Държавни мерки срещу радикализацията сред младежите е целта на срещата на франкофоните в София

Снимка: Гергана Манчева

Франкофони от Централна и Източна Европа пристигнаха в София за участие в тридневен семинар, посветен на държавните политики за младежта, насочени към противодействие на радикализацията и съпроводения с насилие радикализъм сред младите хора. Семинарът е част от поредица срещи на френскоговорeщите хора от цял свят, обединени от инициативата „Свободни заедно“. Тя е подета от г-жа Микаел Жан, генерален секретар на Международната организация на франкофоните и е насочена за борба със словото на омразата и посланията на културна и религиозна нетърпимост, които застрашават демокрацията, мира и и човешкото достойнство, а това са основни ценности, защитавани от Организацията на франкофоните в световен мащаб.

Домакин на семинара на франкофоните от Централна и Източна Европа е Министерството на младежта и спорта в София. Участват близо 30 директори и национални експерти в политиките за младежта от Албания, Армения, Македония, Молдова и Румъния. И още от Рени Йотова, директор на регионалното бюро за Централна и Източна Европа:

СнимкаЦелта ни е да преразгледаме политиките за младежта, заедно със съответните министерства и то в контекста на актуалната тема сега, а това е превенцията на радикализацията и насилствения екстремизъм сред младите хора. Целта ни е да разработим механизъм за това, как тази превенция може да влезе в политиките за младежта на съответните страни. За нашата организация темата е ключова, тъй като много от нашите страни – членки на франкофонската общност (84 на брой), станаха жертви на атентати. Това подтикна генералния секретар на франкофонията г-жа Микаел Жан да лансира инициатива „Свободни заедно“. Тя е конкретно за младите хора, тъй като установяваме, че те са в прицела на екстремизма. Дори съвсем млади, още в ученическа възраст, биват облъчвани и манипулирани чрез социалните мрежи, за да служат на каузи, които всяват смърт и разруха. Тъй като сред ценностите на Международната организация на франкофоните са мирът и солидарността, а наша основна публика са младежите. Стратегията ни се стреми да осигури възможности за по-добра професионална реализация на най-уязвимите, както и да ги обедини около общите ни стремежи за живот в един по-добър свят, където знаем как да съжителстваме заедно в мултикултурните ни и мултирелигиозни общества.

Още в първия ден на семинара стана ясно, че проблемите с радикализацията в различните региони на света стоят по различен начин. Беше засегната темата за терористичната групировка „Боко харам“, чийто членове всяват смърт в Нигерия. Беше акцентирано върху името на организацията, което означава „НЕ на Западноевропейското образование“. Тъкмо през призмата на образованието трябва да бъде разглеждано противодействието на тероризма и радикализацията в световен мащаб. За младите ще е полезно такова образование, което не просто носи знания и информация, но и възпитава в общочовешки ценности, основани на културното и езиковото многообразие и възпитание в толерантност към различните – казва Рени Йотова и продължава:

Ние си даваме сметка, че Ислямска държава и всички терористични групировки са изключително силни в интернет и в социалните мрежи. За да може на тази масивна пропаганда, която те упражняват, да се отговори с още по-масивна пропаганда, но в обратна посока, не са достатъчни само усилията на неправителствените и младежките организации. Важно е зад тях да стоят и държавите със своята политика. Един от младите участници, докторант от Алжир, представи пред франкофонската общност в София кампаниите, които се правят във Франция, Англия и др. големи държави, силно засегнати от терористични нападения. Целта ни е след тези три дни на обмен на информация да вземем решение за конкретни действия, за съвместни проекти, за да се работи с младите хора в посока противодействие на тези насилствени явления. Макар те да не са толкова силно проявени, заплахата е всеобща, а тероризмът не признава граници и няма държава, която да не обмисля мерки за защита на сигурността и гражданите си.

Темата за младежта и какъв трябва да е нейният принос за съхраняване на мира е избрана от страната ни за водеща по време на българското председателство през 2018 г. Затова основен партньор на настоящия семинар в София е МВнР. В кампанията е ангажирано и Министерството на образованието, което се е присъединило към декларацията на европейските държави от Париж за сътрудничество чрез образователните програми в посока дерадикализацията на младите хора.

Снимки: Гергана Манчева и личен архив

Още от рубриката

Деца рисуват в подкрепа на техни връстници със специални нужди

От 20 юли до 5 август софиянци и гости на столицата могат да се насладят на безграничното въображение и пъстротата на детските рисунки, подредени в изложба в галерия Gifted Sofia. Малките художници са творили за различни инициативи на..

публикувано на 20.07.18 в 10:45

Отложиха евтаназията на стадата в Странджа

Всичко започва в края на юни, когато в три овцеферми в с. Воден, на територията на община Болярово, са констатирани три случая на болестта „чума по дребните преживни животни“ – едно умряло животно, а други две в тежко състояние.За да спрат..

публикувано на 19.07.18 в 12:15

Броят на необитаемите жилища расте на фона на растящия брой нуждаещи се от жилище

Министерството на регионалното развитие и благоустройството наскоро публикува за обществено обсъждане Национална жилищна стратегия, сред чиито цели е и тази да се намери начин растящият брой необитаеми жилища в страната да може да се ползват и за..

публикувано на 19.07.18 в 10:50