„Колкото сме по-дръзки, толкова по-голям шанс имаме“ – Живко Василев за дебютния албум на Outhentic

Снимка: outhentic.eu

Трио Outhentic е създадено преди около пет години. Живко Василев свири на кавал, възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в гр. Варна. Сестра му Райна Василева е завършила същото училище, но с народно пеене. Виктор Джоргов, китаристът на групата, е получил средното си образование в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, но като гайдар. И тримата продължават в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Още като студенти решават да създадат своя етно джаз формация. Годината е 2012-а. За всички, които са решили, че името на групата е изписано неправилно, да поясним: Outhentic е игра между out of (извън) и authentic (автентичен, истински). С други думи – извън автентичното, но и близо до него. За групата, както и за албума, който музикантите представиха преди дни, разказва Живко:

Това е нашият първи албум. Казва се YesToday. Заглавието е съставено от английските думи yesterday (вчера) и today (днес). Идеята е, че със своето изкуство казваме „да“ (yes) на моста между музикалните традиции в миналото и днес. Всички много обичаме различните стилове музика. Аз лично съм страшно запален по джаза. Работя с много джазмени и постоянно свиря с тях. Вече виждам музиката по съвсем различен начин. Симбиозата между джаз и фолклор стана неизбежна в един момент. Като група се събрахме в Софийския университет. Първо аз започнах да уча там, после дойде и сестра ми. Междувременно се бяхме сприятелили с Виктор и свирехме заедно. Почти на шега направихме първата песен. Публикувахме я във Фейсбук и тя стана много популярна за кратко време.

Още със самото ми пристигане в София попаднах на един страхотен семинар, в основата на който бяха Мишо Йосифов и Вили Стоянов – продължава Живко. Там се запознах с много музиканти, впоследствие започнах да работя с един от участниците в семинара, както и с много други джаз музиканти. През последните години свирих с Хуан Гарсия-Ерерос – страхотен басист, номиниран за Грами. Дори участвам в негов албум, а той свири в нашия. Пиесите в YesToday са народни песни, аранжирани от нас. Всъщност, това е абсолютен експеримент. Мисля, че колкото сме по-дръзки, толкова по-голям шанс имаме някой да забележи това, което правим.„Кавал свири“, „Огреяло ясно слънце“, „Калина вода налива“, „Слънчице, мило мамино“… Това са само част от популярните народни песни, с които експериментират младите изпълнители. В албума има и две авторски пиеси, написани в същия стил смес от фолклор, джаз, фънк, поп. Наред с имената на тримата от Outhentic, в албума са изписани и много гост-солисти. Представя ги отново Живко Василев:

Ние постоянно се срещаме с нови хора у нас и в чужбина, такава е професията ни. Съвсем естествено е да свирим с тях и в записите за албума. Освен Хуан Гарсия-Ерерос, друг много специален гост е перкусионистът Стоян Янкулов. Също – вокалистката Габриела Патовска, която се включи с рап в една от песните. Поканихме Доминик Лето – хавайска китара, Матиас Форауер – контрабас. Свилен Ангелов, който живее в Австрия, свири на различни електронни пиана. Той мастерира музиката в албума.

Сред гостите са още седем изпълнители на различни инструменти, включително и класическите цигулка и виолончело. Тази пъстра звукова картина допълва и Живко, който свири в няколко пиеси на електронни клавишни инструменти, а Росица – на перкусии. Едно от последните концертни участия на групата беше особено вълнуващо за музикантите – на един от най-големите фестивали в света – Гластънбъри, Великобритания, където тримата се представиха много успешно.

Фестивалът е огромен, публиката, която го посещава е над 200 000 души – споделя Живко. Провежда се в рамките на пет дена. Това е едно наистина уникално събитие. Има 79 сцени, на всяка се изявяват средно по 12 групи или изпълнители на ден. Мястото е около 30 километра в диаметър. За Великобритания това е събитието на годината, а за нас беше удоволствие да сме част от него. Получихме одобрението на колеги и публика, срещнахме интересни хора.

Дни след завръщането си от Гластънбъри, Outhentic взе участие във фестивала WakeЪп, който се провежда в Родопите, точно над гр. Куклен. Предстоят още летни изяви на триото, на които ще звучи музиката от новия албум.print Отпечатай
Още от рубриката

Посветено на Апостола

Тази вечер е тържественият концерт, с който в столицата се отбелязва 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. На откритата сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ ще прозвучи почти непознато произведение –..

публикувано на 17.07.17 в 11:46

Ерол Ракипов и мечтите от разстояния

Преди 30 години един млад български вибрафонист мечтае за Бъркли и школата на Гари Бъртън. Преди броени дни открива същия вибрафон в същото студио на БНР, на който е правил демозаписа за Бъркли. И носи поредния си авторски албум, където..

публикувано на 14.07.17 в 09:25

София отново влиза в ритъма на A to JaZZ

За седма поредна година фестивалът A to JaZZ ще представи интересна програма, в която са включени някои от най-големите световни джаз музиканти, както и елитни български изпълнители. От 7 до 9 юли, на откритата сцена в Южен Парк – 2 (между музея..

публикувано на 06.07.17 в 11:15