Висока балканска активност на България в началото на лятото

Бойко Борисов говори пред лидерите на Берлинския процес на срещата в Триест.
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Високите летни горещини тази година съвпадат с необичайно висока активност в балканското направление на българската външна политика. Премиерът Бойко Борисов днес е в Солун за тристранна среща на върха с министър председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич. Участието в тази среща, свикана за съгласуване на общи действия в сферата на енергийната и транспортната свързаност, миграционния натиск и предизвикателствата пред Западните Балкани, е само брънка от цяла поредица прояви на регионалната външна политика на България през тази седмица.

В Солун Борисов пристигна от Триест, където в сряда взе участие на срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Пред участниците премиерът потвърди твърдия ангажимент на правителството с подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в ЕС и определи изграждането на свързващата инфраструктура като изключително важна за утвърждаване на европейската перспектива на региона. Особено радващо за България бе обявеното още преди форума в Триест намерение на ЕК да финансира паневропейския Коридор номер 8 от Черно до Адриатическо море, който предвижда София и Скопие да бъдат свързани с магистрален път и железопътна линия.

Докато в Триест се провеждаше среща ЕС – Западни Балкани, в София вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева обсъждаха действия около проекта за газова връзка между България и Гърция със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Мери Уорлик. Бъдещото сътрудничество между двете страни в енергетиката бе обсъждано в контекста на необходимостта от гарантиране на енергийна сигурност в цяла Югоизточна Европа. Обект на основно внимание бяха стратегически за страната проекти като свързването на газопреносната система на България с тези на Турция, Сърбия и Румъния.

Преди това в понеделник, в рамките на Световния петролен конгрес в Истанбул, премиерът Борисов води разговори в многостранен формат с президентите на Турция и Сърбия – Реджеп Ердоган и Александър Вучич и с албанския си колега Еди Рама, а в двустранен – с турския премиер Бинали Йълдъръм, по въпроси на регионалното сътрудничество в енергетиката и енергийната свързаност. На партньорите на България в региона бяха дадени уверения, че след изграждането на газовата връзка с Румъния правителството на Борисов ще съсредоточи усилията си в ускоряване изграждането и на газовите връзки с Турция, Гърция и Сърбия.

Двустранни действия със Сърбия в енергетиката с основен акцент върху газовата връзка с нея договаря през седмица в Белград и енергийният министър Теменужка Петкова със сръбския си колега Александър Антич. Енергийното сътрудничество беше съществена тема и от посещение на президента Румен Радев в Черна гора. На разговорите си с Радев президентът Филип Вуянович и премиерът Душко Маркович отправиха към България покана да се включи в проект за изграждане на далекопровод за пренос на електроенергия между Черна гора и Италия през Адриатическо море.

Динамиката в регионалната политика на България през последните дни е необичайно висока, но същевременно логична и очаквана. Още през юни на срещата на върха на ЕС министър-председателят Борисов потвърди готовността на България да участва в т. нар. Берлински процес за ускоряване на европейската интеграция на Балканите. Интеграцията на Балканите е и един от трите основни приоритета на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на идната година. Проявите на българската регионална политика през тази седмица показват, че целите й са не само споделяни, но се ползват и с подкрепа.

print Отпечатай
Още от рубриката
Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова

Дипломатите на България честват професионалния си празник

На 19 юли 1879 г. Княз Александър I Батенберг назначава първите дипломатически агенти на следосвобожденска България. Това са Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович. 120 години по-късно тогавашният министър на външните работи Надежда..

публикувано на 19.07.17 в 09:10

Премиерът Борисов прецизира в Истанбул приоритетите на българската енергийна политика

След като през юни бе на двустранно посещение в Турция, вчера премиерът Бойко Борисов посети отново южната съседка на България, този път за да участва в провеждащия се в Истанбул 22-и Световен петролен конгрес. И в трите си мандата досега..

публикувано на 11.07.17 в 12:02
Момент от разговорите между Екатерина Захариева и Никола Димитров, проведени на 20 юни 2017 година.

Подготовката на Договора за добросъседство с Македония напредва, въпреки противоречията

След като наскоро премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев се договориха в София дългоочакваният Договор за добросъседство между двете държави да бъде подписан на 2 август, в събота и неделя, пак в София, външните министри..

публикувано на 10.07.17 в 11:43