Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуването е страст, която те държи жив

БНР Новини

Какво вълнува децата днес? Отговорът на този въпрос не е лесен, особено, когато във всекидневието им те са погълнати от своите електронни устройства. Вървейки по улицата, забили нос в екраните на телефони и таблети, те често дори и не забелязват хората, с които се разминават. Игрите навън и желанието за приключения отдавна са отстъпили своето място и са заменени от виртуалното общуване. Срещаме ви с една жена, която не може да приеме тези изолираност и отчуждение, завладели нашите наследници. Биляна Траянова е актриса, пътешественик и автор на поредица приключенски детски книги „Хариша“. Ето какво ни разказа за тях:

СнимкаМного време наблюдавах своите деца и децата на мои приятели. Това са деца, които не можем да задържим с книгите, които ние сме чели, когато сме били на тяхната възраст. Те са много информирани, живеят много динамично, бързо консумират и обработват информация. Затова „Хариша“ беше създаден по особени критерии. Първото, което исках да дам на децата, е много вълнуващ сюжет, който да ги държи през цялото време. Много е трудно да ги задържиш с литература, която включва едни дълги описания и повествования. Това са неща, които децата вече виждат с един клик в интернет. Това беше може би най-трудното в книгата, защото тя не е просто едно художествено произведение, а е един сериозен проект, който цели да върне децата към книгите, да ги накара да влязат в необятния свят, който е на нашата планета. Безкрайно удоволствие е да откриваш нови и нови култури и светове, да се вглеждаш в природата и да я изучаваш. Това са послания, които трябва да се подават от най-ранна възраст, за да може детето да тръгне по тези пътища.

С поредицата си Биляна иска да представи дивния свят на природата, защото той е реален и децата трябва да знаят, че е достъпен за тях.

СнимкаВсяка история е от различно кътче на планетата. Главният герой е 8-годишно дете, което постоянно научава нещо ново, среща се с нови хора и култури и развива нови умения. Всяка книга съдържа приключенска история, наръчник за оцеляване и опознаване на съответната култура и място за бележки на читателя.

СнимкаЗа Биляна пътуването е страст, която те държи жив. Посетила е над 50 държави, но със сигурност не е успяла да ги усети и разгледа напълно. Има места, на които е била по няколко пъти, но все още открива нови и вълшебни кътчета там. Казва, че никога не се подготвя предварително за следващата дестинация, където отива. Предпочита да няма предварителни очаквания и да се изненада от това, което види. Пътеводителите и книгите, които купува, чете винаги след като се върне. Освен пътешественик, тя е и актриса. Обяснява страстта си към театъра с това, че е израснала в храма на Мелпомена, защото родителите й са актьори. Мечтата й е един ден да играе в мюзикъл като „Котките“ или филми като „Мама Миа“ и „Лалаленд“, чрез които да предаде на зрителите цялата красива енергия, която струи от нея. Казва, че никога не й омръзват нещата, с които се занимава и винаги намира вдъхновение, защото е неспокойна и търсеща душа.
Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01