БЧК ще подпомага приобщаването на законно пребиваващи у нас бежанци

Автор:
Снимка: redcross.bg

Интеграцията на бежанците и мигрантите е проблем, който ще бъде актуален за Европейския съюз още дълго време. Една от причините е, че обществото поставя под общ знаменател двата типа хора. Това е погрешно, тъй като те са две напълно различни групи. Едните напускат родните си места единствено по свое желание, в търсене на по-добра реализация. Другите са принудени да го сторят, бягайки от размирици в техните страни. Приспособяването им към европейските порядки и начин на живот е предизвикателство, с което държавите-членки не се справят успешно. Бежанците бързо създават компактни общности, превръщат кварталите, където пребивават, в гета, капсулират се и започват да живеят по свои правила, пред които дори полицията е безсилна. Отказът им да се съобразяват със средата, в която попадат, ги обрича на социално изключване. А пътят оттам до радикализацията е твърде кратък.

Снимка: БТАЗа да бъде борбата с тероризма ефективна, е нужна много работа с уязвимите групи. Затова всяка инициатива в тази посока е добре дошла, стига да има положителен ефект. Водени от тези убеждения, представители на Българския червен кръст (БЧК), в партньорство с Държавната агенция за бежанците и МВР, ще изпълняват проекта „Помощ за интеграция“. Ръководителят му Николай Тодоров обяснява:

Целевата група на проекта са всички граждани на трети страни, които пребивават законно на територията на Република България. Това са хората, които търсят убежище и са подали молби за това, но и тези, които вече са получили закрила на територията на страната, без значение дали с бежански или хуманитарен статут. От тази група отпадат хората, които са командировани у нас, имат някаква виза, или са ученици и студенти. Поели сме ангажимент да подкрепим поне 1300 души.

Ангажиментът на БЧК ще продължи 36 месеца, а бюджетът, с който разполагат, е близо 600 хиляди лева. Помощ ще получат бежанците в софийските регистрационни центрове, както и тези в Хасковска област. Тя ще включва административни и правни консултации, превод при комуникацията с институциите, съдействие за намиране на работа и личен лекар. Предвидени са и срещи, на които ще бъдат обсъждани правата, задълженията и нормите, които търсещите убежище у нас трябва да спазват. Много от хората се интересуват какви са правата им в ЕС, тъй като за тях престоят в България е временно решение - крайната им цел са западноевропейските държави, чиито граждани са с висок стандарт на живот. Част от бежанците имат нужда от психологическа помощ, защото вероятността призракът на войната, от която бягат, да ги преследва цял живот, е голяма. Други пък не могат да преодолеят преживяното по пътя си към мечтаната Европа. Докато са в България гражданите на трети страни могат да се възползват и от курс по български език, а децата им да посещават училище. Според Николай Тодоров, учащите стават все повече и се справят добре с адаптацията към новата за тях среда.

Ръководителят на бежанско-мигрантската служба на БЧК Мариана Стоянова уточни, че капацитетът на бежанските центрове у нас е запълнен около 20 на сто. По нейно мнение, броят на хората, получили статут и пребиваващи на територията на България, е непостоянен и дори от МВР не разполагат с конкретни данни.

Още от рубриката

Българка в Австрия подема кампания за купуване на уред, даващ надежда за нормален живот на хиляди българи с увреждания

Над 680 000 души в България са с трайни увреждания, сочат данните на Националния осигурителен институт за 2017 година. Едва 10 на сто от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на..

публикувано на 23.10.18 в 11:24
Генералният директор на БТА Максим Минчев: Провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне националната българска политика.

На Световната си среща в Скопие българските медии в чужбина ще искат подкрепа от държавата

Македонската столица Скопие ще бъде домакин на Световна среща на българските медии от 24 до 28 октомври. Представители на близо 40 български медии от 25 държави ще поставят на масата за обсъждане теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес..

публикувано на 23.10.18 в 10:45

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00