Столичната община ще използва видеонаблюдението за борба с графитите

Лятото си отиде, дойде есента, но все още времето е приятно за разходка из града. Вървейки по прашните улици и разглеждайки сградите наоколо, няма как да пропуснем множеството надписи и различни комиксови герои, нарисувани от някой неизвестен творец, удобно скрит зад своя псевдоним. Графити изкуството се заражда в Ню Йорк през 80-те години на миналия век като улично изкуство - форма на бунт срещу системата от правила, а защо не и срещу определени политики.

Снимка

Още от началото хората, които се занимават с графити, са преследвани от органите на реда, тъй като голяма част от обществото смята, че онова, което правят, е вандализъм. Драскането върху сградите, загрозява техния облик и нарушава оригиналния им вид.

Снимка

Някои графити обаче са изключение и биха могли да бъдат дори произведения на изкуството. Добре нарисуваният графит се откроява лесно и привлича погледа, дори на онези, които ненавиждат този тип изкуство. В много европейски градове са обособени специални пространства, на които графити артистите да могат да представят своето изкуство, но с уговорката да се рисува само там.

Снимка

Всеки опит за изява на друго място се преследва и наказва със сурови глоби. Тук изниква въпросът защо и у нас във всеки град не бъдат обособени подобни места, а безразборно надрасканите надписи не бъдат премахнати. Мерките, които предприема Столичната община в тази посока например, отново не решават проблема, а се борят единствено с последствията. Заради зачестилите жалби на граждани за замърсени фасади, общинарите планират да преследват злосторниците с помощта на системата за видеонаблюдение. Глобата за заловените ще бъде между 100 и 2500 лева и ще се отнася дори за онези, ненавършили 16 години, тъй като те подлежат на наказателна отговорност, ако разбират какво са извършили.

Снимка

Освен битката с графитите, общината води и още една, свързана с лепенето на афиши и обяви на всевъзможни места в града. Причината за това е липсата на достатъчно афишни колони. В целия град те са 44, а са нужни поне 800. Нужен е изцяло нов регламент за рекламната дейност в столицата, в който да са изброени местата на които са осигурени нужните условия такава да се провежда. Налагането на глоби обаче е предпочитаният модел, тъй като не изисква инвестиции в поддръжка и благоустройство. Така човек заживява в един омагьосан кръг, в който каквото и да се случва, винаги той е виновен и подлежи на санкция, независимо че най-често проблемът, за който е сигнализирал или опитал да реши, досега е решаван неефективно или „на парче“, от което няма никаква полза.

По материал от dnes.bg
Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

В южния залив на Антарктида е разположен   остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на..

публикувано на 17.08.18 в 11:25

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57

139 години български военен флот

В Русе и Варна отбелязват 139 години от създаването на Българския военен флот. Началото му е поставено на 12 август 1879 г. в Русе като Дунавска флотилия. Тогава българският флаг се развява над 4 параходчета и няколко други подарени от Русия..

публикувано на 12.08.18 в 08:00