Газовите проекти набират нова сила в регионалното сътрудничество на България

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с колегите си от Сърбия и Гърция Александър Антич (в ляво) и Йоргос Статакис по време на срещата в Александруполис.
Снимка: me.government.bg

Ден след като в Кавала министърът на транспорта Ивайло Московски подписас гръцкия си колега Христос Спирдзис междуправителствен меморандум за разширяване на проекта за транспортен коридор между пристанищата на двете държави, в пристанищния град Александруполис енергийният министър Теменужка Петкова обсъди с колегите си от Гърция Йоргос Статакис и от Сърбия Александър Антич газови проекти в региона. Тема на тристранните разговори беше изграждането на т. нар. Вертикален газов коридор между Румъния, България и Гърция, както и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис като предпоставка за реализацията на проекта за строеж на газовия хъб „Балкан” край Варна. Срещата се състоя в рамките на форум за нефт и природен газ, организиран в гръцкия пристанищен градот Американо-гръцката търговска камара.

Случайно или не, само ден по-рано концепцията на проекта за изграждане на хъба „Балкан”, която предвижда за това съоръжение да се доставя газ и през границата с Турция, беше представена в София на турския енергиен министър Берат Албайрак от Теменужка Петкова и премиера Бойко Борисов. И в тристранен формат между България, Гърция и Сърбия, и в двустранен между България и Турция, основен мотив в разговорите е да се постигне сигурност и разнообразяване на доставките на природен газ. Турция няма резерви към идеята от нейна територия да се подава газ за замисления хъб в България. В това отношение министър Албайрак заяви, че Анкара е отворена за всякакво енергийно сътрудничество с България , което да води към повишаване сигурността на енергийните доставки. По същата причина турската страна има интерес и към евентуално изграждане на допълнителни електропреносни линии от България към нейна територия.

Вчерашните разговори в Александруполис фактически са свидетелство за напредък на газовите проекти в региона, защото са предпоставка за начертаването на нови инфраструктурни трасета, а това ще позволи да се конкретизират и идеите за съответно финансиране. Въпреки осигурените вече европейски средства за газовата връзка между Гърция и България, която е в напреднала фаза, има необходимост от осигуряване на допълнителен финансов ресурс. Според договорености между София и Белград от началото на тази година, до май 2019г. трябва да започне и изграждането на сръбския участък от газовата връзка с България, за да може тя да влезе в експлоатация през 2020г. През юни, по време на визитата на македонския премиер Зоран Заев в България, София предложи изграждане на връзка и с газопреносната система на Македония. Газовите оператори на двете съседни държави водят разговори по този въпрос от 2012 г., но сега може да се очаква напредък към предпроектно проучване. Шансовете за осъществяване на газова връзка и с Македония са добри, особено предвид факта, че енергетиката е един от основните приоритети на новото правителство в Скопие, а за газифициране на страната вече е осигурено финансиране в размер на 2 млрд. евро.

Последните развития в регионалните газови проекти пораждат оптимизъм, но на фона и на известна загриженост, поради обстоятелството, че повечето от тях продължават да са в сферата на намеренията. Надеждите да се премине от идеи към решителна реализация в много висока степен са свързани с напредъка на региона по пътя на европейската интеграция.


Още от рубриката

Вот на недоверие по време на европредседателство

В средата на ноември м. г. БСП заяви, че ще участва в парламентарни дебати, само ако те са за оставката на тогавашния председател на НС Димитър Главчев, за държавния бюджет за 2018 г. и за вот на недоверие към правителството. Главчев вече не е..

публикувано на 17.01.18 в 11:26
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Дипломатическа динамика в началото на българското европредседателство

Броени дни след като пое за първи път ротационното председателство на ЕС, България е част от интензивни дипломатически действия. Премиерът Шиндзо Абе направи първо в историята на двустранните отношения посещение на японски министър-председател в..

публикувано на 16.01.18 в 12:23

Защо визитата на японския премиер в България е историческа и специална

В рамките на европейската си обиколка, на 14 и 15 януари японският премиер Шиндзо Абе посети България след Естония, Литва и Латвия, а от София замина за Румъния и Сърбия. В България и извън нея обиколката е оценявана като историческа и специална...

публикувано на 15.01.18 в 12:30