Политически и институционални конфронтации вещаят напрегнат край на годината

Снимка: БГНЕС

През отиващата си седмицата парламентът гласува против оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, подадена от самия него заради обвинения от ляво в неправомерни влияния в община Хасково. Оставката си Добрев беше съгласувал с премиера и лидер на партията Бойко Борисов и затова отказът тя да бъде приета някои интерпретираха като признак за напрежение между парламентарната  група и лидера на управляващата партия. Пак тази седмица временна парламентарната комисия реши проектът за закупуване на нови изтребители да бъде  подложен на ново гласуване, защото бил компрометиран, включително и от президента Румен Радев в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили. Борисов се опита да тушира конфликта на депутатите от управляващата партия с президента, но Радев отказа „примирие“ като заяви, че ГЕРБ води институционална и медийна война срещу президентството, разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите не може да има и ще се придържа към принципа „на война, като на война“. Някои наблюдатели допускат, че политическите дебати напоследък се ожесточават и заради вътрешни напрежения в социалистическата партия. Според привържениците на тази хипотеза, след като смени голяма част от партийното ръководство, лидерът на социалистите Корнелия Нинова се опитва да консолидира новото си обкръжение с втвърдяване на тона към управляващите. Според други пък и в управляващите, и в опозиционните партии има нагласи за затягане на партийните редици с оглед на предстоящите местни избори. Макар тези избори да са на почти две години отстояние, за такава необходимост наскоро спомена и парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кои хипотези са верни и доколко, ще покаже времето. Отсега се вижда обаче, че оставащите до края на годината месеци ще са напрегнати и политически горещи.

Още от рубриката

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България..

публикувано на 20.04.18 в 11:21
Федерика Могерини призова за участие всички страни от ЕС и Западните Балкани в срещата на 17 май

Подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани навлезе в решаваща фаза

В доклада си за Западните Балкани ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Окончателното решение по въпроса се очаква по-късно тази година, но и сама по себе си препоръката е важна стъпка към осъществяване на..

публикувано на 18.04.18 в 12:09