Православните християни почитат днес св. Архангел Михаил като „пазител на душите и борец против злото“

СнимкаВ Църковния православен календар 8 ноември е записан като Събор на св.Архангел Михаил (Ахангеловден). На този ден Православната църква почита Светите Ангели и най-вече Архангел Михаил – вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

Ангелите са Божии вестители, т. е. пратеници и изпълнители на Неговата воля. Те са безплътни, безсмъртни, разумни, чисти и светли духове и затова в иконописта са изобразени в снежнобели одежди и с криле – символ на бързината, с която изпълняват Божиите заповеди. По численост ангелите са безбройни, но на църквата са известни имената на седем първенствуващи ангели.Те взимат дейно участие в спасението на хората. При кръщението си всеки християнин получава ангел-пазител, който напътства и предпазва от нещастие поверената му човешка душа.

Според Свещеното Писание, св. Архангел Михаил е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. В православните икони св. Архангел Михаил е изобразен с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си. Считан е за покровител на воините, които се сражават за справедлива кауза, както и защитник на всички християни от видимите и невидими врагове, помощник в мъката и закрилник в съня.
В традиционните народни вярвания на българина Архангел Михаил е „душевадник“. Именно той е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. След това Архангелът я отвежда в отвъдния свят, където заедно със своя събрат св. Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, в зависимост от това дали е праведна или греховна. Българите вярвали, че ако умиращият се усмихва, Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На Архангеловден в много райони на България се коли курбан за светеца. Жените месят и раздават специални обредни хлябове, наричани „Рангелов“ или „Господьов хляб“. Народната традиция повелява още най-възрастният в дома да разчупи обредния хляб на кръст, след което да го полее с вино и благослови: „Св. Архангеле, Св.Никола и вси светци, помагайте ни! Почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!“
На Архангеловден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват и гостуванията у имениците. Празник днес имат всички с имената: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радка, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Серафим и техните производни.

Още от рубриката
Църквата „Свети Стефан“ - средището на българщината в истанбулския квартал „Фенер“

Невидимата общност: българите християни в Истанбул

Преди десетилетия българската православна общност в Истанбул била доста многобройна, но голяма част от нея постепенно емигрира извън Турция – по-малко хора се установяват в България, повече отвъд Океана – в САЩ, Канада и Австралия. Днес православните..

публикувано на 14.11.17 в 10:52

Средновековната родопска крепост Цепина разкрива своите тайни

В една от най-големите котловини на Родопите – Чепинската, на труднодостъпен връх се издига средновековната крепост Цепина. Археологическите й проучвания започват през 1960, а няколко години по-късно – през 1966 г., е обявена за недвижима културна..

публикувано на 11.11.17 в 08:05

Литературни класики от Възраждането примамват читателя в Градската градина в София

Откриването на нови книжни средища винаги е празник за четящите хора. То е признак, че интересът към книгата се възражда и въпреки натовареното си всекидневие, българинът все още намира време и желание да прочете нещо ново и различно. Една..

публикувано на 10.11.17 в 10:26