„Колкото сме по-дръзки, толкова по-голям шанс имаме“ – Живко Василев за дебютния албум на Outhentic

Снимка: outhentic.eu

Трио Outhentic е създадено преди около пет години. Живко Василев свири на кавал, възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в гр. Варна. Сестра му Райна Василева е завършила същото училище, но с народно пеене. Виктор Джоргов, китаристът на групата, е получил средното си образование в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, но като гайдар. И тримата продължават в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Още като студенти решават да създадат своя етно джаз формация. Годината е 2012-а. За всички, които са решили, че името на групата е изписано неправилно, да поясним: Outhentic е игра между out of (извън) и authentic (автентичен, истински). С други думи – извън автентичното, но и близо до него. За групата, както и за албума, който музикантите представиха преди дни, разказва Живко:

Това е нашият първи албум. Казва се YesToday. Заглавието е съставено от английските думи yesterday (вчера) и today (днес). Идеята е, че със своето изкуство казваме „да“ (yes) на моста между музикалните традиции в миналото и днес. Всички много обичаме различните стилове музика. Аз лично съм страшно запален по джаза. Работя с много джазмени и постоянно свиря с тях. Вече виждам музиката по съвсем различен начин. Симбиозата между джаз и фолклор стана неизбежна в един момент. Като група се събрахме в Софийския университет. Първо аз започнах да уча там, после дойде и сестра ми. Междувременно се бяхме сприятелили с Виктор и свирехме заедно. Почти на шега направихме първата песен. Публикувахме я във Фейсбук и тя стана много популярна за кратко време.

Още със самото ми пристигане в София попаднах на един страхотен семинар, в основата на който бяха Мишо Йосифов и Вили Стоянов – продължава Живко. Там се запознах с много музиканти, впоследствие започнах да работя с един от участниците в семинара, както и с много други джаз музиканти. През последните години свирих с Хуан Гарсия-Ерерос – страхотен басист, номиниран за Грами. Дори участвам в негов албум, а той свири в нашия. Пиесите в YesToday са народни песни, аранжирани от нас. Всъщност, това е абсолютен експеримент. Мисля, че колкото сме по-дръзки, толкова по-голям шанс имаме някой да забележи това, което правим.„Кавал свири“, „Огреяло ясно слънце“, „Калина вода налива“, „Слънчице, мило мамино“… Това са само част от популярните народни песни, с които експериментират младите изпълнители. В албума има и две авторски пиеси, написани в същия стил смес от фолклор, джаз, фънк, поп. Наред с имената на тримата от Outhentic, в албума са изписани и много гост-солисти. Представя ги отново Живко Василев:

Ние постоянно се срещаме с нови хора у нас и в чужбина, такава е професията ни. Съвсем естествено е да свирим с тях и в записите за албума. Освен Хуан Гарсия-Ерерос, друг много специален гост е перкусионистът Стоян Янкулов. Също – вокалистката Габриела Патовска, която се включи с рап в една от песните. Поканихме Доминик Лето – хавайска китара, Матиас Форауер – контрабас. Свилен Ангелов, който живее в Австрия, свири на различни електронни пиана. Той мастерира музиката в албума.

Сред гостите са още седем изпълнители на различни инструменти, включително и класическите цигулка и виолончело. Тази пъстра звукова картина допълва и Живко, който свири в няколко пиеси на електронни клавишни инструменти, а Росица – на перкусии. Едно от последните концертни участия на групата беше особено вълнуващо за музикантите – на един от най-големите фестивали в света – Гластънбъри, Великобритания, където тримата се представиха много успешно.

Фестивалът е огромен, публиката, която го посещава е над 200 000 души – споделя Живко. Провежда се в рамките на пет дена. Това е едно наистина уникално събитие. Има 79 сцени, на всяка се изявяват средно по 12 групи или изпълнители на ден. Мястото е около 30 километра в диаметър. За Великобритания това е събитието на годината, а за нас беше удоволствие да сме част от него. Получихме одобрението на колеги и публика, срещнахме интересни хора.

Дни след завръщането си от Гластънбъри, Outhentic взе участие във фестивала WakeЪп, който се провежда в Родопите, точно над гр. Куклен. Предстоят още летни изяви на триото, на които ще звучи музиката от новия албум.Още от рубриката

Емблематични имена в "Музиката на Европа"

Двадесет и осем са страните в Европейския съюз, толкова са и концертите от цикъла "Музиката на Европа". Нека припомним, че тази забележителна поредица започна с вечер, посветена на Естония – страната, от която България прие председателството на..

публикувано на 23.02.18 в 11:33

Подготвили сме стилна програма, очакваме силни емоции

През този концертен сезон любителите на народната музика отново ще имат възможност да чуят изпълнения на прочути солисти, познати от така популярните у нас сватбарски оркестри. Представя ги О ркестърът за народна музика на БНР или както още го..

публикувано на 21.02.18 в 11:59
„Ева квартет“

A Filetta и „Ева квартет“ търсят „пресечни точки“ в две съвсем различни традиции

През октомври 1978 г., обединени от любовта си към оригиналното многогласно пеене от о. Корсика, шестима певци създават A Filetta. Наред с активната си концертна дейност, през 1989 г. поставят началото на ежегоден фестивал, в който канят групи за..

публикувано на 19.02.18 в 15:59