Визитата на военния министър на Македония в България остави силни политически послания

Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска  разговаря вчера в София с българския си колега Красимир Каракачанов. Визитата беше следена с повишено внимание, не само защото е първа на македонски силов министър в България след подписването на Договора за добросъседство в началото на август, но и защото освен силните позиции в изпълнителната власт на западната съседка, като заместник-председател на Социалдемократическия съюз на Македония, Шекеринска има силни позиции и в новата управляваща сила в тази страна. Допълнителен повод за повишен интерес беше и фактът, че основният събеседник на Шекеринска в София – Красимир Каракачанов, освен военен министър е и лидер на националистическата формация ВМРО, известна като добър, но често и критичен познавач на западната съседка.

Пряк резултат на посещението за военната сфера е подписването на два протокола – за развитие на сътрудничеството между Военновъздушните сили и за сътрудничество в лабораторните изследвания за горива, смазочни материали и специални течности. На пръв поглед съдържанието на договореностите е скромно, но показва, че военното сътрудничество навлиза вече в много конкретни материи. Министрите са разговаряли и за обучението на македонски военнослужещи в български военни учебни заведения, което пък е признак за повишено взаимно доверие. Станало е дума също за съвместни учения и тренировки, както и за обмен на опит по отношение на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси. По оценка на министър Шекеринска, сътрудничеството с България приближава Македония до стандартите на НАТО.

В момент, когато Скопие усилено пледира за ускоряване на евроатлантическата си интеграция, Красимир Каракачанов категорично заяви, че българското правителство не само подкрепя присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, но и ще продължи да я представя като най-добра кандидатура от Западните Балкани. Като многозначително добави, че след подписването на Договора за добросъседство България няма спорни въпроси с Македония, министърът потвърди, че от август насам в двустранните отношения има качествена промяна.

Но от изявленията на Каракачанов се подразбра, че вероятно има промяна и в отношението на София към проблема с името на Македония. В диалога между Скопие и Атина по този въпрос в близките месеци се очертава развръзка. Като заяви категорично, че "за нас проблем с името на Република Македония не съществува“, Каракачанов накара някои да се замислят дали София не се е отказала от резервите си към евентуално наименование на Македония, което да съдържа географско определение и така косвено да предполага териториални претенции към България. Ако се съди по думите на Каракачанов, България имала освен това и възможности да подпомогне разрешаването на проблема. Как именно, министърът не уточни, но това е разбираемо предвид дискретността, в която диалогът за името от край време е обвит.

Може да очакваме обаче някои от анонсите, направени по време на посещението на македонския министър на отбраната в София, да бъдат конкретизирани само след две седмици на съвместно заседание на правителствата на двете страни, което ще се проведе в македонския град Струмица на 23 ноември. Вчерашните разговори между министрите на отбраната в София може да се възприемат и като част от подготовката за това събитие.

Още от рубриката

Вот на недоверие по време на европредседателство

В средата на ноември м. г. БСП заяви, че ще участва в парламентарни дебати, само ако те са за оставката на тогавашния председател на НС Димитър Главчев, за държавния бюджет за 2018 г. и за вот на недоверие към правителството. Главчев вече не е..

публикувано на 17.01.18 в 11:26
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Дипломатическа динамика в началото на българското европредседателство

Броени дни след като пое за първи път ротационното председателство на ЕС, България е част от интензивни дипломатически действия. Премиерът Шиндзо Абе направи първо в историята на двустранните отношения посещение на японски министър-председател в..

публикувано на 16.01.18 в 12:23

Защо визитата на японския премиер в България е историческа и специална

В рамките на европейската си обиколка, на 14 и 15 януари японският премиер Шиндзо Абе посети България след Естония, Литва и Латвия, а от София замина за Румъния и Сърбия. В България и извън нея обиколката е оценявана като историческа и специална...

публикувано на 15.01.18 в 12:30