Визитата на военния министър на Македония в България остави силни политически послания

Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска  разговаря вчера в София с българския си колега Красимир Каракачанов. Визитата беше следена с повишено внимание, не само защото е първа на македонски силов министър в България след подписването на Договора за добросъседство в началото на август, но и защото освен силните позиции в изпълнителната власт на западната съседка, като заместник-председател на Социалдемократическия съюз на Македония, Шекеринска има силни позиции и в новата управляваща сила в тази страна. Допълнителен повод за повишен интерес беше и фактът, че основният събеседник на Шекеринска в София – Красимир Каракачанов, освен военен министър е и лидер на националистическата формация ВМРО, известна като добър, но често и критичен познавач на западната съседка.

Пряк резултат на посещението за военната сфера е подписването на два протокола – за развитие на сътрудничеството между Военновъздушните сили и за сътрудничество в лабораторните изследвания за горива, смазочни материали и специални течности. На пръв поглед съдържанието на договореностите е скромно, но показва, че военното сътрудничество навлиза вече в много конкретни материи. Министрите са разговаряли и за обучението на македонски военнослужещи в български военни учебни заведения, което пък е признак за повишено взаимно доверие. Станало е дума също за съвместни учения и тренировки, както и за обмен на опит по отношение на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси. По оценка на министър Шекеринска, сътрудничеството с България приближава Македония до стандартите на НАТО.

В момент, когато Скопие усилено пледира за ускоряване на евроатлантическата си интеграция, Красимир Каракачанов категорично заяви, че българското правителство не само подкрепя присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, но и ще продължи да я представя като най-добра кандидатура от Западните Балкани. Като многозначително добави, че след подписването на Договора за добросъседство България няма спорни въпроси с Македония, министърът потвърди, че от август насам в двустранните отношения има качествена промяна.

Но от изявленията на Каракачанов се подразбра, че вероятно има промяна и в отношението на София към проблема с името на Македония. В диалога между Скопие и Атина по този въпрос в близките месеци се очертава развръзка. Като заяви категорично, че "за нас проблем с името на Република Македония не съществува“, Каракачанов накара някои да се замислят дали София не се е отказала от резервите си към евентуално наименование на Македония, което да съдържа географско определение и така косвено да предполага териториални претенции към България. Ако се съди по думите на Каракачанов, България имала освен това и възможности да подпомогне разрешаването на проблема. Как именно, министърът не уточни, но това е разбираемо предвид дискретността, в която диалогът за името от край време е обвит.

Може да очакваме обаче някои от анонсите, направени по време на посещението на македонския министър на отбраната в София, да бъдат конкретизирани само след две седмици на съвместно заседание на правителствата на двете страни, което ще се проведе в македонския град Струмица на 23 ноември. Вчерашните разговори между министрите на отбраната в София може да се възприемат и като част от подготовката за това събитие.

Още от рубриката

Здравеопазването на фокус или извън фокус в дебата за вот на недоверие към правителството

В сряда тази седмица парламентът ще гласува искане на БСП за вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов. Вот на недоверие заради здравеопазването социалистите вече искаха на кабинета „Борисов 1“ през   2010 г., но без..

публикувано на 22.10.18 в 11:43

Реакциите на София за конституционните промени в Македония – разбираемо бързи и очаквани

Приетите посред нощ миналия петък в Скопие конституционни поправки, които водят към преименуване на Република Македония в Република Северна Македония, предизвикаха необичайно бързи, но и очаквани реакции в София. Рано в съботния ден след вота..

публикувано на 22.10.18 в 11:10

България приветства решението на парламента в Скопие за промяна на името на Македония

С квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати, парламентът в Скопие  прие поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония. Смяната на името, договорена с Гърция в Преспанския договор от юни..

обновено на 20.10.18 в 14:07