Висока балканска активност на България в началото на лятото

Бойко Борисов говори пред лидерите на Берлинския процес на срещата в Триест.
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Високите летни горещини тази година съвпадат с необичайно висока активност в балканското направление на българската външна политика. Премиерът Бойко Борисов днес е в Солун за тристранна среща на върха с министър председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич. Участието в тази среща, свикана за съгласуване на общи действия в сферата на енергийната и транспортната свързаност, миграционния натиск и предизвикателствата пред Западните Балкани, е само брънка от цяла поредица прояви на регионалната външна политика на България през тази седмица.

В Солун Борисов пристигна от Триест, където в сряда взе участие на срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Пред участниците премиерът потвърди твърдия ангажимент на правителството с подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в ЕС и определи изграждането на свързващата инфраструктура като изключително важна за утвърждаване на европейската перспектива на региона. Особено радващо за България бе обявеното още преди форума в Триест намерение на ЕК да финансира паневропейския Коридор номер 8 от Черно до Адриатическо море, който предвижда София и Скопие да бъдат свързани с магистрален път и железопътна линия.

Докато в Триест се провеждаше среща ЕС – Западни Балкани, в София вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева обсъждаха действия около проекта за газова връзка между България и Гърция със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Мери Уорлик. Бъдещото сътрудничество между двете страни в енергетиката бе обсъждано в контекста на необходимостта от гарантиране на енергийна сигурност в цяла Югоизточна Европа. Обект на основно внимание бяха стратегически за страната проекти като свързването на газопреносната система на България с тези на Турция, Сърбия и Румъния.

Преди това в понеделник, в рамките на Световния петролен конгрес в Истанбул, премиерът Борисов води разговори в многостранен формат с президентите на Турция и Сърбия – Реджеп Ердоган и Александър Вучич и с албанския си колега Еди Рама, а в двустранен – с турския премиер Бинали Йълдъръм, по въпроси на регионалното сътрудничество в енергетиката и енергийната свързаност. На партньорите на България в региона бяха дадени уверения, че след изграждането на газовата връзка с Румъния правителството на Борисов ще съсредоточи усилията си в ускоряване изграждането и на газовите връзки с Турция, Гърция и Сърбия.

Двустранни действия със Сърбия в енергетиката с основен акцент върху газовата връзка с нея договаря през седмица в Белград и енергийният министър Теменужка Петкова със сръбския си колега Александър Антич. Енергийното сътрудничество беше съществена тема и от посещение на президента Румен Радев в Черна гора. На разговорите си с Радев президентът Филип Вуянович и премиерът Душко Маркович отправиха към България покана да се включи в проект за изграждане на далекопровод за пренос на електроенергия между Черна гора и Италия през Адриатическо море.

Динамиката в регионалната политика на България през последните дни е необичайно висока, но същевременно логична и очаквана. Още през юни на срещата на върха на ЕС министър-председателят Борисов потвърди готовността на България да участва в т. нар. Берлински процес за ускоряване на европейската интеграция на Балканите. Интеграцията на Балканите е и един от трите основни приоритета на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на идната година. Проявите на българската регионална политика през тази седмица показват, че целите й са не само споделяни, но се ползват и с подкрепа.

Още от рубриката

Развитието на отношенията между България и Македония изпреварва ратификацията на Договора им за добросъседство

Когато в началото на август премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, някои наблюдатели коментираха резервирано, че остава той да бъде..

публикувано на 24.11.17 в 11:47

Управлението е без проблеми – вляво тактически маневри, вдясно пак опит за обединение

В края на миналата седмица БСП предупреди ултимативно, че няма да участва в пленарни заседания на парламента, освен ако не са за гласуване оставката на неговия председател Димитър Главчев, за държавния бюджет и за искането за вот на недоверие към..

публикувано на 20.11.17 в 12:18

Новият мониторингов доклад на ЕК за България предизвика диаметрални разминавания между политическите сили

Последният, седемнадесети вече доклад на ЕК за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред, вчера предизвика в страната реакции, които говорят за диаметрални разминавания между политическите сили. За ГЕРБ и нейния коалиционен..

публикувано на 16.11.17 в 12:11