Газовите проекти набират нова сила в регионалното сътрудничество на България

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с колегите си от Сърбия и Гърция Александър Антич (в ляво) и Йоргос Статакис по време на срещата в Александруполис.
Снимка: me.government.bg

Ден след като в Кавала министърът на транспорта Ивайло Московски подписас гръцкия си колега Христос Спирдзис междуправителствен меморандум за разширяване на проекта за транспортен коридор между пристанищата на двете държави, в пристанищния град Александруполис енергийният министър Теменужка Петкова обсъди с колегите си от Гърция Йоргос Статакис и от Сърбия Александър Антич газови проекти в региона. Тема на тристранните разговори беше изграждането на т. нар. Вертикален газов коридор между Румъния, България и Гърция, както и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис като предпоставка за реализацията на проекта за строеж на газовия хъб „Балкан” край Варна. Срещата се състоя в рамките на форум за нефт и природен газ, организиран в гръцкия пристанищен градот Американо-гръцката търговска камара.

Случайно или не, само ден по-рано концепцията на проекта за изграждане на хъба „Балкан”, която предвижда за това съоръжение да се доставя газ и през границата с Турция, беше представена в София на турския енергиен министър Берат Албайрак от Теменужка Петкова и премиера Бойко Борисов. И в тристранен формат между България, Гърция и Сърбия, и в двустранен между България и Турция, основен мотив в разговорите е да се постигне сигурност и разнообразяване на доставките на природен газ. Турция няма резерви към идеята от нейна територия да се подава газ за замисления хъб в България. В това отношение министър Албайрак заяви, че Анкара е отворена за всякакво енергийно сътрудничество с България , което да води към повишаване сигурността на енергийните доставки. По същата причина турската страна има интерес и към евентуално изграждане на допълнителни електропреносни линии от България към нейна територия.

Вчерашните разговори в Александруполис фактически са свидетелство за напредък на газовите проекти в региона, защото са предпоставка за начертаването на нови инфраструктурни трасета, а това ще позволи да се конкретизират и идеите за съответно финансиране. Въпреки осигурените вече европейски средства за газовата връзка между Гърция и България, която е в напреднала фаза, има необходимост от осигуряване на допълнителен финансов ресурс. Според договорености между София и Белград от началото на тази година, до май 2019г. трябва да започне и изграждането на сръбския участък от газовата връзка с България, за да може тя да влезе в експлоатация през 2020г. През юни, по време на визитата на македонския премиер Зоран Заев в България, София предложи изграждане на връзка и с газопреносната система на Македония. Газовите оператори на двете съседни държави водят разговори по този въпрос от 2012 г., но сега може да се очаква напредък към предпроектно проучване. Шансовете за осъществяване на газова връзка и с Македония са добри, особено предвид факта, че енергетиката е един от основните приоритети на новото правителство в Скопие, а за газифициране на страната вече е осигурено финансиране в размер на 2 млрд. евро.

Последните развития в регионалните газови проекти пораждат оптимизъм, но на фона и на известна загриженост, поради обстоятелството, че повечето от тях продължават да са в сферата на намеренията. Надеждите да се премине от идеи към решителна реализация в много висока степен са свързани с напредъка на региона по пътя на европейската интеграция.


Още от рубриката

Първи реакции и очаквания в София след изборите в Германия

„Гореща новина“ на българските медиите в първия ден от седмицата са резултатите от изборите в Германия. В. „Дневник“ извежда в заглавие, че „Меркел печели историческа победа на изборите“, а в. „Сега“ изтъква, че „Ангела Меркел победи, но загуби 1..

публикувано на 25.09.17 в 12:00

Проектът за инфраструктурна свързаност между България и Гърция се разширява

Проектите за развитие на капацитета на гранично-пропускателните пунктове, за подобряване на трансграничните пътни комуникации, за свързване на газопреносните системи двете страни и за създаване на нови транспортни коридори между тях, неизменно са част..

публикувано на 07.09.17 в 12:24
По време на разговорите с черногорския си колега Сърджан Дарманович министър Екатерина Захариева подчерта, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не само сред приоритетите на българското председателство, но и дългосрочна цел на външната политика на България.

Посещението в Подгорица – последно, но не и по значение в балканската обиколка на министър Захариева

Обиколката на българския външен министър Екатерина Захариева из държавите в Западните Балкани приключи с посещение в Черна Гора. Преди това, в продължение на около месец, министърът проведе разговори в Сърбия, Албания, Македония и Босна и Херцеговина...

публикувано на 04.09.17 в 13:45