Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералите – „цветята” на планината

БНР Новини
Снимка: Дарина Григорова

Някои наричат минералите „цветята на планината”, защото също като тях омайват с красотата и багрите си. Те нямат мирис, но енергията, която излъчват, е също така завладяваща и пленителна. Когато се вгледаме в кристалните им форми, времето сякаш спира да съществува, потънало в хилядолетната история, през която всеки един рядък камък се е формирал.

По думите на геоложката Стела Тодорова от Кърджали, планината Родопи е най-богата откъм разнообразие на минерали на Балканите, като се започне от различните видове кварцови форми и се стигне до ахатите. Има гранати, аквамарини, турмалин, морион. Стела е на мнение, че природата се открива на тези, които търсят красотата:

СнимкаГеодите символизират тайнството на природата – обяснява тя. – Човек като погледне отвън, нищо особено, но отвътре се разкрива цялата красота. Терминът геода произлиза от Гея, богинята на земята или от геосфера – кълбо. Това е един мехур, получен при застиване на лавата, който впоследствие започва да се запълва с различни вещества. Така се образуват тези кварцови форми. Има и калцитни геоди. В суровия им вид, така както се намират в природата, трудно могат да бъдат забелязани. Това си е камък, скала и ако човек има сетивата да долови тези неща, ги открива сред останалите обикновени камъни. Хубавите кристални образувания се формират в кухини. Колкото една среда е по-идеална, толкова е по-правилна формата на кристала, той е по-красив. Един човек когато расте в идеална среда той става хубав човек. По същия начин и кристалите. Когато застива по-бавно лавата, когато е с много висока температура и има пространство, се оформят най-хубавите кристали. Ако е тясно, притеснено, тогава и кристалът се изкривява. Ако разтворите, които минават през кухините, образувани от лавата, са по-студени и застиват по-бързо, тогава няма възможност да се оформи кристал и се образува плътна, хомогенна маса. Много красиви неща се срещат в природата, които си имат своята логика. Няма нищо, което да се получи случайно. Има форми, които граничат с мистицизма, с фантазията. Човешкото въображение може да види какво ли не. Природата дава възможност всеки от нас да види това, което го вълнува. Нейната хармония създава условия да се балансира и самият човек.

Снимка
Изпълнени с хармония са и паната на Петър Запрянов от Кърджали, приятел и съмишленик на Стела Тодорова. Именно Стела е тази, която го кара да покаже на хората своите картини от камъни, защото той самият все още не може да проумее, че създава истински произведения на изкуството: 

СнимкаОсновният ми стремеж е да направя колекции от минерали, които се намират край Кърджали – казва той. – Това са над 20-30 различни вида минерали, които съчетавам в една картина. Аз самият много ги харесвам така събрани на едно място. Винаги тръгвам от някаква точка, вътре в самия тебе и ми се иска да поставя камъка на определено място. Странно е наистина как в едно пространство местиш един ахат на различни места, за да го поставиш на определеното място и после започваш около него да изграждаш света, неговия свят. Някои камъни например не се понасят, чувства се напрежение между тях, а други се търсят и се дърпат един друг и като цветове, и като минерален състав. Аз не търся обяснение за всичко това. Разбира се, ако го търся, ще го намеря от чисто геоложка гледна точка, но за мен няма нужда от такова обяснение.

Снимка
Всеки, който иска да усети магията на кристалите, може да го направи в столичния музей „Земята и хората”, където се намира и невероятната колекция „Гигантски кристали”, дарена от родолюбивия българин Илия Делев през 1985 година. На традиционните изложби, които се организират там всяка година, както и по време на различните прояви, като Международния ден на планетата Земя (22 април), Световния ден на водата (22 март), Световния ден на околната среда (5 юни), Европейски дни на минералите, всеки може да научи най-невероятни неща от чудния им свят.

Снимки: Дарина Григорова 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01