Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучета и техните стопани ще бягат на маратон в Южния парк

БНР Новини

Как се бяга по-бързо – на два или на четири крака? Ако този екзистенциален въпрос тревожи неспокойното ви въображение, непременно елате на първия у нас маратон за кучета и техните стопани. Поканата идва от програмата за здравословен начин на живот „Живей активно”, която “Нестле България” прилага за единайсети път.

Хора и кучета ще тичат „рамо до рамо” и един друг ще си дават кураж. Собствениците ще водят любимците си на каишка, за да е сигурно, че заедно ще финишират. Идеята е човекът и кучето да се движат в синхрон, тъй като това е знак, че имат силна връзка помежду си. Маршрутът им ще бъде специално обозначена пътека, по която няма да има никакви препятствия. И това е милостив жест, проявен от организаторите, по случай дебютния маратон.


Надяваме се да дойдат доста хора, тъй като във фейсбук вече сме пуснали покана – „Маратон за кучета и техните стопани” – обяснява Елизабет Попова, която е мениджър в компанията. – Очакваме всички участници на 18 юни в 9,30 часа на централния вход на столичния Южен парк”. След маратона сме подготвили интересни уроци за хората и кучетата, за да да помогнем на стопаните да обучат своите любимци да изпълняват прости команди като “ела”, “седни” и др. Ще покажем също различни спортни дейности – дог фризби, аджилити, както и демонстрации на танц с кучета. За целта сме поканили много треньори, които да помогнат в тези инициативи. Нашите партньори от Екоравновесие” пък ще доведат десет бездомни кученца за осиновяване. Така че освен игрите и веселото настроение, някой ще може да си тръгне и с нов домашен любимец. Освен това ще има много награди за участниците.

Снимка

А за да станете един от тях, достатъчно е да се запишете във фейсбук. До този момент 300 собственици и още толкова кучета са заявили намерението си да участват в маратона. Някои от тях дори отправят предизвикателства към своите съперници с шеговит тон.



Черно-бял красавец от породата „бордър коли” вече е строил стопанина си в нисък старт, а страховитият миньон Кенди с озъбена усмивка и сбръчкана муцуна се заканва, че ще скъса конкуренцията... от смях. Кой обаче ще бъде предизвикан повече на предстоящия маратон – животното или човекът?

Нашите очаквания са стопаните да бъдат по-малко предизвикани, защото хората, които водят кучетата си на такъв тип дейности, обикновено спортуват в свободното си време заедно с животното – предполага Елизабет Попова. – Но пък има и породи като „Джак Ръсел”, чиито представители са много игриви, много темпераментни по характер и е възможно те да се окажат по-активни от своите стопани. Нашето събитие обаче е насочено към всички – както към хора, занимаващи се професионално със спорт заедно със своето куче, така и към любители, които не са толкова подготвени, но пък имат желанието да прекарат активно време с домашния си любимец. 

Снимка

„Живей активно” се провежда всяка година и все повече хора прегръщат идеята да се движат, да спортуват, да се хранят здравословно. От първото издание през 2006 г. досега над 140 хиляди души са участвали в различните прояви заедно с големи български звезди на спорта.

Нашата цел е хората да излязат навън, за да спортуват, да се забавляват и да живеят активно – казва още Елизабет Попова. – И тъй като здравето е най-важното за човека, ние се стремим да помагаме на хората да водят здравословен начин на живот. Когато сме активни, ние се поддържаме в добра форма.

Снимки: БГНЕС и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01