БЧК ще подпомага приобщаването на законно пребиваващи у нас бежанци

Автор:
Снимка: redcross.bg

Интеграцията на бежанците и мигрантите е проблем, който ще бъде актуален за Европейския съюз още дълго време. Една от причините е, че обществото поставя под общ знаменател двата типа хора. Това е погрешно, тъй като те са две напълно различни групи. Едните напускат родните си места единствено по свое желание, в търсене на по-добра реализация. Другите са принудени да го сторят, бягайки от размирици в техните страни. Приспособяването им към европейските порядки и начин на живот е предизвикателство, с което държавите-членки не се справят успешно. Бежанците бързо създават компактни общности, превръщат кварталите, където пребивават, в гета, капсулират се и започват да живеят по свои правила, пред които дори полицията е безсилна. Отказът им да се съобразяват със средата, в която попадат, ги обрича на социално изключване. А пътят оттам до радикализацията е твърде кратък.

Снимка: БТАЗа да бъде борбата с тероризма ефективна, е нужна много работа с уязвимите групи. Затова всяка инициатива в тази посока е добре дошла, стига да има положителен ефект. Водени от тези убеждения, представители на Българския червен кръст (БЧК), в партньорство с Държавната агенция за бежанците и МВР, ще изпълняват проекта „Помощ за интеграция“. Ръководителят му Николай Тодоров обяснява:

Целевата група на проекта са всички граждани на трети страни, които пребивават законно на територията на Република България. Това са хората, които търсят убежище и са подали молби за това, но и тези, които вече са получили закрила на територията на страната, без значение дали с бежански или хуманитарен статут. От тази група отпадат хората, които са командировани у нас, имат някаква виза, или са ученици и студенти. Поели сме ангажимент да подкрепим поне 1300 души.

Ангажиментът на БЧК ще продължи 36 месеца, а бюджетът, с който разполагат, е близо 600 хиляди лева. Помощ ще получат бежанците в софийските регистрационни центрове, както и тези в Хасковска област. Тя ще включва административни и правни консултации, превод при комуникацията с институциите, съдействие за намиране на работа и личен лекар. Предвидени са и срещи, на които ще бъдат обсъждани правата, задълженията и нормите, които търсещите убежище у нас трябва да спазват. Много от хората се интересуват какви са правата им в ЕС, тъй като за тях престоят в България е временно решение - крайната им цел са западноевропейските държави, чиито граждани са с висок стандарт на живот. Част от бежанците имат нужда от психологическа помощ, защото вероятността призракът на войната, от която бягат, да ги преследва цял живот, е голяма. Други пък не могат да преодолеят преживяното по пътя си към мечтаната Европа. Докато са в България гражданите на трети страни могат да се възползват и от курс по български език, а децата им да посещават училище. Според Николай Тодоров, учащите стават все повече и се справят добре с адаптацията към новата за тях среда.

Ръководителят на бежанско-мигрантската служба на БЧК Мариана Стоянова уточни, че капацитетът на бежанските центрове у нас е запълнен около 20 на сто. По нейно мнение, броят на хората, получили статут и пребиваващи на територията на България, е непостоянен и дори от МВР не разполагат с конкретни данни.

Още от рубриката
Изглед от Ърбеле

„Две къщи и половина” – пътуване в „нашенското” минало на албанската област Долни Дебър

Село Ърбеле се намира в граничната област Долни Дебър (Пòле), на територията на Република Албания, на 4 километра от македонския град Дебър. Писмените сведения за демографската картина на региона от края на XIX и началото на XX век показват, че това..

публикувано на 16.01.18 в 11:44

Боряна Разсолкова - единствената българка, преподавала в прочутата звездна академия в Катар

От мис Велинград до една от най-прочутите спортни академии в света и практиката й с първокласни атлети, елитни военни и преуспели финансисти – това е може би най-бързо разказаната история на една българка с вдъхновяващи успехи в арабския свят...

публикувано на 16.01.18 в 10:50

Рядка сребърна монета със знака на българското европредседателство ще остане за спомен от 2018 г.

Новата възпоменателна монета, която БНБ пусна по повод българското председателство на Съвета на ЕС, предизвика голям интерес сред колекционери и любители-нумизмати. Монетата е с номинална стойност от 10 лева . Тя е изработена от сребро, с частично..

публикувано на 15.01.18 в 11:43