Поморие – градче с богата история, където си обещаваш, че пак ще се върнеш

На 20 километра от Бургас е градчето, възпято от поета Недялко Йорданов в „Семеен спомен за Поморие“. Почти няма българин, който да не е идвал в черноморския град и да не иска да се върне пак през лятото. Поморие примамва с това, че тук има от всичко – красиви кейове, просторни плажове и най-вече много исторически и културни забележителности, които остават в спомена на човек дълго след лятото.

Снимка

Не можем да степенуваме по-важност забележителностите в Поморие. Музеят на солта, Античната куполна гробница, Поморийското езеро и неговите обитатели, манастирът с лековита вода „Свети Георги“ или пък Яворовите скали, вдъхновили въображението на поета. Всички тези обекти имат своя история и заслужават специално внимание. Пресечната им точка е в Историческият музей на Поморие, който е сравнително млада, но много активна и бързо развиваща се институция.

Солниците
Куполната гробница
Поморийското езеро
Манастирът „Св. Георги“
Яворовите скали
Историческият музей
Удивление будят изложените огромни кости и бивни на мастодонти, изчезнали през последния голям Ледников период. Друг прастар експонат, който можете почти да докоснете, са каменните котви, използвани от хората през бронзовата ера. Риболовът, мореплаването, добивът на сол, лозарството и винарството са били основи занаяти за хората в Анхиало, както се е наричало Поморие до началото на XXв. На тях е посветена голяма част от музейната експозиция. Основната част от нея е дарена от местните жители.


Всичко започва от най-древните сведения за града. Това са археологическите материали, които са подредени в залата на първия етаж. От праисторията до късното средновековие.

Снимка

На полуетажа в музея има изложба на картини и малка експозиция, свързана с риболова и корабоплаването в акваторията на града. Тук е показано едно много ценно за нас дарение. Това са над 40 дървени макета на плавателни съдове. Направени са от Георги Рибов, наш съгражданин, рибар и ветеран от Втората световна война. Първите са още от 30-те години на миналия век.

Снимка

На втория етаж в музея представяме най-новата история и етнографията. От три години стартирахме кампания „Дарете стара вещ – съхранете миналото на своя град“.

Снимка

Събрахме над 1000 ценни документа, черно-бели снимки, археологически, етнографски материали и вещи.

Снимка

В областта на археологията постъпиха много предмети и находки от територията на античния град Улпия Анхиало, както е бил известен през римско време. През 2016 г. бяха регистрирани много обекти, антични сгради, улици, монети, архитектурни елементи, колони, корнизи, мозайки, както и част от трасето на крепостните стени на града.

Снимка

Разкрихме интересен средновековен саркофаг от притвора на църква, използван като семейна гробница. Благодарение на тези интензивни проучвания през последните години фондът на музея се обогати с ценни паметници, каквито не могат да се видят другаде
.

Снимка

Надежда Стойкова – археолог и уредник в музея, добавя, че най-старите експонати са котви, датирани от праисторическата епоха. Предполагаме, че са потънали още преди Троянската война, казва тя и продължава:


Смята се, че град Анхиало е основан през V-IV в. пр. Хр. Най-много са находките от епохата на римляните. Има останки от много жилищни сгради, постройки, които най-вероятно са били магазини за вино, защото в тях са намирани множество фрагменти от амфори. Има свидетелства за богатия търговски живот тук. Намерени са много монети от всички краища на древния свят.

Снимка

Любопитен факт е, че последните византийски императори – Кантакузините, са имали резиденции в Анхиало. През 1453 г. при превземането на столицата Константинопол от Османската империя, всички византийски градове, включително Анхиало, падат под тяхна власт. Така последните византийски императори остават до смъртта си в Анхиало. Днес знаем къде са били техните резиденции, но от тях почти нищо не е останало. Били са разграбени до последния камък.

В днешния град Поморие населението непрекъснато се увеличава. През последните години расте броят на новите рускоговорeщи жители, които имат имоти и живеят в Поморие през цялата година. По думите на местни жители, те много бързо се интегрират и с присъствието си променят облика на града.

Снимки: Историческият музей и bg.wikipedia.org

Още от рубриката
Църквата „Свети Стефан“ - средището на българщината в истанбулския квартал „Фенер“

Невидимата общност: българите християни в Истанбул

Преди десетилетия българската православна общност в Истанбул била доста многобройна, но голяма част от нея постепенно емигрира извън Турция – по-малко хора се установяват в България, повече отвъд Океана – в САЩ, Канада и Австралия. Днес православните..

публикувано на 14.11.17 в 10:52

Средновековната родопска крепост Цепина разкрива своите тайни

В една от най-големите котловини на Родопите – Чепинската, на труднодостъпен връх се издига средновековната крепост Цепина. Археологическите й проучвания започват през 1960, а няколко години по-късно – през 1966 г., е обявена за недвижима културна..

публикувано на 11.11.17 в 08:05

Литературни класики от Възраждането примамват читателя в Градската градина в София

Откриването на нови книжни средища винаги е празник за четящите хора. То е признак, че интересът към книгата се възражда и въпреки натовареното си всекидневие, българинът все още намира време и желание да прочете нещо ново и различно. Една..

публикувано на 10.11.17 в 10:26