Глобалната стипендиантска инициатива „За жените в науката“ добави в листата си още три талантливи българки

Изабела Генова, Наталия Бухова и Кирилка Младенова (от ляво на дясно)
Снимка: БТА

Тази година над 50 българки, занимаващи се с наука, се състезаваха за стипендия по програмата „За жените в науката“. Сред тях отличените са само три, с научни изследвания в областта на естествените науки. Националната стипендиантска програма се реализира в България от 2010 г. в рамките на международното партньорство между L'Oréal и UNESCO. Тя е част от глобална програма, която съществува в над 50 страни по целия свят и цели да подкрепи младите жени, за които науката е бъдещето.

Всяка една от трите българки под 30-годишна възраст, отличени в програмата тази година, има шанс и потенциал да направи голям пробив в науката. Зад-р Кирилка Младенова това е биохимията и по-специално изследванията на специфичен ензим в ретината. За д-р Наталия Бухова научното поприще е физиката. Тя разработва материал за по-сигурно и трайно съхраняване на данни върху дигитален носител. Много надежди се възлагат и на научния проект на д-р Изабела Генова, свързан със система за получаване на алтернативни горива от отпадъчна биомаса. Темата е изключително актуална и е във връзка с разрешаването на глобални проблеми по отношение на прогресивно нарастващата нуждата от енергийни ресурси на човечеството, от една страна, а от друга – растящото замърсяване на околната среда от вредни емисии. Моят съвет към всички млади момичета, които искат да се занимават с наука, е да се въоръжат с търпение и да продължат да следват мечтите и целите си казва Изабела Генова:Усещането да получиш такова признание е неповторимо. Това е висока оценка за мен и моята работа. Мотивира ме да продължа да се занимавам с научна работа. Надявам се и други млади хора да последват моя пример и да започнат да се занимават с наука в България. За съжаление все повече млади хора се отказват да работят в областта на науката, но се надявам скоро това да се промени. Ключов момент е да се осигури необходимото финансиране - това е много е важно, за да има повече мотивация за младите учени“.

По данни на ЮНЕСКО, днес само 28 на сто от изследователите в света са жени и само 3 процента от научните Нобелови награди са били присъждани на жени. Именно затова програмата „За жените в науката“ се стреми да увеличи броя на жените учени. Вече са раздавани стипендии на над 2700 дами от различни научни области в 115 държави. 15 от отличените до сега са българки. И тази година журито с председател доц. Елиза Стефанова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, възложи големи надежди на млади изследователи с висок научен потенциал за България:

В първите години жените – кандидати за стипендията, са били единици, а днес са много. Не защото жените не са можели, а защото не са си вярвали. Когато имаме примери, подкрепени от другите, ние започваме да си вярваме повече. Аз съм благодарна както на жените, така и на мъжете в нашето жури. В България жените в науката никога не са се чувствали пренебрегнати и по-различно от своите колеги, с които работят – мъжете, но това не означава, че не трябва да подкрепяме младите българки, пред които се появяват доста предизвикателства, за да работят в тази трудна област.

Приветствие към българските жени в науката изпрати бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която не успя да присъства на церемонията, защото в този ден предаваше поста си. Вие сте младите научни надежди на България и жените в науката имат силата да променят света – казва в приветствието си Бокова. И още:

През годините българите и българките са се доказали като едни от най-светлите умове на научната сцена. Тези 7 години, през които се провежда конкурсът в България, доказаха не само нуждата от подобен научен конкурс, но и огромния потенциал на страната ни, който трябва да бъде окуражаван и стимулиран от нас. И днес жените от цял свят срещат стереотипи, социални и културни бариери, ограничаващи достъпа им до образование и финансирането на изследователската дейност. Това възпрепятства развитието на научната кариера и разгръщането на пълния потенциал и талант. Това е единствената глобална програма, създадена, за да подпомага и насърчава жените да се занимават с наука. Това е част от борбата за равенство между половете. А от началото на програмата до днес, в световен план, две от стипендиантките дори са носители на Нобелова награда.

Още от рубриката

Българската асоциация на софтуерните компании търси причините младите хора да се върнат у нас

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) даде старт на инициативата "ЗАвръщането", насочена към преодоляване недостига на квалифицирани специалисти у нас. Асоциацията започна анкета сред младите българи зад граница, в която те трябва да..

публикувано на 19.08.18 в 08:05

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

В южния залив на Антарктида е разположен   остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на..

публикувано на 17.08.18 в 11:25

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57