Държавни мерки срещу радикализацията сред младежите е целта на срещата на франкофоните в София

Снимка: Гергана Манчева

Франкофони от Централна и Източна Европа пристигнаха в София за участие в тридневен семинар, посветен на държавните политики за младежта, насочени към противодействие на радикализацията и съпроводения с насилие радикализъм сред младите хора. Семинарът е част от поредица срещи на френскоговорeщите хора от цял свят, обединени от инициативата „Свободни заедно“. Тя е подета от г-жа Микаел Жан, генерален секретар на Международната организация на франкофоните и е насочена за борба със словото на омразата и посланията на културна и религиозна нетърпимост, които застрашават демокрацията, мира и и човешкото достойнство, а това са основни ценности, защитавани от Организацията на франкофоните в световен мащаб.

Домакин на семинара на франкофоните от Централна и Източна Европа е Министерството на младежта и спорта в София. Участват близо 30 директори и национални експерти в политиките за младежта от Албания, Армения, Македония, Молдова и Румъния. И още от Рени Йотова, директор на регионалното бюро за Централна и Източна Европа:

СнимкаЦелта ни е да преразгледаме политиките за младежта, заедно със съответните министерства и то в контекста на актуалната тема сега, а това е превенцията на радикализацията и насилствения екстремизъм сред младите хора. Целта ни е да разработим механизъм за това, как тази превенция може да влезе в политиките за младежта на съответните страни. За нашата организация темата е ключова, тъй като много от нашите страни – членки на франкофонската общност (84 на брой), станаха жертви на атентати. Това подтикна генералния секретар на франкофонията г-жа Микаел Жан да лансира инициатива „Свободни заедно“. Тя е конкретно за младите хора, тъй като установяваме, че те са в прицела на екстремизма. Дори съвсем млади, още в ученическа възраст, биват облъчвани и манипулирани чрез социалните мрежи, за да служат на каузи, които всяват смърт и разруха. Тъй като сред ценностите на Международната организация на франкофоните са мирът и солидарността, а наша основна публика са младежите. Стратегията ни се стреми да осигури възможности за по-добра професионална реализация на най-уязвимите, както и да ги обедини около общите ни стремежи за живот в един по-добър свят, където знаем как да съжителстваме заедно в мултикултурните ни и мултирелигиозни общества.

Още в първия ден на семинара стана ясно, че проблемите с радикализацията в различните региони на света стоят по различен начин. Беше засегната темата за терористичната групировка „Боко харам“, чийто членове всяват смърт в Нигерия. Беше акцентирано върху името на организацията, което означава „НЕ на Западноевропейското образование“. Тъкмо през призмата на образованието трябва да бъде разглеждано противодействието на тероризма и радикализацията в световен мащаб. За младите ще е полезно такова образование, което не просто носи знания и информация, но и възпитава в общочовешки ценности, основани на културното и езиковото многообразие и възпитание в толерантност към различните – казва Рени Йотова и продължава:

Ние си даваме сметка, че Ислямска държава и всички терористични групировки са изключително силни в интернет и в социалните мрежи. За да може на тази масивна пропаганда, която те упражняват, да се отговори с още по-масивна пропаганда, но в обратна посока, не са достатъчни само усилията на неправителствените и младежките организации. Важно е зад тях да стоят и държавите със своята политика. Един от младите участници, докторант от Алжир, представи пред франкофонската общност в София кампаниите, които се правят във Франция, Англия и др. големи държави, силно засегнати от терористични нападения. Целта ни е след тези три дни на обмен на информация да вземем решение за конкретни действия, за съвместни проекти, за да се работи с младите хора в посока противодействие на тези насилствени явления. Макар те да не са толкова силно проявени, заплахата е всеобща, а тероризмът не признава граници и няма държава, която да не обмисля мерки за защита на сигурността и гражданите си.

Темата за младежта и какъв трябва да е нейният принос за съхраняване на мира е избрана от страната ни за водеща по време на българското председателство през 2018 г. Затова основен партньор на настоящия семинар в София е МВнР. В кампанията е ангажирано и Министерството на образованието, което се е присъединило към декларацията на европейските държави от Париж за сътрудничество чрез образователните програми в посока дерадикализацията на младите хора.

Снимки: Гергана Манчева и личен архив

Още от рубриката

Най-известните термални извори в България, открити и през зимата

Знаете ли, че България е на второ място в Европа по наличие на термални минерални води след Исландия? Термалните извори в страната ни са с разнообразен химико-физичен състав, подходящи не само за отмора и разтоварване от стреса, но и за превенция и..

публикувано на 17.12.17 в 08:00

София получи признание като град с възходяща икономика и перспектива за нови инвестиции

Ако попитаме жителите на София каква промяна са забелязали в града през изминалата година, вероятно ще получим разнообразни отговори. За пътуващите с градския транспорт със сигурност най-важната придобивка през годината са били новите и по-комфортни..

публикувано на 15.12.17 в 11:31

Котаракът Румен – блогър, благотворител и виртуален шаман

Котаракът Румен нахлува с взлом и действа като наркотик. Затова и всяка сутрин хилядите му поклонници със сънени очи и пред димяща чаша с кафе “лавраца”, пробягват с нервни пръсти върху мишката на лаптопа. Той е фейсбук версията на тв..

публикувано на 15.12.17 в 10:36