Православните християни почитат днес св. Архангел Михаил като „пазител на душите и борец против злото“

СнимкаВ Църковния православен календар 8 ноември е записан като Събор на св.Архангел Михаил (Ахангеловден). На този ден Православната църква почита Светите Ангели и най-вече Архангел Михаил – вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

Ангелите са Божии вестители, т. е. пратеници и изпълнители на Неговата воля. Те са безплътни, безсмъртни, разумни, чисти и светли духове и затова в иконописта са изобразени в снежнобели одежди и с криле – символ на бързината, с която изпълняват Божиите заповеди. По численост ангелите са безбройни, но на църквата са известни имената на седем първенствуващи ангели.Те взимат дейно участие в спасението на хората. При кръщението си всеки християнин получава ангел-пазител, който напътства и предпазва от нещастие поверената му човешка душа.

Според Свещеното Писание, св. Архангел Михаил е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. В православните икони св. Архангел Михаил е изобразен с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си. Считан е за покровител на воините, които се сражават за справедлива кауза, както и защитник на всички християни от видимите и невидими врагове, помощник в мъката и закрилник в съня.
В традиционните народни вярвания на българина Архангел Михаил е „душевадник“. Именно той е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. След това Архангелът я отвежда в отвъдния свят, където заедно със своя събрат св. Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, в зависимост от това дали е праведна или греховна. Българите вярвали, че ако умиращият се усмихва, Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На Архангеловден в много райони на България се коли курбан за светеца. Жените месят и раздават специални обредни хлябове, наричани „Рангелов“ или „Господьов хляб“. Народната традиция повелява още най-възрастният в дома да разчупи обредния хляб на кръст, след което да го полее с вино и благослови: „Св. Архангеле, Св.Никола и вси светци, помагайте ни! Почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!“
На Архангеловден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват и гостуванията у имениците. Празник днес имат всички с имената: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радка, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Серафим и техните производни.

Още от рубриката

Нова книга разкрива ролята на княз Борис І в спора между католическата и православната църква

Западните учени, които пишат и се интересуват от историята на България, се броят на пръсти. Затова откриването на нов ръкопис, озаглавен „Значението на България за разделянето на източното и западното християнство“, е събитие, което заслужено..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв..

публикувано на 19.10.18 в 11:26

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25