Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под диригентството на маестро Марк Кадин започна новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова, БНР

СнимкаСимфоничният оркестър на БНР откри новия си сезон в столичната зала „България“ с Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски и Пета симфония от Шостакович под палката на новия си диригент Марк Кадин. За първи път в България симфоничен оркестър има главен диригент от чужбина, който живее и работи в страната. На пресконференция преди концерта генералният директор на БНР Александър Велев коментира, че толкова високо уважаван специалист и професионалист е бил привлечен с очакване той да внесе един нов дух и нов начин на работа в симфоничния оркестър на медията. 52-годишният руски маестро е гостувал на Радиооркестъра многократно от 2003 г. насам. Работил е с престижни състави като Руския национален оркестър и "Московски виртуози". От 2004 до 2014 г. е бил художествен ръководител на Красноярския академичен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Пред медиите в София маестро Кадин сподели, че стремежът му е винаги да прави изкуството си достъпно за широк кръг публика.

За сезона 2017/2018 г. Симфоничният оркестър на БНР е подготвил впечатляваща програма с участие и на и изтъкнати гост-диригенти като Том Уудс, Любка Биаджони, Найден Тодоров, Константин Добройков, Константин Илиевски. В програмата фигурират нови български заглавия, както и шедьоври от френската, руската, немската, испанската, американската и чешката симфонична музика.
Снимки: Ани Петрова, БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04