Столичната община ще използва видеонаблюдението за борба с графитите

Лятото си отиде, дойде есента, но все още времето е приятно за разходка из града. Вървейки по прашните улици и разглеждайки сградите наоколо, няма как да пропуснем множеството надписи и различни комиксови герои, нарисувани от някой неизвестен творец, удобно скрит зад своя псевдоним. Графити изкуството се заражда в Ню Йорк през 80-те години на миналия век като улично изкуство - форма на бунт срещу системата от правила, а защо не и срещу определени политики.

Снимка

Още от началото хората, които се занимават с графити, са преследвани от органите на реда, тъй като голяма част от обществото смята, че онова, което правят, е вандализъм. Драскането върху сградите, загрозява техния облик и нарушава оригиналния им вид.

Снимка

Някои графити обаче са изключение и биха могли да бъдат дори произведения на изкуството. Добре нарисуваният графит се откроява лесно и привлича погледа, дори на онези, които ненавиждат този тип изкуство. В много европейски градове са обособени специални пространства, на които графити артистите да могат да представят своето изкуство, но с уговорката да се рисува само там.

Снимка

Всеки опит за изява на друго място се преследва и наказва със сурови глоби. Тук изниква въпросът защо и у нас във всеки град не бъдат обособени подобни места, а безразборно надрасканите надписи не бъдат премахнати. Мерките, които предприема Столичната община в тази посока например, отново не решават проблема, а се борят единствено с последствията. Заради зачестилите жалби на граждани за замърсени фасади, общинарите планират да преследват злосторниците с помощта на системата за видеонаблюдение. Глобата за заловените ще бъде между 100 и 2500 лева и ще се отнася дори за онези, ненавършили 16 години, тъй като те подлежат на наказателна отговорност, ако разбират какво са извършили.

Снимка

Освен битката с графитите, общината води и още една, свързана с лепенето на афиши и обяви на всевъзможни места в града. Причината за това е липсата на достатъчно афишни колони. В целия град те са 44, а са нужни поне 800. Нужен е изцяло нов регламент за рекламната дейност в столицата, в който да са изброени местата на които са осигурени нужните условия такава да се провежда. Налагането на глоби обаче е предпочитаният модел, тъй като не изисква инвестиции в поддръжка и благоустройство. Така човек заживява в един омагьосан кръг, в който каквото и да се случва, винаги той е виновен и подлежи на санкция, независимо че най-често проблемът, за който е сигнализирал или опитал да реши, досега е решаван неефективно или „на парче“, от което няма никаква полза.

По материал от dnes.bg
Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

Етикетът е начин на водене на политика

Елитът на цивилизована Европа пристигна в София на 11 януари за официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Той донесе със себе си не просто добро възпитание и обноски, но и познания по политически етикет. Успяват ли да..

публикувано на 18.01.18 в 11:11

Занаятът на ковача е символ на дома и огнището, казва майстор-занаятчията Атанас Пеев

Дойде ли Атанасовден и зимата си отива! – това казвали старите българи, които отбелязвали празника на Св. Атанас ий Велики на 31 януари, по стар стил. В наши дни денят за прослава на православния светец е на 18 януари. Първият месец от годината..

публикувано на 17.01.18 в 13:31
Изглед от Ърбеле

„Две къщи и половина” – пътуване в „нашенското” минало на албанската област Долни Дебър

Село Ърбеле се намира в граничната област Долни Дебър (Пòле), на територията на Република Албания, на 4 километра от македонския град Дебър. Писмените сведения за демографската картина на региона от края на XIX и началото на XX век показват, че това..

публикувано на 16.01.18 в 11:44