Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентска фолклорна формация печели челни места в световната платформа за етномузика Еthnocloud

БНР Новини
Снимка: личен архив

Магията на българския фолклор пленява българи и чужденци от столетия. Той е част от визитната картичка на България пред света, а мотиви от различни песни, са използвани от редица известни музиканти от цял свят в техни произведения. По този начин, фолклорът преживява нещо като ренесанс и става разпознаваем и харесван от по-широка аудитория, към която се присъединяват и много млади хора. Те започват да търсят информация за музиката, постоянно откриват нови групи, посещават концертите им. Откриват цял един нов свят, изпълнен с традиции и неподправена красота.

От началото на месец септември осем български студенти и един ученик прославят страната ни в световната платформа за етномузика „Ethnocloud“ със свои интерпретации на две народни песни – „Чичовите конье“ и „Калино, Калинче“. Те са на челни места в класацията Топ 40 на сайта. По този повод разговаряме с техния ръководител – кавалджията Владимир Величков, който ни разказва за създаването на тяхната група „Жарава“:

Владимир Величков (вторият от дясно на ляво) с формация „Жарава“
„Жарава“ е студентска музикална формация към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Идеята за нея възникна в процеса на работата ми със студентите в университета, тъй като много от тях имат желанието да музицират българския фолклор и да го представят по един съвременен и достъпен за младите хора начин. Така се случи, че моите студенти от предмет „Кавал“ и певиците, които се занимават с народна музика, изявиха желание да направим някои аналози на български народни песни в по-съвременен вариант. Започнах да работя с моите студенти по кавал, като им показвах нетрадиционни щрихи и разбирания за свирене на кавал. Тъй като един от студентите ми доста добре се справя с клавира, му показах някои схеми и мотиви от фънка и фюжъна, с които той да акомпанира. Появи се една певица, после и втора и казаха, че това е много интересно. Пуснах ги да изпеят песента „Чичовите конье“ и така групата се събра.


След успеха, който постига, групата има много покани за участия в различни фестивали и концерти по света. Сред сцените, на които ще се изявят са тази на  Световния студентски джаз фестивал в Санкт Петербург през юни, концерт в Нешвил, щата Тенеси, през юли догодина, имат и потвърдена покана от Ватикана. У нас им предстоят две скорошни изяви – на откриването на учебната година в Пловдивския университет на 29 септември, както и на откриването на световното първенство по борба на 10 октомври в зала „Колодрума“, отново в Града под тепетата. Всичко това е огромно постижение за група, която е създадена едва през ноември 2016 година.


Освен двете народни песни, изпълнени от „Жарава“, в Etnocloud откриваме една интересна композиция на Владимир Величков. Тя се казва „Аноним“, а човекът, подсказал подходящото за нея име, е музикалният редактор в „Радио България“ – чуждоезиковата програма на БНР – Албена Безовска. В произведението музикантът използва църковно песнопение от ХІІІ век, което няма автор и добавя към него своя музика. Владимир открива медения звук на кавала едва шестгодишен. Завършва Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“, а по-късно и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Желанието му да експериментира с музиката се ражда щом чува изпълнения на виртуозите Петър Ралчев и Иво Папазов – Ибряма. Днес наред със соловите си проекти, Величков е част от оркестър „Канарите“.

Снимки и видео: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15