Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ветеро по европско дуа от Шопско“ – „Шопски празници“ в Елин Пелин

БНР Новини
Снимка: elinpelin.org

Шопите се славят като весели и жизнерадостни хора. Имат своя философия за живота, свои нрави, обичаи, бит, култура, неповторимо чувство за хумор и себеирония, които ревностно пазят от „време оно“. Те населяват района около София, наричан Шоплук или Шопска фолклорна област.

Големият български писател Елин Пелин, също шоп и патрон на града, който носи неговото име, ги е оценил точно с думите: Най-веселите хора на света са шопите, защото това им е в природата – да се веселят, да се смеят на слабостите си, да бъдат мъдреци. Известни са още със своето остроумие, упоритост, наречена още „шопски инат“, но и с усета за хубост, чудесно отразена в песните, танците, хората, носиите…

Снимка
От 48 години в гр. Елин Пелин организират „Шопски празник“, който продължава цяла седмица. Започва на празника „Свети Дух“, а всеки ден има тематична насоченост, свързана с духовната и материална култура на шопите. Програмата му е пъстра и е съобразена с всякакъв вкус и предпочитание. Ако посетите събитието в гр. Елин Пелин, ще се убедите в мъдрата приказка на шопа: „Ние не се фалимо. Нашто се види. Оно сам се фали“.

Снимка
Покана отправя и г-жа Рени Николова от организационния екип и дългогодишна водеща на шопските празници в годините:




За поредна година, т.е. 48 години „Шопският празник“ е традиция, която присъства не само в нашия културен календар, но и в социалния ни живот. Тази традиция е емблема на града и ни задължава да бъдем нейни достойни пазители и продължители. Води началото си 1970 г. по идея на Благой Стратев и тогавашния кмет Стоян Кирилов. В тези дни празнуват не само шопите, а се стремим да приобщим много гости, дори и извън пределите на България. Съдържанието е свързано с традиционните песни, танци, хумор от Шопско. Тази година е под надслов: „Възход на традицията“ и се провежда от 5 до 11 юни. Очакваме гости от различни области на България. Ще разходим шопа из Родопа, из дебрите на Пирин и ще го пренесем в китна Тракия. Всички празнични дни са изпълнени със събития, като целта ни е всеки гражданин и наш гост да се докосне до различните жанрове на изкуствата: местни песни, танци, живопис, литература, приложни изкуства. Не сме забравили и любителите на спорта, кулинарията, българските носии и на домашните любимци. В съботния ден ще дефилират с български носии красиви момичета, които ще се състезават за титлата за най-красивата шопкиня.

Снимка
Шопите сме отворени към света. Град Елин Пелин е побратимен с град Лесковац, Сърбия. Ще имаме гости и от Румъния. Очакваме програмите на ансамблите: „Пирин“, „Тракия“, формация „Тъпани и гайди“, Николай Славеев, Ана Мария и формация „Български ритми“. За младите са предвидени концерти на Дара, на „Дийп зоун проджект“. Ще се изявят и местните фолклорни състави към читалището в града, шопският ансамбъл – гордостта  на града ни, духовият оркестър „Стефан Стефанов“, мажоретни състави,  също и ансамбли от София и Кюстендил и др. Каня всеки, според собствения си интерес и желание, да посети „Шопския празник“ 2017 г. в град Елин Пелин.









Снимки: Община Елин Пелин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30