Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани празнуват своя ден с много музика и с амбицията да покажат, че това е най-хубавият град в Югозапада

БНР Новини
Снимка: архив

На 19 октомври e Денят на град Перник. На тази дата почитаме паметта на Св. Иван Рилски, покровителя на нашия народ, още приживе наричан „земен ангел и небесен жител“. Приел монашеството, отдаден на пост и молитва в Рилската обител, той е помагал на хора в нужда, церил е болни.Рилският чудотворец е защитник и на миньорите. Затова перничани с признание уважават светостта му, като го приемат за патрон на своя град.

Както е известно, заради богатите залежи от въглища наричат Перник „Градът на черното злато“. Там, през 1891 г., е открит първият рудник на „Държавни мини“ – Перник. От 1903 г. миньорите честват 19 октомври като свой празник, а от 1994 г. той е обявен за Ден на град Перник. По традиция празничната програма включва концерти на художествените състави на града: ансамбъл „Граовска младост“, камерен оркестър „Орфей“, градски духов оркестър и техните солисти. Известни с професионалните си успехи у нас и по света, те са гордост за града.



Повече подробности за събитията около празника научаваме от г-жа Вяра Церовска – кмет на гр. Перник.




СнимкаТова е празник, за който ние се готвим с удоволствие. Стремим се да отговорим на изискванията и очакванията на както на нашите съграждани, така и на гостите ни. Както всяка година празникът ще започне с тържествена литургия в храма „Св. Иван Рилски“, който е в центъра на града. След това ще продължи в детска градина „Изворче“, обновена по програма „Региони в растеж“, която ще бъде открита официално на 19 октомври. Следва тържествената част на площада, където ще раздадем много награди строител на годината, журналист на годината и др. Ще поздравим всички,които са работили неуморно толкова години за изграждането и развитието на Перник, които са помогнали общественият живот в града да бъде по-добър, да бъде по-интересен за всички съграждани. Програмата включва изяви на училищни и градски състави. Ще чуем изпълнения на младата поп изпълнителка Николета Станойкова, както и на народните певици Ива Давидова и Сорина Богомилова, които продължават традициите в нашия край.  Ще имаме мила среща с българи от Западните покрайнини. Те са подготвили концерт не само за да ни зарадват, а и за да покажат, че се чувстват българи и са част от нас. А ние ще ги посрещнем с аплодисменти и с добре дошли. Те ще бъдат от 16 до 18 ч., на сцената на площада. В празничната програма са предвидени изпълнения на Криско, концерт на група „Сигнал“ и др.




Госпожа Церовска е убедена, че празничната атмосфера ще привлече много гости от различни градове и села. Желая на своите съграждани да са здрави, позитивни, да се гордеят, че са от Перник – каза още г-жа Церовска. Това, което ни връща в града, в който сме родени, е сърцето. Мисля, че с нашата енергия, с всичко, което желаем и можем да направим за Перник, показваме, че имаме най-хубавия град в Югозапада едновременно близо до столицата, но и толкова различен от нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05