Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите от клуб СКОРЕЦ имат екзотични и безопасни приятели

БНР Новини

Скорец – пойната птичка, която се среща често в нашите гори, е дала името на студентски клуб на биолози и любители на природата. В техен прочит СКОРЕЦ означава: Студентски клуб по образование и развитие с Екологичен център. Идеята за клуба е на ентусиасти от специалност "Биология" в СУ "Св. Климент Охридски", които са успели да превърнат една от пустеещите лаборатории на факултета в своето място, за да се събират и отглеждат всякакви дребни животински видове. Целите на клуба са много, но в основата стои изучаването на поведението и взаимоотношенията между животните.

СнимкаСвоите питомци започнали да събират преди 9 години, а първите обитатели били донесени от домовете на студентите. Сега животните са около 50, без да са включени рибите, от които има най-много видове. Непрекъснато расте броят на студентите, които посещават клуба и помагат в отглеждането и изучаването на видовете. Дори техни колеги, заминали да учат в чужбина, помагат от дистанция с материали и професионални контакти в развитието на клубната дейност. Заедно със завършилите образованието си във Факултета по биология и новоприетите първокурсници, студентската общност около СКОРЕЦ наброява около 500 човека. Най-ценното, което ни дава членството в клуба, е това, че тук имаме свое запазено място в учебното заведение – казва Лина Паунова, биолог от 4-и курс. Според нея клубът кара студентите да се чувстват желани и полезни, а освен това има къде да остават в свободното време, вместо да се прибират след занятията вкъщи.

Лина посещава лабораторията с животните всеки ден, дори през ваканцията, за да не остават те гладни и жадни през неучебно време. Понякога във Факултета по биология идват много малки деца, за които това е първи допир до света на влечугите. Мястото е идеално за срещи с децата и техните родители – казва Лина Паунова и продължава:

Снимка

Започнали са с домашни животни, които студентите са имали, но не са могли да ги гледат вкъщи, а са искали да ги наблюдават. Например имаме заек, който е 8 години при нас. Собствениците му са развили алергия, затова той е трябвало да бъде преместен в лабораторията. Той е от най-старите животни, които сега притежава клубът. Ние правим експерименти с нашите животни, като наблюдаваме тяхното поведение през сезоните. Също сме поставили хранилка за птици на прозореца ни, която често използваме за изследвания. Публикувахме научна статия за това какви птици идват зимно време на хранилката и за взаимоотношенията между различните видове птици. Получи се любопитна тема, към нея проявиха интерес студенти, преподаватели и доста учени от страната, а и от чужбина. Сега в лабораторията се гледат много видове риби, защото в упражненията по биология се изследва поведението на различните видове. Идеята на този клуб е най-вече образователна. Тук студентите могат нагледно да видят истинските животни, за да могат след това да ги разпознават и в природата. Водят и ранени животни при нас. Свързваме се с ветеринарна клиника, на която разчитаме денонощно. Понеже хората не знаят къде да занесат например птиче, паднало от дървото. Ние сме обучени от преподавателите ни, знаем как да реагираме и какво да направим. Този опит предаваме непрекъснато на по-младите ни колеги, които ще поемат от нас щафетата. Дори да идват само веднъж в седмицата, това е голяма помощ за нас.

Снимка

Лина Паунова уверява, че в лабораторията на студентския клуб няма животно, което би наранило човек, затова младите биолози са съвсем спокойни, когато дават свой питомник в ръцете на децата. А те така заобичали малкия зоокът, че се заели да дават имена на любимците си. Така африканският охлюв-гигант получил името Боби, а пък екзотичният гекон бил наречен Шаро, заради шарената си окраска. Чрез близостта с животните научаваме децата да не се страхуват, а да знаят повече за природата – казва Лина Паунова.

Снимка

Най-интересните ни животни са екзотичните. Имаме боа, кралски питон, млечна змия, също доста видове гекони. Всички те до такава степен са свикнали с човешко присъствие, че ние ги използваме за беседите ни с малките деца. Те в началото много се страхуват, но когато ги научим как правилно да общуват с влечугите, децата започват много да ги харесват и дори проявяват желание да ги имат като домашен любимец вкъщи. Това за нас е най-полезното, защото възпитаваме децата да опазват природата. Учим ги също и защо трябва да се слагат хранилки за животните и как правилно да се поставят. Нашият клуб организира и много екскурзии за малките ни приятели, където показваме животните в естествената им среда. Опитваме се да ограмотяваме и родителите, защото повечето от тях имат внушен страх и скептично отношение към влечугите например.

Снимки: Гергана Манчева и архив на СКОРЕЦ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27