Визитата на военния министър на Македония в България остави силни политически послания

Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска  разговаря вчера в София с българския си колега Красимир Каракачанов. Визитата беше следена с повишено внимание, не само защото е първа на македонски силов министър в България след подписването на Договора за добросъседство в началото на август, но и защото освен силните позиции в изпълнителната власт на западната съседка, като заместник-председател на Социалдемократическия съюз на Македония, Шекеринска има силни позиции и в новата управляваща сила в тази страна. Допълнителен повод за повишен интерес беше и фактът, че основният събеседник на Шекеринска в София – Красимир Каракачанов, освен военен министър е и лидер на националистическата формация ВМРО, известна като добър, но често и критичен познавач на западната съседка.

Пряк резултат на посещението за военната сфера е подписването на два протокола – за развитие на сътрудничеството между Военновъздушните сили и за сътрудничество в лабораторните изследвания за горива, смазочни материали и специални течности. На пръв поглед съдържанието на договореностите е скромно, но показва, че военното сътрудничество навлиза вече в много конкретни материи. Министрите са разговаряли и за обучението на македонски военнослужещи в български военни учебни заведения, което пък е признак за повишено взаимно доверие. Станало е дума също за съвместни учения и тренировки, както и за обмен на опит по отношение на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси. По оценка на министър Шекеринска, сътрудничеството с България приближава Македония до стандартите на НАТО.

В момент, когато Скопие усилено пледира за ускоряване на евроатлантическата си интеграция, Красимир Каракачанов категорично заяви, че българското правителство не само подкрепя присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, но и ще продължи да я представя като най-добра кандидатура от Западните Балкани. Като многозначително добави, че след подписването на Договора за добросъседство България няма спорни въпроси с Македония, министърът потвърди, че от август насам в двустранните отношения има качествена промяна.

Но от изявленията на Каракачанов се подразбра, че вероятно има промяна и в отношението на София към проблема с името на Македония. В диалога между Скопие и Атина по този въпрос в близките месеци се очертава развръзка. Като заяви категорично, че "за нас проблем с името на Република Македония не съществува“, Каракачанов накара някои да се замислят дали София не се е отказала от резервите си към евентуално наименование на Македония, което да съдържа географско определение и така косвено да предполага териториални претенции към България. Ако се съди по думите на Каракачанов, България имала освен това и възможности да подпомогне разрешаването на проблема. Как именно, министърът не уточни, но това е разбираемо предвид дискретността, в която диалогът за името от край време е обвит.

Може да очакваме обаче някои от анонсите, направени по време на посещението на македонския министър на отбраната в София, да бъдат конкретизирани само след две седмици на съвместно заседание на правителствата на двете страни, което ще се проведе в македонския град Струмица на 23 ноември. Вчерашните разговори между министрите на отбраната в София може да се възприемат и като част от подготовката за това събитие.

Още от рубриката

Новият мониторингов доклад на ЕК за България предизвика диаметрални разминавания между политическите сили

Последният, седемнадесети вече доклад на ЕК за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред, вчера предизвика в страната реакции, които говорят за диаметрални разминавания между политическите сили. За ГЕРБ и нейния коалиционен..

публикувано на 16.11.17 в 12:11

„Десант” на българското правителство в Рим

Политическите наблюдатели в София маркираха през последните дни необичайна активност в българско-италианските отношения. На 9 и 10 ноември зам.-премиерът на правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева беше на работно..

публикувано на 15.11.17 в 10:43
Дискусията „Заедно в сигурността, ролята на България в общата европейска отбрана

Какви са българските политически нагласи към задаващия се нов пакт за отбрана в Европа

Очаква се на 13 ноември министрите на отбраната и външните работи от ЕС да обявят в Брюксел дали държавите им желаят да се присъединят към проекта за Постоянно структурирано сътрудничество (Permanent Structured Cooperation, или PESCO) в..

публикувано на 10.11.17 в 11:48