Политически и институционални конфронтации вещаят напрегнат край на годината

Снимка: БГНЕС

През отиващата си седмицата парламентът гласува против оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, подадена от самия него заради обвинения от ляво в неправомерни влияния в община Хасково. Оставката си Добрев беше съгласувал с премиера и лидер на партията Бойко Борисов и затова отказът тя да бъде приета някои интерпретираха като признак за напрежение между парламентарната  група и лидера на управляващата партия. Пак тази седмица временна парламентарната комисия реши проектът за закупуване на нови изтребители да бъде  подложен на ново гласуване, защото бил компрометиран, включително и от президента Румен Радев в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили. Борисов се опита да тушира конфликта на депутатите от управляващата партия с президента, но Радев отказа „примирие“ като заяви, че ГЕРБ води институционална и медийна война срещу президентството, разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите не може да има и ще се придържа към принципа „на война, като на война“. Някои наблюдатели допускат, че политическите дебати напоследък се ожесточават и заради вътрешни напрежения в социалистическата партия. Според привържениците на тази хипотеза, след като смени голяма част от партийното ръководство, лидерът на социалистите Корнелия Нинова се опитва да консолидира новото си обкръжение с втвърдяване на тона към управляващите. Според други пък и в управляващите, и в опозиционните партии има нагласи за затягане на партийните редици с оглед на предстоящите местни избори. Макар тези избори да са на почти две години отстояние, за такава необходимост наскоро спомена и парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кои хипотези са верни и доколко, ще покаже времето. Отсега се вижда обаче, че оставащите до края на годината месеци ще са напрегнати и политически горещи.

Още от рубриката

Специалните служби в региона работят активно за набиране информация от България

Тази седмица стана публичен годишният доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2017 г. На преден план повечето медии извеждат констатацията, че специалните служби на различни държави от региона продължават активно да..

публикувано на 26.07.18 в 09:55

България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26