил специална апаратура за измерване на водата, измерили структурата на обикновена и заредена с детски смях и песни вода. Експериментът бил демонстриран едновременно в болница в Страсбург и в София. Резултатът бил ясен – смехът добавил лечебни качества на водата.

Снимка
Р
аздаваме на децата по чаша, пълна с вода. Те я държаха с две ръце. Измерваме структурата на водата в началото, а след това забавляваме децата с анекдоти, песни, гатанки и накрая на експеримента пак измерваме структурата. По научен път доказахме, че водата е запаметила смеха, музиката и настроението на хората. Силата на смеха може да накара човек да се чувства зареден с енергия и да го направи по-здрав и работоспособен. Но смехът може да носи и негативен заряд. Има популярен шоумен, който се опитват да имитира саркастично политици и хора с различни професии. Този смях аз не харесвам, той е злонамерен, вреден. Забелязвам през последните 27 години, откакто започнаха промените, през които все се сравняваме с другите народи в Европа, че ние сме постоянно на първо място по бедност, корупция, болести. Най-много ме натъжи фактът, че сме и на първо място по брой на детски убийства и самоубийства. Откакто разбрах това, си поставих задача да се погрижа за душевното здраве на колкото може повече деца тук. Нашите наследници са болни от пренасищане с компютърни игри, фалшив морал и грозни телевизионни предавания.

Снимка
И още за смеха на българина преди и сега от смехотерапевта Николай Николаев:

Има страхотна разлика в смеха и отношенията на българите. Промяната не е отпреди 20, а отпреди повече от 60 години. По-старите хора в моето село помнят как когато някой чужд човек замръквал при тях, към него са се обръщали с думата „странниче“ и му предлагали дом, за да пренощува. Лошото е, че през последните 28 години всичко се обърна наопаки. Сега много хора се разсмиват, например ако аз падна зимно време на леда, ако ме заболи и съм тъжен. Такива присмехулници срещам често тук и това е жестоката разлика между морала на хората сега и от по-старо време.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство . В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура. Първата от тях е подаване на молба за българско..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35