Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бял заек, червен заек" – спектакълът на спонтанното действие

БНР Новини

Как ви звучи да се играе постановка без режисьор и репетиции? Ако мислите, че е невъзможно – грешите. Ще ви разкажем за моноспектакъла „Бял заек, червен заек“, в който не само публиката, но дори и актьорът няма представа какво ще се случи. Единственото, което издават продуцентите Ева Русева и Моника Ковачева, е, че в постановката няма импровизация и актьорът и публиката са водени единствено от текста. Те трябва да възприемат всичко това като приключение. Относно заглавието, Ева е категорична, че за да разберем смисъла му, трябва да посетим постановката, но най-общо става въпрос за държанието ни в обществото и какъв е пределът на компромисите, които правим, за да сме част от него. Ето какво ни разказа Моника за постановката:

Актьорът излиза на сцената, без да знае нищо за постановката, както не знае и публиката. Така те могат да изживеят една много специална връзка и приключение. Между актьора и публиката се създава изключителна връзка, защото всичко се ръководи от автора. Той я пише в този формат, защото ден с ден не си прилича. Ние не можем да повторим нито днешния, нито вчерашния, нито утрешния. Тя не е точно постановка, а по-скоро социален експеримент, литературно четене.

Идеята за постановката тръгва от Иран. Авторът ѝ Насим Сюлейманпур е иранец, който няма право да напуска страната си, тъй като паспортът му е отнет. Пише я, за да може тя да пътува вместо него.

Моника и Ева са студентки във Великобритания. От около година живеят и учат в Лондон. Казват, че решили да учат там, защото искат да натрупат опит. След това се надяват да се върнат у нас и тук да приложат наученото в развитието на театъра, киното, а и други изкуства.

Спектакълът „Бял заек, червен заек“ ще се играе два пъти през този месец – на 13-и и 18-и с двама различни актьори – Леонид Йовчев и Христо Петков. Домакини са „Нов театър НДК“ и Театрална работилница „Сфумато“. Билетите за първата дата са изчерпани. През юни обаче момичетата планират още поне 10 представления. Актьорите в главната роля винаги ще бъдат различни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30