Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценова бухалка за българина – Ще оживее ли?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От 1 април без сянка от шега в България природният газ е по-скъп с почти 30%. Но не България е причината за този рекорден ръст, а руският доставчик „Газпром”, който задоволява 90% от нуждите на страната от газ. Не е тук мястото да се спираме на причините, които изтъква руската компания за повече от сериозното поскъпване. По-добре би било да се види българската реакция и последиците за фирмите и гражданите от невиждания ръст на цените.

Газ в страната използва преди всичко индустрията, а битовата газификация е доста в начален стадий на развитие и все още сравнително малко домакинства ползват газ. Но те са чувствителни към движенията на цените на газа поради тяхното отражение върху отоплението, електричеството и много ежедневни продукти, за чието производство се използва газ. А увеличението на цените на тези стоки и услуги е неизбежно, защото цената на газа влияе директно и върху техните цени. Става дума за стоки от първа необходимост като хляб, мляко, месо, плодове и зеленчуци. Не е много ясно дали българските производители и търговци ще увеличат още тези дни цените на своите продукти или ще изчакат малко, за да видят как се развиват нещата. Ясно е обаче, че поскъпване ще има и това не може да се хареса на българските потребители, които от няколко години са отвикнали от поскъпването на цените поради постоянната дефлация в страната. Как ще посрещнат те очакваните верижни поскъпвания, още не може да се каже. При всяко положение обаче незавидното положение на средния българин и най-вече на възрастните хора с техните мизерни пенсии, още повече ще се влоши и ще накара тези хора да потребяват по-малко. А това е пряка заплаха за ръста на БВП, който досега се движеше предимно от ръста на потреблението.

Към тези песимистични оценки следва да се добави още едно повишение на цените на базисни стоки – това на питейната вода засега само в двумилионна София, която ще струва от днес с 18% повече. Тази истинска каскада от поскъпвания няма как да не предизвика социални реакции с политически елементи. Народното недоволство само ще се добави към политическата нестабилност по върховете на държавното управление, която ще се наблюдава в България през идните месеци след извънредните парламентарни избори, които не излъчиха явен победител, който самостоятелно да управлява страната. Валсът на цените и неизбежните задкулисни политически сделки, които предстоят, не вещаят нищо добро за затегналия вече до последната дупка колана си среден българин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31