Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдеще и античност се срещат на филмовия фестивал Dron Up в Пловдив

БНР Новини

Римският театър в центъра на Пловдив ще се превърне в стадион с арена за тежки битки. „Оръжия“ ще кръстосат авторите на най-добрите късометражни дрон филми, а „битката“ ще бъде в рамките на второто издание на Dron Up International Film Festival.

Идеята на фестивала е да съберем най-добрите филми, снимани с дрон от цял свят и да ги покажем на местно ниво тук, в България, за да може българската публика да се наслади на това ново изкуство, на този нов жанр във филмите, който дава друга перспектива за света и нашето всекидневие, обяснява Петьо Петков, един от организаторите на събитието.



Мечтата за този фестивал се ражда през 2015 г., когато по света има едва 5-6 подобни събития.

Смеем да твърдим, че ние сме първи по рода си, защото нашият фестивал се различава от другите. Това не е типичният филмов фестивал в зала за специализирана аудитория. Ние бихме искали да срещнем публиката с изкуството на улицата и затова го правим на открито, на Римския стадион в Пловдив с вход свободен.

СнимкаПетьо Петков и колегите му се чувстват окрилени от първото издание на фестивала през миналата година, когато филмите са прожектирани пред многохилядна аудитория. Това им дава сили да продължат напред. Екипът на фестивала е международен с база в Копенхаген:

Ние сме млад екип от седем души, които живеят в Дания и имат интерес, не толкова специфично към дроновете, колкото към организацията на събития и срещата между изкуството и публиката - това е големият мотиватор за нас. И, от друга страна - инатът, защото за да организираш нещо от 2 хиляди километра се изисква малко инат. Но се справяме, и съм много щастлив, че ще можем да го направим отново. Вярваме, че това е страхотно събитие с много потенциал, което предоставя възможност да видим света от нов ъгъл.

Според регламента за участие, филмите са късометражни, с максимална продължителност от шест минути. Българските филми са седем, в три различни категории:

На 25 и 26 август от 20 часа хората ще видят финалистите на фестивала, съгласувани от международно жури. Имахме подадени за участие близо 80 филма от около 30 държави. На Римския стадион ще покажем 35 филма в шест различни категории. Това са Природа; Градове; Екстремно и диво; Разказ и история; Пътуване, и специалната категория - България. Но това не е всичко, казва Петьо Петков: Тази година развихме фестивала с още един ден, така че на 26-и през деня и на 27-и август хората ще имат възможност сами да усетят тръпката на летенето с дрон. Организирали сме дневна програма, където всеки може  да се включи в различни уъркшопове, работилници за дронове, демонстрации и различни игри. Така че ще има по нещо и за големи, и за малки. Интересното в този фестивал е, че съумява да хване най-доброто от два различни свята - новата технология и античността, посредством Римския стадион. Смея да твърдя, че правим среща между миналото и бъдещето.


Снимки: архив на фестивала


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14