Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - медиатор в отношенията между страните - членки на ЕС

БНР Новини
Снимка: БТА

Представителството на Европейската комисия в България бе домакин на дискусия за предизвикателствата, с които страната ни ще се сблъска, след като поеме председателството на ЕС от 1 януари 2018 година. Нейни организатори са Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти.

Новият европейски политически сезон със сигурност няма да е лесен и предвидим. Проблемите, които очакват своите ефективни решения, са твърде много, а страната ни трябва да влезе в трудната роля на медиатор, който да съдейства за реализирането им. Във форума участие взеха евродепутатите Андрей Ковачев и  Петър Курумбашев. Видеообръщение изпрати и колегата им Светослав Малинов. В него той изтъкна успеха, който ЕС постигна с разрешаването на една криза, която поставяше на карта неговото единство и бъдеще:

Бих искал да споделя  нещо, за което вече никой не говори и то е, че явно ЕС успя да облекчи кризата с бежанците и мигрантите. Преди година и половина всяко изказване започваше с това. Споразумението с Турция работи. Безотговорна беше позицията да се атакува то, когато беше сключвано. То беше добро за България и един от основните инструменти на европейската политика, който се оказа успешен. През последните месеци европейските политици подготвят споразумения със северноафрикански държави, за да се предотвратят бъдещи вълни от бежанци и мигранти и натиска върху ЕС.

Относно преговорите за Брекзит, под чиято сянка ще преминат следващите месеци, Малинов изрази надежда, че част от най-трудните решения ще бъдат взети до края на тази година. Така България ще има времето и възможността да се опита да реализара някои от своите цели като председател на ЕС.

Приоритетът „Западни Балкани“ отново бе сред темите, които предизвикаха най-голям интерес. Според Андрей Ковачев това, че страната ни ще бъде гласа на своите западни съседи в съюза, не бива да бъде натоварвано с нереалистични очаквания. България не може да се ангажира с конкретна дата за присъединяването им към европейското семейство. Онова, което може да направи, е да инициира дебати и да потърси консенсус с останалите държави-членки по темата. Подобна среща предстои през май. Депутатът допълни, че за съседите ни е много важно, европейските граждани да не бъдат делени на първа и втора категория хора, а самият съюз да не бъде разделян на център и периферия. Общата външна политика и политика за сигурност пък биха позволили на гражданите да живеят по-сигурно и във физически, и в социален план.

Ковачев обърна внимание и на друг важен проблем, а именно - нивата на евроскептицизма в ЕС. Според него в обществото продължава да витае недоверие спрямо ЕС. Въпросът защо ни е нужно членството в него, продължава да противопоставя хората, а от такъв дебат няма никаква полза. Обикновените хора смятат, че той ни диктува как да живеем и какви правила да спазваме.Това е един предразсъдък, който е насаден и подхранван от антиевропейски настроени организации, които, въпреки относително високия процент на оптимизъм у нас спрямо членството в ЕС, успяват да внушат, че страната ни търпи само негативи от членството си в него.

Петър Курумбашев пък заяви, че по отношение Шенген ще бъде организирана среща между български и румънски евродепутати през ноември. На нея, освен приемането на обща декларация за членство, която ще включва и Хърватия, ще бъдат обсъдени и проблемите, свързани с командироването на работниците от и към различни държави-членки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34