Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-прогресиращото училище за 2017 г. всички ученици са от малцинствата

БНР Новини

В най-прогресиращото българско училище класните стаи са отворени и през ваканциите, учениците не хукват през глава, щом чуят последния училищен звънец, а пристъпват към любимите си занимания, родителите стоят наблизо, готови да се притекат на помощ. Най-прогресиращото училище за 2017 г. се намира в бургаския квартал “Горно Езерово” и всяко утро на чиновете му прилежно сядат 480 ромски деца.

Снимка

Основното училище “Васил Левски” в Бургас се радва на неедна награда, но най-скъпа му е може би последната – за най-проспериращо училище. Призът е за най-голям прогрес на матурите след седми клас и благодарение на него ще бъде оборудвана виртуална класна стая с достъп до богата образователна информация.

Учениците ни са ангажирани не само в делничните дни, а и през ваканциите, което означава постоянна работа в училище – разказва директорката Венелина Андреева. – За нас това е много важно, защото смятаме, че децата трябва да бъдат ангажирани максимално със занимания в учебния процес и извън него, за да могат да боравят спокойно с българския език във всяка ситуация – макар и разговорно. И тъй като техният речник е твърде беден, основната ни задача е да го обогатяваме непрекъснато в различните сфери на образователния процес.

Снимка

Въпреки че всички ученици са от малцинствата, те редовно ходят на училище. Учителите често посещават ромското гето в квартала и в пряк контакт успяват да придумат родителите да образоват своите деца.

Снимка

Незаинтересоваността е твърде голяма сред малцинствените групи, но има решение в това отношение – най-вече извънкласните занимателни предмети
– казва директорката. – Затова проучваме какви интереси имат децата и им даваме възможност да избират. Училището е с чудесна материална база, даже в момента строим пристройка с топла връзка и физкултурен салон. По принцип, когато има подходяща сграда, подкрепена от интерактивни методи за работа, децата проявяват заинтересованост. Всяка класна стая сме оборудвали с мултимедиен проектор, лаптоп за учителя и интерактивна дъска. Навсякъде в училището има WiFi, колегите от години работят с електронните учебници на издателствата и те наистина са атрактивни. За децата пък е много интересно да чуят звука, да видят движещите се герои те самите участват, а не са само наблюдатели. Дори петгодишните деца боравят с интерактивната писалка и успяват да оцветяват и да откриват елементите според задачата. В иновативните паралелки в първи клас, които стартираха от тази учебна година, смятаме да въведем и обучение чрез таблети.

Снимка

Венелина Андреева твърди, че съвременните методи на обучение постига с бюджетни средства, работи и по много проекти, които обаче не винаги са финансирани. Освен доброто управление на средствата, общуването – с училищата в цялата страна, за да не остават проблемите само на местно ниво, но и с родителите, е от съществено значение за успеха на училището.

Снимка

Една добра комуникация с родителите дава много положителни резултати
– убедена е Венелина Андреева. – Когато ги успокоиш, за да не бъдат агресивни и да не обвиняват училището за всеки неуспех на своето дете, те са склонни да ти повярват и тогава гарантират своето доверие и подпомагат дейността. Във всеки клас може да се работи с определена група от родители в полза на училището. Ние искаме те да бъдат включени в заниманията на учениците – особено в общоучилищните инициативи, тържествата. В тях родителите не са ни необходими само като зрители, а ги използваме като активни участници и те се справят успешно.

Снимка

След като завършат седми клас, голяма част от учениците в ОУ “Васил Левски” продължават своето образование – предимно в професионалните гимназии. Голямата болка на директорката обаче са момичетата, които се омъжват твърде рано и спират да ходят на училище. И все пак, тя се надява постепенно да успее да промени начина на мислене в ромската общност по този въпрос.

Снимка

Но в никакъв случай не трябва да опитваме да ги направим по-различни, а да запазим културните им обичаи и да не се конфронтираме на етническа основа. Мисля, че макар и много трудно, има промяна в това отношение.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25