Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помогни на човек в нужда и преоткрий себе си

БНР Новини

Ваканцията на учениците е към своя край и скоро отново ще удари първият училищен звънец. Децата ще влязат в класните стаи и ще разказват какво им се е случило през лятото. И ако за някои то е било пълно с пътувания и забавления, то за други е било време за работа и помощ в семейството. В малките градове и села, далеч от шума и суетата, животът има различен ритъм. Приоритетите и стремежите на хората са други, но това не им пречи да мечтаят и да се развиват. Кампанията „Забавно лято, грижовна есен“ обръща внимание и помага именно на малкия човек да повярва във възможностите си и да погледне на себе си по друг начин. Повече за кампанията ще научим от нейния координатор Ана Миланова от фондация BCause:

Снимка
Това е една инициатива, която правим за трета година. Тя постепенно се разраства и включва все повече училища и населени места. Работим с ученици и с възрастни хора в тютюнопроизводителните райони, а от тази година и с млади предприемачи, които имат бизнес-идеи и търсят възможност да ги реализират.
Организирахме летни академии, в които децата имаха възможност да прекарат една седмица в приключения и игри, като неусетно научават повече за себе си и отношението си с хората. Също така, за неща, свързани с околната среда, с това защо ученето е интересно и полезно.

Снимка
От началото на юли досега, летните академии са посетени от над 600 деца от областите Благоевград, Силистра, Кърджали и Хасково. Тази година те се провеждат под мотото „Супер-герои във ваканция“. Децата са разделени на отбори, като всеки от тях има своя задача – да почисти двора на училището, да боядиса пейките и люлките в парка, или да посади цветя. Така, с общи усилия, те допринасят за една по-чиста и красива околна среда.

Снимка
За първи път тази година организаторите се ангажират да помогнат и на млади предприемачи, които започват свой бизнес. През септември започват индивидуални консултации с 60 от участниците в този модул. Онези, които имат най-добри идеи за развитие на бизнеса си, ще се състезават за финансиране в размер на 20 000 лева.

Инициативата е подкрепена от създателите на интернет платформата „Аз чета“, както и от трима български детски писатели – Радостина Николова, Никола Райков и Диана Петрова. Те разкриват пред децата магичният свят на детските приказки, като ги мотивират да измислят свои собствени герои и истории. Според тях, това е най-добрият начин да провокират интереса им към книгите. Четенето не бива да се случва насила. Досега са проведени пет срещи, които се приемат много добре. Въпросите на младежите са безброй, а желанието им да научат нещо ново е голямо.

Снимка
Втората част от кампанията е насочена към възрастните хора и техните проблеми. За всички желаещи от регионите, в които се провежда, ще бъдат организирани безплатни медицински прегледи. За тях са ангажирани специалисти от столичната Александровска болница. Според Миланова, ползата за хората в малките населени места е голяма, затова се надява, те да продължат, тъй като здравето на много от тях, не е добро и имат нужда от лечение. Грижата и отношението към възрастните хора и децата показва доколко е развито и прогресивно едно общество. Именно затова инициативата „Забавно лято, грижовна есен“ не бива да остане единствена, а да бъде последвана от множество други добри примери на социална ангажираност и реални действия за подобряване на живота на хората в нужда.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32