Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устремени към звездите

БНР Новини
Евгени Овчаров е убеден, че към астрономията винаги ще има интерес

Борисовата градина, този оазис в сърцето на столицата ни, е предпочитано място за отмора и разходка на много софиянци. Малцина обаче знаят, че сред вековните дървета е разположена най-старата астрономическа обсерватория в страната. През всичките 120 години от съществуването си, тя не е спирала да работи. Има пет сгради, като две от тях са най-старите постройки на СУ „Св.Климент Охридски“. В едната, наречена Голeмият купол, е най-старият телескоп на постоянен фундамент, който посетителите могат да разгледат и дори да наблюдават небесни тела през него.

Снимка



Освен с наука и образование се опитваме да се занимаваме и с популяризиране на астрономията – разказва доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия". В последните години се е случвало ученически групи и граждани да посетят обсерваторията, но от 20 октомври тези посещения ще са регулярни, сутрин и вечер в петък, събота и неделя. От катедрата организираме много мероприятия като „Вечер на астрономията“, “Ден на отворените врати“, участваме в „Европейска нощ на учените“ и подобни събития, които са с разнообразна програма и вход свободен.

От около година и половина доц. Овчаров и колегите му се опитват да  направят обсерваторията по-приветлива за посетителите и студентите, които обучават. Много хора и институции помагат за тези начални стъпки от ремонта насам. Своя принос дават ученици от математическата гимназия, студенти от Физическия факултет, както и Столична община. Въпреки че състоянието на обсерваторията е подобрено, предстои оформянето на двора такъв, какъвто е бил преди десетилетия, реставрация и ремонт на сградите.

Обсерваторията, заснета на 26.XI.1899 г. от първия асистент по астрономия Йордан Ковачев. На малката снимка: 15 см рефрактор, работещ в Обсерваторията от 1897 г.
В обсерваторията, от много години, няма как да се правят професионални наблюдения поради замърсяването в София, но за демонстрационни наблюдения, освен стария телескоп, от 20 октомври ще бъде на разположение и 35-сантиметров съвременен телескоп. С негова помощ ще могат да се наблюдават сравнително близки обекти като Луната и близките планети и по-отдалечени, като различни звездни купове.

Кои събития професионалисти и любители астрономи очакват с нетърпение – отговор дава Евгени Овчаров:

Едно от най-интересните явления са метеорните потоци или т. нар. падащи звезди. Това са съвсем малки частици, които навлизат с огромна скорост в атмосферата. В средата на декември е един от силните метеорни потоци, но може би най-популярният е Персеидите, който е около 12-13 август. Потокът, който очакваме през декември, е подобен на него, дори малко по-силен. Който има възможност, вечер да погледне ниско над западния хоризонт с бинокъл може да забележи планетата Сатурн, вижда се с просто око, стига да знаеш точно накъде да погледнеш. Може би най-вълнуващото събитие предстои през юли 2018 г. ще има пълно лунно затъмнение, с идеални условия за наблюдение от територията на България.“

Снимка

Популяризирането на астрономията е изключително важно, смятат учените от едноименната катедра, в която от края на XIX век до днес са завършили около триста астрономи.

Имаме кръжок с над 100-годишна история – разказва доцентът. През последните две години леко променихме формата, така че лекциите да са поднесени на достъпен език и да се акцентира върху успехите на българската астрономия. Има много интересни неща за разказване, които се случват тук, в страната ни, в българската наука. Провежда се всеки четвъртък от 19.30 часа. Веднъж месечно сбирките са в астрономическата обсерватория с вход свободен. На тях идват над двеста души, което показва, че към науката има интерес.

Миналата есен катедрата откри нова магистърска програма, достъпна за бакалаври от всички специалности – „Астрономия и популяризация на астрономията“. Без да е задължително да стават професионални астрономи, магистрите имат възможността да се докоснат до науката и да осъществяват своята професионална реализация като популяризатори в планетариуми и обсерватории.

Снимки: uni-sofia.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01