Политически и институционални конфронтации вещаят напрегнат край на годината

БГНЕС

През отиващата си седмицата парламентът гласува против оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, подадена от самия него заради обвинения от ляво в неправомерни влияния в община Хасково. Оставката си Добрев беше съгласувал с премиера и лидер на партията Бойко Борисов и затова отказът тя да бъде приета някои интерпретираха като признак за напрежение между парламентарната  група и лидера на управляващата партия. Пак тази седмица временна парламентарната комисия реши проектът за закупуване на нови изтребители да бъде  подложен на ново гласуване, защото бил компрометиран, включително и от президента Румен Радев в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили. Борисов се опита да тушира конфликта на депутатите от управляващата партия с президента, но Радев отказа „примирие“ като заяви, че ГЕРБ води институционална и медийна война срещу президентството, разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите не може да има и ще се придържа към принципа „на война, като на война“. Някои наблюдатели допускат, че политическите дебати напоследък се ожесточават и заради вътрешни напрежения в социалистическата партия. Според привържениците на тази хипотеза, след като смени голяма част от партийното ръководство, лидерът на социалистите Корнелия Нинова се опитва да консолидира новото си обкръжение с втвърдяване на тона към управляващите. Според други пък и в управляващите, и в опозиционните партии има нагласи за затягане на партийните редици с оглед на предстоящите местни избори. Макар тези избори да са на почти две години отстояние, за такава необходимост наскоро спомена и парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кои хипотези са верни и доколко, ще покаже времето. Отсега се вижда обаче, че оставащите до края на годината месеци ще са напрегнати и политически горещи.

Още от рубриката

Вот на недоверие по време на европредседателство

В средата на ноември м. г. БСП заяви, че ще участва в парламентарни дебати, само ако те са за оставката на тогавашния председател на НС Димитър Главчев, за държавния бюджет за 2018 г. и за вот на недоверие към правителството. Главчев вече не е..

публикувано на 17.01.18 в 11:26
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Дипломатическа динамика в началото на българското европредседателство

Броени дни след като пое за първи път ротационното председателство на ЕС, България е част от интензивни дипломатически действия. Премиерът Шиндзо Абе направи първо в историята на двустранните отношения посещение на японски министър-председател в..

публикувано на 16.01.18 в 12:23

Защо визитата на японския премиер в България е историческа и специална

В рамките на европейската си обиколка, на 14 и 15 януари японският премиер Шиндзо Абе посети България след Естония, Литва и Латвия, а от София замина за Румъния и Сърбия. В България и извън нея обиколката е оценявана като историческа и специална...

публикувано на 15.01.18 в 12:30